Μετά το πρώτο κρούσμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που καταγράφηκε χθες στην Ελλάδα, η χώρα μας έγινε η 19η χώρα της Ευρώπης και η 29η χώρα διεθνώς που έχει καταγεγραμμένο κρούσμα από τον ιό. Προηγήθηκαν δύο κόκκινοι συναγερμοί που τελικώς αποδείχθηκαν «ψεύτικοι» καθώς και στις δύο περιπτώσεις, μετά την ολοκλήρωση των μοριακών τεστ διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ανεμοβλογιά.
Μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν το πρωί της Τετάρτης 8/6 σε 1.015, με τα 578 κρούσματα να αφορούν 19 ευρωπαϊκές χώρες και τα 437 να αφορούν 10 χώρες εκτός Ευρώπης. Πλέον, το βράδυ της Τετάρτης ο παγκόσμιος απολογισμός ήδη ανερχόταν σε 1.195 περιστατικά.
Το κρούσμα επί ελληνικού εδάφους δηλώθηκε χθες στον ΕΟΔΥ από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία, ο οποίος παρουσίασε κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα. Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.
Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, με τον ασθενή στο μεταξύ να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.
Η άφιξη της ιογενούς λοίμωξης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας με δεδομένη της αύξηση των ταξιδιών λόγω της τουριστικής περιόδου θεωρείτο από τους ειδικούς προδιαγεγραμμένη.
Οι τέσσερις πρώτες χώρες που έχουν καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα συμπεριλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο με 321 κρούσματα, την Ισπανία με 225 κρούσματα, την Πορτογαλία με 166 κρούσματα και τη Γερμανία με 113 κρούσματα ενώ υψηλή θέση στην κατάταξη κατέχουν και ο Καναδάς με 101 κρούσματα, η Γαλλία με 66 κρούσματα, η Ολλανδία με 54 κρούσματα, οι ΗΠΑ με 35 κρούσματα, η Ιταλία με 26 κρούσματα, το Βέλγιο με 17 κρούσματα, η Ελβετία με 10 κρούσματα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 8 κρούσματα.
Πρόκειται δηλαδή για χώρες από τις οποίες η Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται μεγάλο όγκο τουριστών. Εφόσον επαληθευτούν οι θεωρίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για άτυπη μετάδοση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων (δηλαδή για «αθόρυβη» μετάδοση από άτομα που δεν έχουν συμπτώματα) είναι πιθανό να καταγραφούν και άλλα περιστατικά, καθώς έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτες εστίες και αλυσίδες μετάδοσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.
Για την ώρα, η αντιμετώπιση των κρουσμάτων του ιού της ευλογιάς των πιθήκων παραμένει συμπτωματική, δηλαδή χορηγούνται φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Σημαντική είναι η απομόνωση των ασθενών ώστε να μην έρθουν σε επαφή με άλλα άτομα και η λήψη αυστηρών μέτρων προστασίας από τους υγειονομικούς που περιθάλπουν τους ασθενείς και τους εργαστηριακούς που χειρίζονται τα δείγματα για τις μοριακές αναλύσεις.
Η τήρηση των κανόνων υγιεινής και η προστασία των υγειονομικών και των εργαστηριακών είναι τα «όπλα» που έχουμε, μέχρι να γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια του ιού της ευλογιάς που θα χορηγηθούν για την θωράκιση συγκεκριμένων ομάδων υψηλού κινδύνου, πρωτίστως λόγω υψηλής έκθεσης. Θυμίζουμε πως το Εργαστήριο του ΑΠΘ που θα κάνει την γονιδιωματική ανάλυση είναι αυτό που έκανε και την ταυτοποίηση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού.
Για την live επιτήρηση σε ό,τι αφορά την αύξηση των κρουσμάτων του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και την εξέλιξη της παγκόσμιας διασποράς μπορείτε να απευθυνθείτε στην πλατφόρμα εδώ