Χωρίς αμφιβολία, η διατροφή θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη και θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη, καθώς ο προγραμματισμός της κατανάλωσης γευμάτων και της πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών (ιδιαίτερα των υδατανθράκων), όπως και η γνώση της σύστασης των τροφίμων είναι το κλειδί για την επίτευξη καλύτερου γλυκαιμικού ελέγχου. Πληθώρα επιδημιολογικών μελετών δείχνουν ότι οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το ΣΔ μπορούν να τροποποιηθούν μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής και επικεντρώνονται στην υιοθέτηση ενός υγιεινού προτύπου διατροφής, ο οποίος συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της παχυσαρκίας, στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στην πρόληψη εμφάνισης της ασθένειας. Πιο συγκεκριμένα, η διατροφική αντιμετώπιση του ΣΔ αποβλέπει στην επίτευξη και διατήρηση της βέλτιστης μεταβολικής λειτουργίας (φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης, ευνοϊκό λιπιδαιμικό προφίλ, αντιμετώπιση παχυσαρκίας), στην πρόληψη και θεραπεία των χρόνιων επιπλοκών και στη βελτίωση της υγείας μέσω των διατροφικών επιλογών και της σωματικής δραστηριότητας.
Παράλληλα όμως, οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η διατροφή ενός διαβητικού ατόμου, όπως και η μεθοδολογία και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση των διατροφικών παρεμβάσεων, είναι ιδανικά και κατάλληλα εφαρμόσιμα σε υγιή άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος ή να το διατηρήσουν σταθερό. Συνεπώς, ένα διαβητικό διαιτολόγιο είναι η ιδανική λύση για υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα που επιδιώκουν την απώλεια βάρους, καθώς
χαρακτηρίζεται από σωστή κατανομή των γευμάτων μέσα στην ημέρα, από μέτρο, ισορροπία και ποικιλία των διατροφικών επιλογών, από φαγητά με χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο και από την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, μέσω της χρήσης των λεγόμενων «ισοδυνάμων της τροφής».
Σήμερα, οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με το Σακχαρώδη διαβήτη αλλά και η ίδια η κοινότητα των διαβητικών ατόμων αναγνωρίζουν ότι ο αυξανόμενος επιπολασμός των περιστατικών, οι ταχύτατοι ρυθμοί ζωής, τα συνεχώς εξελισσόμενα ερευνητικά δεδομένα, η ανεπαρκής ενημέρωση, η έλλειψη σωστού διατροφικού προγραμματισμού και η ποικιλομορφία της νόσου, απαιτούν την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών που θα προσανατολίζονται στις ανάγκες των διαβητικών ατόμων, θα λαμβάνουν υπόψη τις ατομικές τους προτιμήσεις, θα αξιολογούν τα τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα και την κατάσταση υγείας του ατόμου και θα τους εξασφαλίζουν πρακτικές λύσεις που θα προωθούν την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Είναι αλήθεια ότι ένα άτομο με Σακχαρώδη διαβήτη υπακούει σε πολλούς κανόνες που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά του και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του.
Πρέπει να φτιάξει μαζί με το γιατρό και το διαιτολόγο του ένα σωστό διατροφικό πλάνο που να ταιριάζει με τις συνήθειες και τις ανάγκες του.
Πρέπει να περιέχει στη διατροφή του τρόφιμα που του εξασφαλίζουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, διατηρώντας ταυτόχρονα τη γεύση και τη ποικιλία στα γεύματά του.
Πρέπει η διατροφή του να είναι προσαρμοσμένη με γνώμονα τη σωστή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα του.
Δεν πρέπει να παραλείπει γεύματα.
Πρέπει να ενημερώνεται για τις εξελίξεις που αφορούν τη διατροφή σχετικά με τη νόσο.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία υπηρεσία για την διατροφή των διαβητικών
Η Taste Control Diabetes είναι μια καινοτόμα επιχείρηση, η οποία προήλθε από την ανάγκη δημιουργίας μία υπηρεσίας απόλυτα προσανατολισμένης στις διατροφικές ανάγκες των διαβητικών, που θα διατηρεί την ποιότητα και τη γεύση στη διατροφή τους και κυρίως θα διευκολύνει την καθημερινή τους ζωή.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία παρασκευάζει και διανέμει καθημερινά έτοιμα γεύματα, ειδικά διαμορφωμένα και κλινικά ελεγμένα, τα οποία ενσωματώνονται σε ημερήσια διαιτολόγια, καταρτισμένα σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Οι υπηρεσίες της απευθύνονται σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, άτομα σε προδιαβητικό στάδιο τα οποία επιθυμούν να χάσουν βάρος ή/και να ακολουθήσουν ένα διαιτολόγιο ελέγχου των επιπέδων σακχάρου τους, γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη Kύησης αλλά και υγιή άτομα που επιδιώκουν είτε την επίτευξη υγιούς σωματικού βάρους είτε την υιοθέτηση ενός σωστού και υγιεινού τρόπου διατροφής. Τα γεύματα της εταιρείας συμβάλλουν στην σωστή διαχείριση των επιπέδων σακχάρου των διαβητικών ασθενών και μπορούν να ενσωματωθούν ως πολύ καλές επιλογές στο διαιτολόγιό τους στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως αποδείχτηκε από την κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα γεύματα τα οποία είναι ενσωματωμένα σε ειδικά καταρτισμένα ημερήσια διαιτολόγια, η εταιρεία έχοντας ως στόχο την εξατομίκευση του διατροφικού προγράμματος ανάλογα με τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα χαρακτηριστικά των πελατών της, παρέχει παράλληλα διατροφική υποστήριξη από την κατάλληλα καταρτισμένη διαιτολογική ομάδα της.
Μαρκάκη Μαίρη,
Επικεφαλής Διαιτολογικού Τμήματος
Taste Control Diabetes