Ανησυχία έχει προκαλέσει στην ιατρική κοινότητα η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα και η χαμηλή ανταπόκριση των πολιτών, ειδικά άνω των 60, στον εμβολιασμό. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε στο Liberal.gr, αναφέρθηκε στην έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού το τελευταίο διάστημα και είπε ότι:
«Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν μια αύξηση στις μολύνσεις. Αυτό είναι φυσιολογικό. Όλες οι ιώσεις το χειμώνα γίνονται περισσότερες, έχουμε μια αύξηση στους θανάτους από κορονοϊό, κι έχουμε μια αύξηση στους ανθρώπους που βρίσκονται στην εντατική από κορονοϊό.
Συναγερμό σαν αυτό που είχαμε στο παρελθόν δεν έχουμε, ούτε θα έχουμε ποτέ, αλλά, οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους, 9 άνθρωποι την ημέρα και μεγάλης ηλικίας (άνω των 80), θα μπορούσαν ενδεχομένως κάποιοι να το είχαν αποφύγει εάν ήταν εμβολιασμένοι.
Διότι το ποσοστό εμβολιασμού στους άνω των 60 είναι πάρα πολύ μικρό. Πλέον, εμβολιασμένος είναι μόνο κάποιος που έχει κάνει εμβόλιο τους τελευταίους 6 μήνες.
Από τα 2 εκατομμύρια των ανθρώπων που είναι άνω των 60 στη χώρα μας μόνο 125.000 έχουν εμβολιαστεί πρόσφατα. Επίσης, θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα αν οι άνθρωποι αυτοί ζητούσαν ιατρική βοήθεια έγκαιρα κι έπαιρναν αντιικά φάρμακα έγκαιρα που κι αυτό δεν το βλέπουμε να συμβαίνει.
Αυτό λοιπόν που λέμε είναι ότι επειδή έχουμε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις και καλώς έχουμε αλλά έχουμε και μια αύξηση των λοιμώξεων από κορονοϊό, να εμβολιαστούν οι άνω των 60 κι όταν νοσούν να παίρνουν τηλέφωνο το γιατρό τους για να παίρνουν τα φάρμακα έγκαιρα, ώστε να μην συνεχίσουμε να έχουμε αυξητική τάση σε όσους νοσηλεύονται στις εντατικές και σε όσους χάνουν τη ζωή τους».
Ερωτώμενος ο κ. Εξαδάκτυλος εάν το σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί ή αν υπάρχουν δυσκολίες, απάντησε ότι:
«Το σύστημα δεν δυσκολεύεται και μπορεί να ανταπεξέλθει μια χαρά αλλά είναι κρίμα άνθρωποι που θα μπορούσαν να προλάβουν μια κατάσταση ή να τη θεραπεύσουν εφόσον το αναζητήσουν έγκαιρα, δεν το κάνουν. Είναι κρίμα για τους συμπολίτες μας».
Σχετικά με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Λοιμώξεων για τη χρήση μάσκας σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επεσήμανε ότι:
«Αν λέγαμε να κάνουμε ένα και μοναδικό πράγμα αυτό θα ήταν ο εμβολιασμός. Αυτό είναι το υπ΄ αριθμόν ένα και δεν έχει σύγκριση με τίποτε άλλο. Τώρα, ότι σε ένα νοσοκομείο όπου πηγαίνουν ασθενείς αυτή την εποχή, πρέπει όλοι να φοράνε μάσκες για να μην μολύνουν οι ασθενείς, για να μην μολύνονται οι υγιείς, αυτό είναι κάτι προφανές που βεβαίως το υποστηρίζουμε και εφεξής θα γίνεται και θ' αφορά όλους, όχι μόνο όσους είναι ευπαθείς, όχι μόνο τους γιατρούς αλλά όσους μπαίνουν σ' ένα νοσοκομείο, θα πρέπει να φοράνε μάσκα».
Τι αναφέρει ο ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέταξε την Τρίτη το στέλεχος του κορονοϊού JN.1 ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» και ανέφερε ότι τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ήταν χαμηλός.
Σύμφωνα με αναφορές στελεχών του Οργανισμού, η μετάλλαξη αυτή μπορεί να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μεταδοθεί πιο εύκολα από άλλες, όμως επί του παρόντος, δεν έχει δείξει σημάδια πιο σοβαρής νόσησης.
«Αν και μπορεί να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα με την παραλλαγή, το JN.1 δεν ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε ο Dr. Andrew Pekosz, ιολόγος στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Το JN.1 είχε προηγουμένως ταξινομηθεί ως παραλλαγή, μέρος της μητρικής γενεαλογίας του BA.2.86, αλλά ο ΠΟΥ το έχει ταξινομήσει τώρα ως ξεχωριστή παραλλαγή.
Ο ΠΟΥ υποστήριξε ότι τα τρέχοντα εμβόλια θα συνεχίσουν να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση και θάνατο, τόσο από το JN.1 όσο και από άλλες κυκλοφορούσες παραλλαγές του ιού COVID-19.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δήλωσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η JN.1 αποτελεί περίπου το 15% έως 29% των περιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 8 Δεκεμβρίου.
Το CDC είχε αναφέρει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η JN.1 παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και μια ενημερωμένη εμβολιαστική λήψη θα μπορούσε να προστατεύσει έναντι της παραλλαγής.
Το JN.1 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το CDC.