Περισσότερες από 20 υπουργικές αποφάσεις θα υπογράψει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, το επόμενο διάστημα, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νέος νόμος για το ΕΣΥ, που μόλις χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και ο οποίος εισάγει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στα νοσοκομεία αλλά και στην ιατρική εκπαίδευση.
«Με τις μεταρρυθμίσεις αυτές προχωράμε μπροστά, μπαίνουμε στον χάρτη της Ευρώπης μαζί με τις άλλες προηγμένες χώρες. Βελτιώνουμε και εκσυγχρονίζουμε το σημερινό σύστημα υγείας που το εμπιστευόμαστε, να το βελτιώσουμε, με όραμα, με εμπιστοσύνη στους πολίτες και σαφώς εμπιστοσύνη στους γιατρούς, για τον τρόπο που κάνουν το έργο τους», δήλωνε στη Βουλή κατά την ψήφιση του νόμου η Μίνα Γκάγκα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει η προεργασία για να εφαρμοστεί το άρθρο 10, με το οποίο για πρώτη φορά δίνεται ευελιξία στους γιατρούς του ΕΣΥ, ώστε να μπορούν να ασκούν και μερικό ιδιωτικό έργο χωρίς να θίγεται η μονιμότητά τους στο δημόσιο σύστημα.
Με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν λεπτομερώς οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούν οι γιατροί του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο καθώς και η διαδικασία μέσω της οποίας θα ελέγχονται. Όπως προβλέπει ο νόμος, κύρια προϋπόθεση είναι οι γιατροί να συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου (απογευματινά ιατρεία ή και χειρουργεία) και στις εφημερίες.
Οι ενδιαφερόμενοι γιατροί θα πρέπει να δηλώσουν στη διοίκηση του νοσοκομείου όπου υπηρετούν την επιθυμία τους να εργαστούν και ιδιωτικά, ώστε να λάβουν τη σχετική άδεια.
Αρχικά, το ιδιωτικό έργο πιθανώς θα μπορεί να ασκείται μια φορά την εβδομάδα και σταδιακά θα αυξηθεί στις 2 φορές.
«Δεν καταργούμε την πλήρη και αποκλειστική (σσ. απασχόληση). Δίνουμε απλά το δικαίωμα στους γιατρούς που θέλουν να δουλέψουν, να δουλέψουν πρωί και απόγευμα στο δημόσιο σύστημα, αυξάνοντας τη δυνατότητα του δημόσιου συστήματος να καλύψει τους ασθενείς. Και σε αυτούς τους γιατρούς, δίνουμε τη δυνατότητα να δουλέψουν μία ή δύο φορές την εβδομάδα και εκτός νοσοκομείου» εξήγησε από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Η δυνατότητα ιδιωτικού έργου μπορεί να συνδυαστεί και με την πιλοτική έναρξη των απογευματινών χειρουργείων, αρχικά σε ορισμένα νοσοκομεία ανά υγειονομική περιφέρεια.
Για την Αττική, φαίνεται να προκρίνονται μικρότερα νοσοκομεία, όπως το «Σισμανόγλειο» ή το «Σωτηρία» τα οποία θα μπορούσαν άμεσα να προετοιμαστούν για την απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων.
Ο νέος νόμος δίνει επίσης για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν υπηρεσίες και στο ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Είναι μια διάταξη που στο υπουργείο Υγείας θέλουν να προχωρήσει το συντομότερο, αφού αφορά τις άγονες θέσεις, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά, οι οποίες τώρα θα μπορούν να καλυφθούν από ιδιώτες γιατρούς αυτών των περιοχών.
Με τον ίδιο νόμο, θα υλοποιηθούν και αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση, με 6μηνη κλινική άσκηση των νέων γιατρών πριν το αγροτικό και με νέα διαδικασία απόκτησης ιατρικής ειδικότητας. Πλέον, οι θέσεις ειδικότητας θα καθορίζονται με βάση τις ανάγκες κάθε νοσοκομείου, ενώ οι ειδικευόμενοι θα εκπαιδεύονται σε περισσότερα από ένα νοσοκομεία. Οι ομάδες των νοσοκομείων που θα δίνουν ειδικότητα, αναμένεται να καθοριστούν επίσης με επιμέρους υπουργικές αποφάσεις.
Επιπλέον, ο νέος νόμος του ΕΣΥ ανοίγει το δρόμο για την αυτοτελή λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) τα οποία σήμερα, στο λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη, ακολουθούν το πρόγραμμα εφημεριών.
Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις ταυτόχρονα. Θα υλοποιηθούν σταδιακά, ανάλογα και με τις προτεραιότητες του συστήματος.
Από 1ης Ιανουαρίου, πάντως, θα δοθεί σε όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών 10% και ειδικά μηνιαία επιδόματα σε ορισμένες ειδικότητες: 400 ευρώ σε αναισθησιολόγους, 250 – 400 ευρώ σε γιατρούς των ΤΕΠ, 250 ευρώ σε όλους τους γιατρούς του ΕΚΑΒ.