Η μεταρρύθμιση που θα αναδείξει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Shutterstock
Shutterstock

Η μεταρρύθμιση που θα αναδείξει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Η δημιουργία Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας αποτελεί την κίνηση που θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, ενώ η δημιουργία πρότυπων Κέντρων Υγείας θα έχει στόχο την προσέλκυση νέων επιστημόνων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η μεταρρύθμιση έχει ήδη ξεκινήσει, από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και έχει ορίζοντα υλοποίησης έως το τέλος του 2024. Για τον σκοπό αυτόν τουλάχιστον 30 καθηγητές Ιατρικής θα ενταχθούν στο δυναμικό των νέων πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, αποτελώντας πυλώνες φροντίδας των ασθενών στην κοινότητα και εκπαίδευσης των νέων γιατρών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα είναι επτά: στην Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα, την Πάτρα, το Ηράκλειο και στην Αθήνα. Ενδέχεται ο αριθμός τους να αυξηθεί σε οκτώ, καθώς είναι πιθανό να λειτουργήσουν δύο πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας στην Αττική.

Η εκπαίδευση νέων ανθρώπων που θα εργαστούν πιο κοντά στον πληθυσμό, είναι πολύ σημαντική. Από την άλλη, η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, αφού όπως έχει εκτιμηθεί, το 25% με 45% των περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΕΠ θα μπορούν να αντιμετωπιστούν από πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, θα αποτελέσει γεγονός κομβικής αξίας.

Πρόκειται για κέντρα υγείας συνδεδεμένα με τις Ιατρικές Σχολές και αναμένεται να ιδρυθούν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας, για την ενίσχυση της εκπαίδευσης των νέων γιατρών στην προληπτική ιατρική.

Παράλληλα, με τη στρατηγική αυτή, αναμένεται να ενισχυθεί και ο αριθμός των Παθολόγων και Γενικών Ιατρών στη χώρα, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σε κάθε πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας θα προβλέπονται 4 θέσεις ΔΕΠ (Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού), εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου θα είναι πέντε οι θέσεις. Έμφαση δίνεται στην προληπτική ιατρική με τη διάρθρωση να έχει ως εξής:

  • 1 Παθολόγος/Γενικός ιατρός με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική (υπεύθυνος για την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής)
  • 1-2 Παθολόγοι/Γενικοί Ιατροί με μετεκπαίδευση στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων με έμφαση στη δυσλιπιδαιμία
  • 1 Παιδίατρος με εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη και την παιδική παχυσαρκία
  • 1 Ψυχολόγος στο αντικείμενο της ψυχολογίας της υγείας ή ελλείψει αυτού στην προαγωγή της υγείας.

Στα 7 πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα εγκατασταθούν σταθμοί τηλεϊατρικής. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργηθούν τοπικά δίκτυα τηλεϊατρικής ΠΦΥ, στα οποία θα συμμετέχουν και οι προσωπικοί γιατροί.