HIV: Θεραπεύτηκε και έβδομος ασθενής από τον ιό
shutterstock
shutterstock

HIV: Θεραπεύτηκε και έβδομος ασθενής από τον ιό

Ένας κάτοικος Γερμανίας αποτελεί μέρος ενός πρωτοποριακού ιατρικού ορόσημου, αφού φαίνεται ότι θεραπεύτηκε από τον ιό HIV, ένα κατόρθωμα που πέτυχαν μόνο έξι άνθρωποι παγκοσμίως σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες από τότε που ξεκίνησε η επιδημία του AIDS, σύμφωνα με το The Jerusalem Post.

Ο Γερμανός, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υποβλήθηκε σε θεραπεία για οξεία μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ) με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων τον Οκτώβριο του 2015. Σταμάτησε να παίρνει τα αντιρετροϊκά φάρμακα, τα οποία λαμβάνονται ως θεραπεία για να διατηρηθεί ο HIV σε χαμηλά επίπεδα, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο άνδρας παρέμεινε σε κατάσταση «ιολογικής ύφεσης», πράγμα που σημαίνει ότι οι επανειλημμένες εξετάσεις δεν εντόπισαν κανένα ίχνος HIV στον οργανισμό του.

Σε δήλωσή του σχετικά με την κατάστασή του, ο άνδρας είπε: «Ένας υγιής άνθρωπος έχει πολλές επιθυμίες, ένας άρρωστος μόνο μία».

Η υπόθεση αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα στη Διεθνή Διάσκεψη για το AIDS στο Μόναχο.

Ο άνδρας αυτός είναι το έβδομο άτομο στον κόσμο που φαίνεται να έχει θεραπευτεί από τον ιό. Ωστόσο, οι ειδικοί μετρίασαν τον ενθουσιασμό με την προειδοποίηση ότι η θεραπεία στην οποία υποβλήθηκαν οι φορείς θα είναι διαθέσιμη μόνο σε λίγους - όλοι οι ασθενείς προσβλήθηκαν από τον ιό και αργότερα εμφάνισαν καρκίνο του αίματος που απαιτούσε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων για την αντιμετώπιση της κακοήθειας.

Οι δότες του μυελού των οστών είχαν ανοσοποιητικά κύτταρα με σπάνια αντοχή στον ιό HIV, γεγονός που πιθανότατα βοήθησε στην εξάλειψη όλων των αντιγράφων του ιού στον οργανισμό των ασθενών.

Η δυσκολία θεραπείας του HIV

Ο ιός HIV είναι δύσκολο να θεραπευτεί, εν μέρει επειδή δημιουργεί πολλές μεταλλάξεις που καθιστούν δύσκολη την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου. Επιπλέον, ορισμένα από τα κύτταρα που μολύνει στο σώμα είναι «αδρανή» κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που δεν καταστρέφουν τον ιό. Οι φορείς απαιτείται να λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα που αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του ιού αλλά δεν τον εξαλείφουν εντελώς.

Σε πέντε από τις επτά περιπτώσεις σαφούς ή πιθανής θεραπείας του HIV, οι γιατροί βρήκαν δότες μυελού των οστών με σπάνια και φυσικά ελαττώματα και στα δύο αντίγραφα ενός γονιδίου που δημιουργεί μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται CCR5 στην επιφάνεια των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα περισσότερα στελέχη του HIV προσκολλώνται σε αυτή την πρωτεΐνη για να μολύνουν τα κύτταρα. Χωρίς λειτουργικές πρωτεΐνες CCR5, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ανθεκτικά στον HIV.

Ο δότης του Γερμανού άνδρα είχε μόνο ένα αντίγραφο του γονιδίου CCR5, πράγμα που σημαίνει ότι τα ανοσοποιητικά του κύτταρα έχουν πιθανώς περίπου τη μισή από τη φυσιολογική ποσότητα αυτής της πρωτεΐνης. Επιπλέον, είχε μόνο ένα αντίγραφο του ίδιου του γονιδίου. Μαζί, αυτοί οι δύο γενετικοί παράγοντες μπορεί να αύξησαν τις πιθανότητες θεραπείας του.

Ενώ η ύπαρξη δύο αντιγράφων του ελαττωματικού γονιδίου CCR5 είναι σπάνια, καθώς εμφανίζεται σε περίπου 1% των ατόμων με βορειοευρωπαϊκή καταγωγή, ένα αντίγραφο εμφανίζεται σε περίπου 16% των ατόμων αυτών.

Ποιοι είναι οι άλλοι έξι που θεραπεύτηκαν από τον ιό HIV;

Οι άλλοι έξι ασθενείς που πιστεύεται ότι έχουν θεραπευτεί από τον ιό ξεκινούν με τον Τίμοθι Ρέι Μπράουν, γνωστό ως «ασθενή του Βερολίνου», ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που αναφέρθηκε ότι θεραπεύτηκε από τον HIV.

Ο Μπράουν, ένας Αμερικανός που ζούσε στη Γερμανία, υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο του αίματος και θεραπεύτηκε από τον HIV, αλλά πέθανε από υποτροπιάζουσα λευχαιμία το 2020.

Ο Άνταμ Καστιλέγιο, γνωστός ως ο «ασθενής του Λονδίνου», είναι ένας άνδρας γεννημένος στη Βενεζουέλα που ζει στην Αγγλία. Υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων για καρκίνο του αίματος. Το 2016 σταμάτησε να παίρνει φάρμακα για τον HIV και θεωρείται επίσης θεραπευμένος.

Ο Μαρκ Φράνκε, γνωστός ως «ασθενής του Ντίσελντορφ», υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων για καρκίνο του αίματος το 2013. Ο 55χρονος Φράνκε σταμάτησε να παίρνει αντιρετροϊκά φάρμακα για τον HIV τον Νοέμβριο του 2018 και θεωρείται υγιής.

Ο Πολ Έντμοντς, γνωστός ως ο «ασθενής της πόλης της ελπίδας». Ο Έντμοντς είναι ο γηραιότερος από τους ασθενείς που έχουν αναρρώσει, στα 63 του χρόνια. Έλαβε μεταμόσχευση μυελού των οστών το 2019 και δεν έχει λάβει φάρμακα για τον HIV από τον Μάρτιο του 2021. Του χρόνου, πέντε χρόνια μετά τη διακοπή της θεραπείας για τον HIV, θα θεωρηθεί πλήρως θεραπευμένος. Ο ίδιος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη νέα περίπτωση ασθενή που φέρεται να έχει θεραπευτεί, λέγοντας: «Το όραμά μου είναι ξεκάθαρο: ένας κόσμος όπου ο HIV δε θα είναι πλέον μια ποινή αλλά μια υποσημείωση στην ιστορία».

Η «ασθενής της Νέας Υόρκης» είναι μια γυναίκα που διαγνώστηκε με λευχαιμία το 2017 και έλαβε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από αίμα ομφάλιου λώρου.

Ο «ασθενής της Γενεύης» είναι ένας άνδρας γύρω στα 50 που διαγνώστηκε με έναν σπάνιο καρκίνο του αίματος το 2018 και δεν έχει λάβει θεραπεία για τον HIV από τον Νοέμβριο του 2021, αφού έλαβε επίσης μεταμόσχευση μυελού των οστών. Και σε αυτή την περίπτωση, οι γιατροί είναι επιφυλακτικοί και περιμένουν μέχρι τον πέμπτο χρόνο χωρίς θεραπεία για τον HIV για να τον κηρύξουν θεραπευμένο.