Η εμβολιαστική συνείδηση «ασπίδα» για διατήρηση υγείας και αύξηση προσδόκιμου ζωής

Η εμβολιαστική συνείδηση «ασπίδα» για διατήρηση υγείας και αύξηση προσδόκιμου ζωής

Η εμβολιαστική συνείδηση και κουλτούρα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, σώζοντας εκατομμύρια ζωές σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Τα εμβόλια θεωρούνται μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του 20ού αιώνα και παραμένουν ένα θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό. Συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόληψη και προστασία από λοιμώδη νοσήματα. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ) υποστηρίζει, όπως και άλλοι φορείς υγείας, ότι ο εμβολιασμός αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών, ενισχύει την παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια και συμβάλλει στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής», ανέφερε η Δρ. Μαρία Σακουφάκη, Πρόεδρος του ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου για την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης.

Η Δρ. Σακουφάκη υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, αναφέροντας ότι το 2024 σημειώθηκε αύξηση των περιστατικών κοκκύτη κατά 4.800%, με δύο θύματα βρέφη από συγκυτιακό ιό (RSV), καθώς και τρεις θανάτους από μηνιγγιτιδόκοκκο σε διάστημα ενός έτους. Παρά τις ανησυχίες αυτές, η εμβολιαστική κάλυψη για γρίπη ήταν μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ η κάλυψη στους επαγγελματίες υγείας προκαλεί ανησυχία. Επίσης, η πρακτική του εμβολιασμού μέσω φαρμακείων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού τα ποσοστά εμβολιασμού δεν αυξήθηκαν και οι πολίτες δεν έλαβαν το κατάλληλο εμβόλιο σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σημείωσε η κα Δέσποινα Τοπάλη, Γενική Γραμματέας του ΠΣΕΥ.

Η κα Τοπάλη συνέχισε λέγοντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη για διάφορες ασθένειες στους ενήλικες είναι ανησυχητικά χαμηλή. Για παράδειγμα, το ποσοστό εμβολιασμού για τον έρπητα ζωστήρα είναι μόλις 12%, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη για πνευμονιόκοκκο, HPV και άλλες σοβαρές ασθένειες παραμένει πολύ κάτω από το επιθυμητό όριο. Παρά την επιτυχία του εμβολιασμού για τον COVID-19, πολλοί πολίτες και επαγγελματίες υγείας εκδηλώνουν «εμβολιαστική κόπωση», γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα επιτεύγματα των Εθνικών Προγραμμάτων Εμβολιασμών.

Η ανάπτυξη εμβολιαστικής κουλτούρας είναι ουσιαστική για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, τόνισε η κα Τοπάλη. Όπως ανέφερε, πρέπει να κατανοήσουμε την αξία των εμβολίων, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ πολιτών, επαγγελματιών υγείας και πολιτείας είναι αναγκαία για να διατηρηθεί και να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού.

Η Δρ. Μαρία Σακουφάκη και η κα Φωφώ Καλύβα, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, υποστήριξαν τη σημασία του εμβολιασμού, τονίζοντας ότι αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημόσιας υγείας και ουσιαστικό παράγοντα για τη μακροημέρευση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η Δρ. Γεωργακοπούλου, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, επεσήμανε ότι η σωστή καταγραφή των εμβολιασμών και η αποκατάσταση των κενών από τη πανδημία είναι απαραίτητη για την επιτυχία της εμβολιαστικής πολιτικής.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης που εορτάζεται κάθε Απρίλιο, φέτος επικεντρώνεται στις μελλοντικές δυνατότητες του εμβολιασμού και στην ανάγκη να επενδύσουμε στην εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ενίσχυση των υποδομών υγειονομικής φροντίδας για να προστατεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών.