Στον έως τώρα απολογισμό του για την αποτελεσματικότητα της χορήγησης της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε ομάδες ευπαθών ατόμων και σε πληθυσμούς που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο βαρύτερης νόσησης από την λοίμωξη Covid 19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταλήγει στο συμπέρασμα πως η τέταρτη δόση είναι ιδιαίτερα πολύτιμη στις ομάδες αυτές. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερα ερευνητικά δεδομένα προκειμένου ο ΠΟΥ να αποφανθεί για την χορήγηση της 4ης (ή 2ης αναμνηστικής) δόσης σε υγιή και νεότερης ηλικίας άτομα.
Μέχρι στιγμής τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία προέρχονται από επτά κλινικές μελέτες εκ των οποίων οι έξι έγιναν στο Ισραήλ και η έβδομη στον Καναδά με την τελευταία να έχει βαρύνουσα σημασία καθώς είναι η μόνη κλινική μελέτη που συνέκρινε την απόλυτη προστασία από τις αναμνηστικές δόσεις δηλαδή την προστασία μετά την τέταρτη δόση συγκριτικά σε εμβολιασμένο και μη εμβολιασμένο πληθυσμό.
Στις έξι μελέτες από το Ισραήλ, η παρεχόμενη προστασία από τις αναμνηστικές δόσεις είχε συγκριθεί μόνο για άτομα που είχαν ήδη εμβολιαστεί και μετά είχαν κάνει και την πρώτη αναμνηστική δόση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χορήγηση της της τρίτης δόσης σε ανθρώπους που έχουν υψηλή ευπάθεια για σοβαρή νόσηση, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους, εξασφαλίζει 82% περισσότερη προστασία, μετρημένη 84 ημέρες μετα τον 1ο αναμνηστικό εμβολιασμό. Αντίστοιχα στην χορήγηση της 4ης δόσης διαπιστώθηκε ότι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης αγγίζει το 92% μετρημένη επτά μέρες μετά τον εμβολιασμό με την δεύτερη αναμνηστική δόση.
Βέβαια, επειδή η πανδημία έχει κοπάσει αλλά δεν έχει περάσει το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων είναι τι μέλλει γενέσθαι με τον αναμνηστικό εμβολιασμό για όλους και όχι μόνο για τους ευπαθείς.
Η αληθινή απάντηση είναι ότι στο ερώτημα αυτό μέχρι στιγμής απάντηση δεν υπάρχει, σύμφωνα με τον ΠΟΥ χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να βγουν οι κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες θα εκδώσει το Συμβούλιο SAGE, με τους ειδικούς να υπενθυμίζουν ότι η ανοσοποίηση του πληθυσμού που είναι και το ζητούμενο όταν έχουμε εξέλιξη μία πανδημία εξαρτάται από τους εξής παράγοντες: Τις μεταλλάξεις και τις υποπαραλλαγές που κυκλοφορούν κάτι που το είδαμε άλλωστε με την Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της, την αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων εμβολίων το χρόνο του εμβολιασμού και τις αναμνηστικές δόσεις και τον χρόνο χορήγησης τους, οι οποίες μέχρι στιγμής αφορούν μόνο τα mRNA εμβόλια.
Στο μεταξύ, το υπουργείο υγείας της Γερμανίας εξέδωσε μόλις σύσταση για το αναμνηστικό εμβολιασμό με τέταρτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού από το προσεχές φθινόπωρο με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορονοϊό. Για τον λόγο αυτό η Γερμανία έχει παραγγείλει παρτίδες των επικαιροποιημένο εμβόλιο της BioNTech και της Moderna. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα είναι προσαρμοσμένα ώστε να έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Όμικρον και των υποπαραλλαγών της.