Της Γιάννας Σουλάκη
Οι υγειονομικές αρχές στις χώρες του Βόρειου Ημισφαιρίου εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη φετινή εποχική γρίπη, καθώς όπως υποστηρίζουν, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη για τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής. Χαρακτηριστικά αναφέρονται στην εμπειρία του Νοτίου Ημισφαιρίου, δηλαδή της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, μέρη στα οποία σημειώθηκαν ολοκληρώθηκε η έλευση της γρίπης, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες θύματα και δεκάδες νεκρούς.
Είναι γνωστό, ότι οι επιστήμονες συνηθίζουν να αξιολογούν τη σφοδρότητα με την οποία η γρίπη θα πλήξει το Βόρειο Ημισφαίριο, στο οποίο ανήκουμε, σε σχέση με πώς έχει ανταποκριθεί σε αυτήν το άλλο ημισφαίριο, στο οποίο η εμφάνιση της γρίπης προηγήθηκε. Έτσι, αυτό που συνέβη τον περασμένο χειμώνα εκεί, είναι ένας καλός δείκτης για το πως θα εξαπλωθεί η γρίπη στην Ευρώπη και την Αμερική τον φετινό χειμώνα.
Πάμε να δούμε τα στοιχεία.
Πώς βίωσε, όμως, την εποχική γρίπη η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία;
Οι χώρες αυτές βίωσαν τη χειρότερη περίοδο γρίπης, που έχουν ζήσει εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ όλους τους προηγούμενους χειμώνες είχαν αρκετά χαμηλή κυκλοφορία του ιού. Φέτος τα πράγματα κύλησαν διαφορετικά. Τα επίσημα νούμερα, όπως τα κατέγραψαν οι υγειονομικές υπηρεσίες της Αυστραλίας μέχρι τα τέλη Αυγούστου, δηλαδή στο τέλος του δικού τους χειμώνα, υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης ήταν σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο των κρουσμάτων των τελευταίων 5 χρόνων.
Συγκεκριμένα, τα επίσημα νούμερα μιλούν για περισσότερα από 166.000 κρούσματα γρίπης, κάτι που σημαίνει απότομη αύξηση, από τα 91.000, που ήταν ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του περασμένου έτους και περισσότερα από τα διπλάσια του μέσου όρου των περιπτώσεων κατά τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ τουλάχιστον 72 άτομα έχουν πεθάνει φέτος από γρίπη, σύμφωνα με το Αυστραλιανό Coatition Immunization.
Οι αναφορές αυτές έθεσαν σε συναγερμό τα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της χώρας, Simon Stevens, σε ομιλία του την περασμένη Τρίτη, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
Αυτό συνέβη καθώς πέρυσι το βρετανικό NHS (το αντίστοιχο με το δικό μας ΕΣΥ), δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έτσι φέτος οι υγειονομικοί υπεύθυνοι της χώρας προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να συμβούν χειρότερες καταστάσεις. Ο Simon Stevens εξέφρασε την ανησυχία του, καθώς η φετινή γρίπη θα μπορούσε να ίσως να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, όπως είπε.
Πώς θα επηρεαστούν οι πληθυσμοί;
Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην φετινή γρίπη, εκτός από το ότι – κατά πάσα πιθανότητα – αναμένεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.
Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, κόπωση, αδυναμία, γενικευμένο άλγος και βήχα.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και όσοι αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, κινδυνεύουν σοβαρά από επιπλοκές, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές είναι οι λοιμώξεις στους πνεύμονες.
Είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα με το Νότιο Ημισφαίριο;
Κάθε χειμώνας επικρατούν κάποια στελέχη του ιού, τα οποία κυκλοφορούν σε πλειονότητα, έναντι των άλλων. Αλλά συνήθως, κάποιο από αυτά κυριαρχεί. Στην Αυστραλία για παράδειγμα, κυριάρχησε το στέλεχος της γρίπης Α, Η3Ν2. Το ίδιο θα συμβεί και στην Ευρώπη;
Δεν είναι απαραίτητο, λένε οι επιστήμονες και σίγουρα υπάρχει επιστημονική συζήτηση, στο κατά πόσο τα χαρακτηριστικά που αποτελούν τον “χειμώνα” ενός τόπου, ταιριάζουν με τις συνθήκες ενός άλλου τόπου.
Αν όμως συμβεί και σε μας κάτι παρόμοιο, τα καλά νέα είναι ότι – σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις – το εμβόλιο που παράχθηκε φέτος και διατίθεται ήδη, είναι αρκετά αποτελεσματικό και καλύπτει ικανοποιητικά το συγκεκριμένο στέλεχος.
Όμως, ούτε αυτό είναι πανάκεια. Καθώς τον περασμένο χειμώνα, το εμβόλιο ήταν λιγότερο αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους, σε σχέση με άλλες ομάδες των πληθυσμών.
Πώς μπορώ να κάνω το εμβόλιο;
Μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης δωρεάν στο ΕΣΥ, αν είστε άνω των 65 ετών, αν είστε έγκυος ή αν έχετε ένα υποκείμενο νόσημα, το οποίο μπορεί να σας βάλει στον κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
Τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 2 ετών, που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, δικαιούνται επίσης δωρεάν το εμβόλιο της γρίπης.
Οι εργαζόμενοι στην υγεία – ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό – ανήκουν στην ομάδα που θα πρέπει να εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Για όσους, επίσης, δεν ανήκουν αυστηρά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά έχουν λόγους να ανησυχούν, π.χ. εκπαιδευτικοί, καπνιστές κλπ. μπορούν
να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης με προσωπικό κόστος αγοράζοντας το από το φαρμακείο, καθώς η τιμή του είναι πολύ χαμηλή και συνήθως δεν υπερβαίνει τα 5 ευρώ.
Υπάρχει μια μικρή μερίδα ανθρώπων που μπορεί στο παρελθόν να έχουν εμφανίσει αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο της γρίπης. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφύγουν να το κάνουν, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Περισσότερες πληροφορίες για τον φετινό εμβολιασμό κατά της γρίπης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Με πληροφορίες από The New York Times, BBC news