Της Γιάννας Σουλάκη
Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί ανάμεσα σε ασθενείς, γιατρούς, αλλά και στην αγορά φαρμάκου, μετά την απόφαση της ROCHE HELLAS να αποσύρει πρώτη από τη θετική λίστα φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, σημαντική θεραπεία για σοβαρό τύπο μελανώματος. Η απόφαση της εταιρείας σχετίζεται με την θεσμοθέτηση από την πολιτεία, της υποχρεωτικής έκπτωσης 25% στα νέα καινοτόμα φάρμακα, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2017.
Η ανακοίνωση της Roche για την απόσυρση του Cotellic (cobimetinib) προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Υγείας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το παράδειγμα της εταιρείας αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες που παράγουν καινοτόμα φάρμακα, καθώς όπως υποστηρίζει σύσσωμος ο φαρμακευτικός κλάδος, δεν μπορεί να αντέξει τις δυσβάσταχτες εκπτώσεις που του επιβάλλονται και οι οποίες - μαζί με τις υποχρεωτικές επιστροφές rebate και clawback - καταλήγουν σε ποσοστά εκπτώσεων που αγγίζουν το 50% των τιμών των καινοτόμων φαρμάκων.
Η θέση της εταιρείας ROCHE HELLAS
H εταιρεία ROCHE επισημαίνει ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αποζημίωσης για το φάρμακο Cotellic (cobimetinib) – το οποίο συμπεριλήφθηκε στη θετική λίστα τον Φεβρουάριο του 2017 και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα – καθιστά τη διάθεσή του υπό το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αποζημίωσης μέσω της θετικής λίστας, μη βιώσιμη, ενώ τονίζει, ότι την ίδια «τύχη» θα έχουν και άλλα καινοτόμα σκευάσματα της εταιρείας, τα οποία δεν θα μπορεί στο μέλλον να διαθέτει στην ελληνική αγορά και κάτω από αυτές τις συνθήκες αποζημίωσης.
Συμπληρώνει δε ότι: «Η απόφαση μας ελήφθη με επίγνωση της ευθύνης μας προς τους ασθενείς και κινείται προς την κατεύθυνση να εξασφαλιστεί η συνολική πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα, τώρα και στο μέλλον».
Σύμφωνα με την εταιρεία ROCHE HELLAS, τις ίδιες αποφάσεις αναμένεται να λάβει και για ένα ακόμη καινοτόμο σκεύασμα της για τον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ θα ακολουθήσουν κατά πάσα πιθανότητα και μία ανοσοθεραπεία για την ουροδόχο κύστη (που έχει εγκριθεί από την ΕΕ), αλλά και μία θεραπεία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (η οποία δεν έχει εγκριθεί ακόμη).
Η αντίδραση του Υπουργείου Υγείας
Για «εκβιασμό» κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας. Οπως αναφέρει με δήλωσή του ο υπουργός Υγείας, η εταιρεία ROCHE αποσύροντας το φάρμακο, προχώρησε σε μια «απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση»:
«Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα. Και ότι η προκλητική τακτική της ROCHE πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας και από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο Ανδρέας Ξανθός.
Eνώ παρά τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα φέρει η απόφαση της εταιρείας στην κατεύθυνση να αποσυρθούν και άλλα καινοτόμα φάρμακα από τη θετική λίστα, το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι «θα διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η συνέχιση της θεραπείας όσων ασθενών έχουν ήδη τεθεί σε αγωγή και την εγγυημένη φαρμακευτική κάλυψη όσων στο μέλλον θα έχουν ανάλογη κλινική ένδειξη», κάτι που είναι προφανές, ότι κάτω από τις συνθήκες που διαμορφώνονται, δεν σε θέση να εγγυηθεί.
Αλυσιδωτές αντιδράσεις
Η αγορά του φαρμάκου θεωρεί ότι έχει εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου με την πολιτεία στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης λύσης, που θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες. Οι εκπρόσωποί της ROCHE μάλιστα, τονίζουν το γεγονός ότι το συγκεκριμένο φάρμακο που αποσύρθηκε, είχε τεθεί σε διαδικασία διαπραγμάτευσης τον Μάιο του 2017 και η έκπτωση του 25% επιβλήθηκε και εφαρμόστηκε απροειδοποίητα, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη ο διάλογος της πολιτείας με την εταιρεία.
Αναστατωμένοι είναι και οι Σύλλογοι των ασθενών, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί επανειλημμένα τον τελευταίο χρόνο υπέρ της συνέχισης του προηγούμενου καθεστώτος που τους παρείχε πρόσβαση στα νέα ελπιδοφόρα σκευάσματα, τα οποία προσφέρουν σε ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, παράταση και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Δυστυχώς, όμως, όπως φαίνεται οι δημοσιονομικές περικοπές δεν επιτρέπουν στους ''Ελληνες ασθενείς αυτή την «πολυτέλεια» κι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται αποφασισμένη να πειθαρχήσει στις επιταγές των δανειστών, κάτι που προκύπτει και από την δήλωση του ίδιου του υπουργού Υγείας:
«Η εταιρεία επικαλείται τη μη βιωσιμότητα της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του εν λόγω σκευάσματος λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων (επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα πρωτότυπα φάρμακα) που συμφωνήθηκαν με τους «δανειστές» και νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων της 2ης αξιολόγησης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός.
Να σημειωθεί επίσης, ότι σύμφωνα με παλαιότερους νόμους, η αρχική τιμή των νέων θεραπειών στην Ελλάδα, καθορίζεται από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών στην Ευρώπη, οπότε εκ προοιμίου το κόστος των νέων θεραπειών στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό.
Σύμφωνα με στοιχεία, μάλιστα, που έδωσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), οι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα συνεισφέρουν στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (μέσω των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών που επιβάλλονται δια του νομοθετικού πλαισίου) σε ποσοστό 27,3%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος είναι στο 8,6%, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες πληρώνουν 1 δισ. ευρώ στο κράτος, μέσω υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών.
Διαβάστε ακόμα:
- Ανησυχία εκφράζει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου για την απόσυρση ογκολογικού φαρμάκου