Χρόνιος πόνος. Μια κατάσταση βασανιστική, που συχνά ξεπερνά τα όρια της υπομονής και της αντοχής. Δεν μπορούμε να τον αγνοήσουμε, αλλά δεν υπάρχουν και οι λύσεις για να τον αντιμετωπίσουμε οριστικά. Πλέον όμως θα μπορούμε να βρούμε και στη χώρα μας, όπως εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, τα εργαλεία για να τον δαμάσουμε και να τον αντέξουμε.
Η παρουσίαση της CURITY PHARMA, της εταιρείας που εντός του 2024 θα ξεκινήσει την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, έγινε χθες μπροστά σε τοπικούς παράγοντες της Λάρισας, στελέχη της κυβέρνησης, επιστήμονες και δημοσιογράφους στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας, στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας με τα υβριδικά θερμοκήπια που έκλεψαν τις εντυπώσεις.
Η φαρμακευτική κάνναβη είναι ένα φυτικό προϊόν που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά προκειμένου να συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών με χρόνιο πόνο από καρκίνο, πολλαπλή σκλήρυνση, HIV, νευρολογικές παθήσεις κ.ά.
Σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Curity Pharma, Μάνος Χατήρας, αναμένονται συνολικά οκτώ κωδικοί προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, που θα κυκλοφορήσουν εντός του 2025, ενώ η καλλιέργειά τους θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2024.
«Η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας είναι επί του παρόντος 5 τόνοι ξηρού ανθού με δυνατότητα και προοπτική αύξησης σε 15 τόνους με την παρούσα επένδυση, ενώ υπάρχουν εκτάσεις που φτάνουν και για παραγωγή 25 τόνων μελλοντικά, οπότε θα χρειαστεί και μικρή επέκταση της φαρμακευτικής μονάδας. Τα θερμοκήπια καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης είναι 5.000 τ.μ. αλλά υπάρχει η δυνατότητα μελλοντικά να επεκταθούν. Η επένδυση υλοποιήθηκε σε συνολική έκταση 67 στρεμμάτων, με την μονάδα επεξεργασίας να καλύπτει 1.800 τ.μ.», ανέφερε ο κ. Χατήρας.
Η επένδυση χρηματοδοτείται με κεφάλαια ύψους 5,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ είναι επίσης ενταγμένη στον αναπτυξιακό νόμο με επιχορήγηση ύψους 1,250 εκατ. ευρώ. Στο μετοχικό σχήμα της CURITY PHARMA συμμετέχουν οκ. Χατήρας και ο συν-διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Γαρύφαλλος –οι δυο συνιδρυτές της εταιρείας – με ποσοστό 12% έκαστος (συνολικά 24% και οι δύο), το Lyktos Group της οικογένειας Σάλλα (σ.σ. βασικός μέτοχος είναι ο Μιχάλης Σάλλας) με 37,5% και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στο private equity fund “Impactus Group” από την Κύπρο.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας σε πλήρη ανάπτυξη εκτιμάται, σύμφωνα με τη διοίκησή της, να είναι της τάξης των 15-20 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με την επιλογή της Λάρισας, ο κ. Χατήρας τόνισε ότι ενώ δεν έχουν δεσμούς εντοπιότητας, η επιλογή της πόλης για την επένδυσή τους βασίστηκε στο ήθος των ανθρώπων της. «Εδώ βρήκαμε άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, τόσο στον αγροτικό τομέα, όσο και στον φαρμακευτικό. «Σηκώσαμε» την επένδυση σε 12 μήνες και σε 9-12 μήνες ελπίζουμε να έχουμε μαζί μας 60 εργαζόμενους υψηλών αποδοχών».
Τα προϊόντα που θα παράγει η εταιρεία
Για την εταιρεία πάντα το επίκεντρο θα είναι ο ασθενής. Και η στελέχωσή της θα αποτελείται από μια ομάδα δυνατή που θα συνεργάζεται με επιστήμονες για το όφελος του ασθενή. Τα φαρμακευτικά προϊόντα που θα παράγει η CYRITY PHARMA θα έχουν για αρχή τέσσερις ενδείξεις για τις οποίες έχει δοθεί άδεια από τον ΕΟΦ.
- Χρόνιος πόνος (και ο καρκινικός),
- Σπαστικότητα,
- Ναυτία και εμετούς ανθεκτικούς μετά τη χημειοθεραπεία και
- Καρκινική καχεξία, για ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος κάτω από 20
Ο Βρετανός Dr Michael Platt, επίτιμος προσκεκλημένος στην εκδήλωση, και ένας από τους πρώτους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τη φαρμακευτική κάνναβη τη δεκαετία του ’90, μίλησε για τις χρήσεις της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη και σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, ινομυαλγία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, νόσο Crohn, κάποιες περιπτώσεις αυτισμού, ενώ διεξάγονται μελέτες για χορήγησή της σε περιπτώσεις ασθενών με μελάνωμα και ψυχικά νοσήματα.
Ο καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας Δρ. Κωνσταντίνος Συρίγος αναφέρθηκε στον πόνο ως «ζήτημα πολιτισμού», τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να ανεχόμαστε σήμερα να πονά κάποιος. Στην Ελλάδα, είπε ο καθηγητής, ο ογκολόγος δεν εκπαιδεύεται να ρυθμίζει τον πόνο. «Ένα παυσίπονο δεν είναι λύση θεραπευτική. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν οργανωμένα ιατρεία πόνου. Κεντρικός στόχος πάντα, κανείς να μην πονάει για κανένα λόγο». Επίσης, ο κ. Συρίγος τόνισε την ανάγκη ώστε η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης και η όλη καινοτομία μέσω νέων φαρμάκων να δίνεται από εκπαιδευμένους επιστήμονες.
Η αναισθησιολόγος Ζηναΐς Κοντούλη, εξειδικευμένη στον χρόνιο πόνο και chief medical advisor της Curity Pharma, τόνισε ότι δεν μπορεί μια ογκολογική κλινική να δουλέψει χωρίς ιατρείο πόνου. Και οι επιστήμονες χρειάζονται εργαλεία, για να βοηθήσουν τους ασθενείς.
«Κάθε χρόνο βλέπουμε 1.000-2.500 ασθενείς. Θέλουμε «έξυπνα» φάρμακα, όπως η κάνναβη, είναι «όπλο» για τον κλινικό γιατρό. Δίναμε οπιοειδή, που έχουν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες. Βέβαια, η φαρμακευτική κάνναβη δεν είναι πανάκεια. Πρέπει να τη χορηγήσει ο εκπαιδευμένος γιατρός στη σωστή δόση, ενώ στο εξωτερικό χορηγείται επίσης και στα παιδιά», όπως μας είπε η γιατρός.
Στην εκδήλωση παρέστη και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος εξήρε τους επενδυτές για την προστιθέμενη αξία της συγκεκριμένης επένδυσης και τόνισε ότι η νομοθετική ρύθμιση για τις επενδύσεις φαρμακευτικής κάνναβης ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά ήταν ελλιπής και η Κυβέρνηση της ΝΔ την άλλαξε ώστε να μπορούν να προκύψουν σοβαρές επενδύσεις όπως η συγκεκριμένη.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτριος Κουρέτας, η γενική γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων Βίκυ Λοΐζου, ο CEO του Enterprise Greece Μαρίνος Γιαννόπουλος και ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης.