ΠΟΥ: Μετονομάζει την ευλογιά των πιθήκων σε «mpox» για να καταπολεμήσει το στίγμα
AP
AP

ΠΟΥ: Μετονομάζει την ευλογιά των πιθήκων σε «mpox» για να καταπολεμήσει το στίγμα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί έναν νέο  όρο, το "mpox", ως συνώνυμο της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) και προέτρεψε και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους μετά από καταγγελίες ότι η τρέχουσα ονομασία για την ασθένεια είναι ρατσιστική και προκαλεί στίγμα.

«Και τα δύο ονόματα θα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για ένα χρόνο, ενώ η «ευλογιά των πιθήκων» θα καταργηθεί σταδιακά», ανέφερε στην ανακοίνωση του ο οργανισμός. 

Ο ΠΟΥ ξεκίνησε μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για να βρει ένα νέο όνομα για τη νόσο νωρίτερα φέτος και έλαβε περισσότερες από 200 προτάσεις. Το Politico ανέφερε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχαν προέτρεψε κατ' ιδίαν την ηγεσία του ΠΟΥ να αλλάξει την ονομασία.

Ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, λέγοντας μόνο ότι «ορισμένα άτομα και χώρες» εξέφρασαν ανησυχίες και ζήτησαν από τον οργανισμό που εδρεύει στη Γενεύη να προτείνει έναν τρόπο να προχωρήσουμε.

Μία από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις ήταν το "mpox" ή "Mpox", που προτάθηκε από την οργάνωση ανδρικής υγείας RÉZO μεταξύ άλλων. Ο διευθυντής του είπε τότε ότι η αφαίρεση των εικόνων πιθήκων βοήθησε τους ανθρώπους να λάβουν σοβαρά υπόψη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Ο ΠΟΥ είπε ότι παγκόσμιοι εμπειρογνώμονες συμφώνησαν με το "mpox" αφού εξέτασαν την επιστημονική καταλληλότητα, την έκταση της τρέχουσας χρήσης καθώς και την προφορά μεταξύ άλλων παραγόντων.

Το Mpox, που ανακαλύφθηκε το 1958 και πήρε το όνομά του από το πρώτο ζώο που εμφάνισε συμπτώματα, εξαπλώθηκε κυρίως σε μια ομάδα χωρών στη δυτική και κεντρική Αφρική μέχρι φέτος.

Περίπου 100 χώρες όπου το mpox δεν είναι ενδημικό έχουν πλέον αναφέρει κρούσματα της ιογενούς νόσου.

Ο ΠΟΥ έχει εντολή να δώσει νέα ονόματα σε υπάρχουσες ασθένειες σύμφωνα με τη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων.

Γενικά, επιδιώκει να αποφύγει τη συσχέτιση οποιασδήποτε ασθένειας ή ιού με μια χώρα, περιοχή, ζώο ή εθνοτική ομάδα.

Πέρυσι, έδωσε τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου σε νέες παραλλαγές του κορονοϊού για να σταματήσει την πρακτική σύνδεσής τους με συγκεκριμένες χώρες.

Μένει τώρα να δούμε πως θα μεταφραστεί αυτή η νέα ονομασία στα ελληνικά...