«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την δημόσια υγεία», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια την ενημέρωσης σχετικά με τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων που εντοπίστηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας.
«Είναι μια εντελώς διαφορετική οντότητα νόσων σε σχέση με αυτή που μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και να δημιουργήσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας», σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι η νόσος αφορά αποκλειστικά τα αιγοπρόβατα και σε καμία άλλη κατηγορία ζώων, ενώ αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ο ίδιος είπε ότι το αρμόδιο υπουργείο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες «προκειμένου να κλιμακώσουμε τη λήψη μέτρων που αφορούν στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού». Τόνισε δε, ότι εφαρμόζονται συγκεκριμένες ζώνες ελέγχου γύρω από τις εστίες που έχουν εντοπιστεί, αλλά και με τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν σχετικά με τη μοίρα των ζώων που ανήκουν σε κοπάδια όπου έχουν βρεθεί τα κρούσματα.
Το επόμενο χρονικό διάστημα, σημείωσε, με τη συνδρομή 100 κτηνιάτρων που ανήκουν σε διαφορετικούς φορείς, θα οργανωθούν τα κλιμάκια τα οποία θα κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους και θα δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές σε όλη αυτή την περιοχή «που κατά κοινή ομολογία αποτελεί την καρδιά της παραγωγής και της γαλακτοβιομηχανίας στη χώρα μας, αλλά και βεβαίως και της φέτας που είναι ένα βασικό προϊόν που έχει μια μεγάλη υπεραξία και για τη χώρα και για τις εξαγωγές της».
Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στη συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου, σημειώνοντας πως οι υπηρεσίες, όπως κινήθηκαν στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, έτσι θα κινηθούν και τώρα, «ώστε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να υπάρξει ένας έλεγχος και να μην υπάρξει παραπέρα διάδοση».
Τα μέτρα κατά της πανώλης στα αιγοπρόβατα
Η περιοχή τέθηκε σε επιδημιολογική επιτήρηση ενώ ελήφθησαν δείγματα από τα γύρω μαντριά που εμφανίστηκαν τα κρούσματα και συγκεκριμένα από 60 μαντριά με 13.500 αιγοπρόβατα.
Το Σάββατο (20/07) τα δείγματα θα μεταφερθούν στην Αθήνα και το μεσημέρι αναμένονται τα αποτελέσματα. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και τις επόμενες δύο ημέρες.
Μέχρι την επόμενη Παρασκευή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα.
Ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, σημείωσε ότι μετά τη διαπίστωση των πρώτων 8 κρουσμάτων στα Τρίκαλα και του ενός στη Λάρισα έχουν θανατωθεί και στη συνέχεια ταφεί 2.407 αιγοπρόβατα.
Δημιουργείται ζώνη προστασίας έως και 10χλμ
- Απαγορεύεται η μετακίνηση των αιγοπροβάτων
- Το γάλα διακινείται κανονικά ωστόσο χρειάζεται υψηλή παστερίωση
Ταυτόχρονα γίνεται ανάκληση αδειών όλων των κτηνιάτρων από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, οι οποίοι θα μεταβούν στη Λάρισα τη Δευτέρα.
Τέλος, ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, παρέπεμψε στο παράδειγμα του Daniel σημειώνοντας όταν αφού γίνει καταγραφή των ζώων που έχουν θανατωθεί θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης.
Πηγή: ΕΡΤ