«Πολύ μεγάλο ιατρικό βήμα και άλμα, πολύ μεγάλη επιτυχία», χαρακτήρισε την πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση καρδιάς γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε άνθρωπο, που έγινε στις ΗΠΑ, ο καρδιοχειρουργός, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου «Υγεία», Στρατής Παττακός, ο οποίος ωστόσο, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε ότι χρειάζεται πολύ περίσκεψη και γνωμοδοτήσεις από επιτροπές ειδικών για να προχωρήσει.
Όπως εξήγησε, οι προσπάθειες μεταμόσχευσης οργάνων χοίρου σε άνθρωπο ξεκίνησαν εδώ και δεκαετίες, αλλά η μεγάλη σημασία της προσπάθειας που έγινε πριν από 3 ημέρες, είναι ότι η καρδιά η οποία μεταμοσχεύθηκε στη Βαλτιμόρη, είναι γενετικά τροποποιημένη, καθώς «μέχρι τώρα είχαμε πεισθεί ότι είναι εντελώς ασύμβατο να βάλεις μια καρδιά χοίρου σε άνθρωπο και είναι καταδικασμένη μια τέτοια προσπάθεια, γιατί θα το απέρριπτε ο οργανισμός» αφού σε πολλές περιπτώσεις «δεν είναι συμβατή η μεταμόσχευση από άνθρωπο σε άνθρωπο».
Ωστόσο, επειδή η τεχνολογία προχωρά και γίνονται άλματα, η καρδιά που δόθηκε είναι γενετικά τροποποιημένη. «Δηλαδή αφαιρέθηκαν 4 γονίδια τα οποία είναι υπεύθυνα για την απόρριψη του χοίρου και προστέθηκαν 6 γονίδια ανθρώπινα, με αποτέλεσμα η καρδιά που δόθηκε στον άνθρωπο να είναι κατά το δυνατόν συμβατή. Υπάρχουν ελπίδες ότι με τη βοήθεια φαρμάκων, η καρδιά αυτή δεν θα απορριφθεί. Έχουν περάσει 3 ημέρες, αλλά πρέπει να περάσουν εβδομάδες και μήνες για να είμαστε σίγουροι», διευκρίνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιον, είναι νωρίς να πει κανείς τη γνώμη του για το μέλλον του ασθενούς καθώς και για το πόσο είναι ηθικό να προχωρήσουν τέτοια εγχειρήματα, καθώς αυτά θα πρέπει να απαντηθούν από συνέδρια, από την εμπειρία και από καθηγητές Βιοηθικής.
«Η επιστήμη να προχωράει με περίσκεψη»
«Θεωρώ ότι η επιστήμη πρέπει να προχωράει, σαφώς με περίσκεψη, με βήματα και ελέγχους. Διότι αυτά τα πράγματα μπορούν να επεκταθούν, αύριο μπορεί να σου κανείς “θα σου κάνω επέμβαση σε κύτταρα εγκεφάλου, θα σου αλλάξω την όρεξη ή θα σου αλλάξω τη μνήμη”, αυτά δεν είναι επιπόλαια. Πρέπει να τα αποφασίζουν συμβούλια και επιτροπές που ασχολούνται για χρόνια με τα θέματα αυτά», υπογράμμισε ο κ. Παττακός.
«Πόσο μάλλον τώρα που θα ακουστεί “πω, πω, καρδιά από χοίρο σε άνθρωπο;” Η καρδιά όπως όλοι ξέρουμε είναι μια μυϊκή αντλία, αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου, εφόσον δεν μπούμε στο μέλλον σε πιο βαθιά νερά, όπως είναι ο εγκέφαλος, το συναίσθημα, η μνήμη», επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι μόλις τον περασμένο Οκτώβριο έγινε με επιτυχία μεταμόσχευση νεφρού, σε άνθρωπο με αυτές τις γενετικές τροποποιήσεις.
Ερωτηθείς εάν η συγκεκριμένη μεταμόσχευση καρδιάς ήταν κάτι σαν πείραμα, ο καρδιοχειρουργός παραδέχθηκε ότι μπορείς να ονομάσει κανείς ως «πείραμα» την προσπάθεια γιατρών να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, λέγοντας μάλιστα ότι ακόμη και η συγκατάθεση ενός ασθενούς που ξέρει ότι μπορεί να πεθάνει σε μια εβδομάδα ή σε 20 ημέρες, «δεν λέει πολλά», διότι «είναι σαν να του βάζεις το μαχαίρι στο λαιμό».
«Για αυτό και όπως διάβασα στο CNN, δεν θα αρκεί μια υπογραφή του ασθενούς. Θα υπάρχει επιτροπή δεοντολογίας, βιοηθικής η οποία θα αποφασίζει εάν αυτό που του δίνεις, έχει ένα 30% ή 50% ποσοστό επιτυχίας», πρόσθεσε.
Διαβεβαίωσε ότι εάν όλα πάνε καλά, μπορεί να ζήσει κανονικά αυτός ο ασθενής, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που ο οργανισμός δεν απορρίψει την καρδιά – είτε προέρχεται από άνθρωπο, είτε από χοίρο -δεν θα αλλάξει τίποτα στη διατροφή και στη συμπεριφορά του.
«Τα 10 γονίδια που διαφοροποιήθηκαν, είναι τα γονίδια της απόρριψης. Δεν έχουμε εμπειρία από προηγούμενες τέτοιες προσπάθειες. Για σκεφτείτε σε ένα μήνα ο άνθρωπος αυτός να είναι στο σπίτι του και να είναι καλά; Στις ΗΠΑ 100.000 άνθρωποι περιμένουν μεταμόσχευση, 17 πεθαίνουν ημερησίως», τόνισε ο κ. Παττακός.