Η πρόσφατη έξαρση της COVID-19 στην Κίνα οφείλεται κυρίως στις υποπαραλλαγές Omicron BA.5.2 και BF.7, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν το 97,5% όλων των τοπικών μολύνσεων, δήλωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Τα στοιχεία βασίστηκαν σε ανάλυση περισσότερων από 2.000 γονιδιωμάτων από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ανέφερε ο ΠΟΥ.
Ο οργανισμός ανέφερε επίσης ότι τα δεδομένα ήταν σύμφωνα με τα γονιδιώματα από ταξιδιώτες από την Κίνα που υποβλήθηκαν στην παγκόσμια βάση δεδομένων από άλλες χώρες και δεν παρατηρήθηκε καμία νέα παραλλαγή ή μετάλλαξη ιδιαίτερης σημασίας στα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα αλληλουχίας.
Τα στοιχεία προέρχονται από την ενημέρωση που έκαναν κορυφαίοι επιστήμονες της Κίνας στην τεχνική συμβουλευτική ομάδα του οργανισμού του ΟΗΕ την Τρίτη, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ταχεία εξάπλωση του ιού στη νούμερο 2 οικονομία του κόσμου.
Ο οργανισμός του ΟΗΕ είχε ζητήσει από τους επιστήμονες να παρουσιάσουν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την αλληλούχιση του ιού, για να αποκτήσουν καλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις νοσηλείες, τους θανάτους και τους εμβολιασμούς.
Τα δεδομένα της Κίνας για την Covid-19 δεν δίνουν μια ακριβή εικόνα της κατάστασης στη χώρα και δεν αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων από τη νόσο, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ ενόψει της αυριανής συνάντησης με Κινέζους επιστήμονες στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ενημέρωσης μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση της Covid-19.
«Πιστεύουμε ότι οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό αντίκτυπο της νόσου όσον αφορά τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, ιδιαίτερα όσον αφορά τους θανάτους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.
Νωρίτερα στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επανέλαβε ότι ο Οργανισμός «ανησυχεί» για την αύξηση των μολύνσεων από την Covid-19 στην Κίνα και προέτρεψε ξανά το Πεκίνο να παρέχει γρήγορα και τακτικά στοιχεία για τις νοσηλείες στα νοσοκομεία και τους θανάτους στη χώρα.
«Συνεχίζουμε να ζητάμε από την Κίνα πιο γρήγορα, τακτικά, αξιόπιστα δεδομένα για τις νοσηλείες και τους θανάτους, καθώς και μια πιο ολοκληρωμένη ιογενή αλληλούχιση σε πραγματικό χρόνο», είπε.
«Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τον κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή στην Κίνα και έχει επαναλάβει τη σημασία του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων για την προστασία από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.