Η MSD ενισχύει τις δράσεις της υπέρ του διαβήτη

Η MSD ενισχύει τις δράσεις της υπέρ του διαβήτη

Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιλέγει μία νόσο που απασχολεί και προβληματίζει διεθνώς τη δημόσια υγεία για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου, ημέρα που «γεννήθηκε» ο ΠΟΥ. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στο Διαβήτη, μία μη μεταδιδόμενη νόσο που επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα άτομα χαμηλού ή μέσου εισοδήματος.

Ο διαβήτης είναι μία χρόνια, μεταβολική νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα μάτια, τους νεφρούς και τα νεύρα. Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη αυξάνονται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες και ειδικά αναπτυσσόμενες χώρες. Η ενημέρωση είναι σημαντική για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση μέσω στοχευόμενων μεθόδων πρόληψης και κατάλληλης φροντίδας. 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία για το Διαβήτη (IDF) για το 2015, υπολογίζεται ότι 415 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν παγκοσμίως από διαβήτη, με το νούμερο αυτό να υπολογίζεται στα 642 εκ. για το 2040. Ταυτόχρονα, αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα το κόστος αντιμετώπισης του διαβήτη, καθώς τα στοιχεία προσδιορίζουν το κόστος αυτό στα 673 δισ. δολάρια για το 2015, το οποίο εκτιμάται ότι θα εκτιναχτεί στα 802 δισ. δολάρια το 2040.(1) Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη ανέρχεται σε 608.000, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στις 697.000 το 2040.

Στην Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη «Μετασχηματίζοντας τον κόσμο μας» με ορίζοντα το έτος 2030, η διεθνής κοινότητα έχει συμπεριλάβει ειδικό σχέδιο μείωσης της πρόωρης θνησιμότητας από Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΜΜΝ), συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη. Ο διαβήτης είναι μία από τις τέσσερις προτεραιότητες που τέθηκαν προς υλοποίηση στην Παγκόσμια Σύνοδο Ηγετών των Χωρών για τα ΜΜΝ για τα έτη 2016-2030. (2 & 3)

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τις χώρες και τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε:

Να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την αύξηση των νέων περιστατικών διαβήτη και τις συνέπειές του
Να δοθεί το έναυσμα για συγκεκριμένες, αποτελεσματικές και οικονομικά προσιτές λύσεις για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Αυτές περιλαμβάνουν ενέργειες  πρόληψης του διαβήτη, έγκαιρη διάγνωση, σωστή αντιμετώπιση και φροντίδα των ανθρώπων με διαβήτη
 

Η MSD (εμπορικό σήμα της  Merck & Co., Inc., Kenilworth, Ν.J., ΗΠΑ) σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι υπερήφανη για την σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, εδώ και πολλά χρόνια, αποτελώντας έναν από τους παγκόσμιους ηγέτες σε αυτή τη θεραπευτική κατηγορία, προσφέροντας και ανακαλύπτοντας μια σειρά φαρμάκων που αντιπροσωπεύουν ποικίλους τρόπους δράσης και απευθύνονται σε διαφορετικές υποομάδες ασθενών.

      Η δράση της MSD όμως δεν εξαντλείται μόνο στη παροχή καινοτόμων θεραπειών για το διαβήτη, καθώς συμμετέχει σε παγκόσμιες και τοπικές δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Η MSD έχει υποστηρίξει και υλοποιήσει, τα τελευταία χρόνια, προγράμματα για  κοινό και ασθενείς σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Μεταξύ αυτών, η καμπάνια ενημέρωσης για το Διαβήτη «Αλλάζω Τρόπο Ζωής: Τρώω Υγιεινά, Αθλούμαι Τακτικά», της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, το «Διαβητικό Χωριό», μία δράση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) την οποία υποστήριξε η MSD για δυο συνεχή έτη και η εκστρατεία ενημέρωσης του Συλλόγου Διαβητικών Πειραιά και Νήσων. H Εκστρατεία Ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη με τίτλο «Άνοιξε το δρόμο στη Ζωή»   ήταν ένα φιλόδοξο ενημερωτικό πρόγραμμα το οποίο απευθύνονταν σε ιατρούς, νέους, εκπαιδευτικούς, γονείς και πάνω από όλα σε όλους τους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά και τις οικογένειές τους. Πραγματοποιήθηκε τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2014 στις πόλεις Πειραιά, Σαλαμίνα και Αίγινα από το Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων με την υποστήριξη της MSD.

 Επίσης, στις δράσεις της MSD περιλαμβάνονται εκπαιδευτικές επιστημονικές εκδηλώσεις, δράσης και διανομή ενημερωτικού έντυπου υλικού, καθώς και ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης και υποστήριξης ασθενών με διαβήτη.