Λίστες αναμονής και χαλασμένα ακτινοθεραπευτικά και διαγνωστικά μηχανήματα, με αποτέλεσμα καθυστερημένες διαγνώσεις, είναι η πραγματικότητα των καρκινοπαθών στη χώρα μας, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Με αφορμή την ιστορία της μικρής Νεφέλης που προβήθηκε από το διαδίκτυο κι έγινε αφορμή μιας πρωτοφανούς κινητοποίησης ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα για να υποβληθεί το κοριτσάκι σε ειδική θεραπεία στο εξωτερικό, η ΠΟΕΔΗΝ δημοσιοποιεί σήμερα κατάλογο με προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας.
«Περαστικά στη μικρή Νεφέλη. Συγχαρητήρια σε όσους ευαισθητοποιήθηκαν. Δυστυχώς δεν είναι μόνο η Νεφέλη. Χιλιάδες καρκινοπαθείς αποκλείονται από εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Αποκλείονται από την ανεκδιήγητη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και από τον - κατά προσέγγιση - Αν. Υπουργό Υγείας. Αναγκάζονται οι καρκινοπαθείς και πηγαίνουν Τουρκία και Βουλγαρία ή στον Ιδιωτικό τομέα για διάγνωση. Για 10 εκατ. ευρώ πεθαίνουν χιλιάδες καρκινοπαθείς λόγω καθυστερημένης διάγνωσης», αναφέρει στις καταγγελίες της η ΠΟΕΔΗΝ.
Διάγνωση του καρκίνου (PET CT)
Η διαγνωστική εξέταση ζωής για τους καρκινοπαθείς, PET CT, για την διενέργεια της εξέτασης που ανιχνεύει καρκίνους σε πολύ αρχικό στάδιο, υπάρχει μόνο σε 4 Δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με τους εργαζόμενους: Το Παπαγεωργίου (3 – 4 εξετάσεις την ημέρα), Το Θεαγένειο (7 – 8 εξετάσεις την ημέρα) ο Ευαγγελισμός (10 – 12 εξετάσεις την ημέρα) και το Μεταξά (3 – 4 εξετάσεις την ημέρα). ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 25 – 28 καθημερινά.
Οι 40 γίνονται στον ιδιωτικό τομέα:
«Χιλιάδες καρκινοπαθείς αποκλείονται από την εξέταση, αφού με βάση τον αριθμό των καρκινοπαθών, θα έπρεπε να διενεργούνται 70.000 PET CT κατ' έτος! Μοιραία τα αποτελέσματα για τη ζωή τους. (…) Όσοι έχουν χρήματα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η εξέταση κοστίζει 1.500 ευρώ. Μέσω ΕΟΠΥΥ οι χρεώσεις φθάνουν τα 400 ευρώ. Όσοι έχουν χρήματα σώζονται. Οι υπόλοιποι πεθαίνουν».
Λόγοι αποκλεισμού:
* Λίστες αναμονής στα Νοσοκομεία τουλάχιστον 1 ½ μήνα, με αποτέλεσμα όταν έρχεται η σειρά του ασθενούς να είναι πλέον αργά για τη νόσο.
* Απόσταση από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να βρουν οι ασθενείς PET CT. Πολλά έξοδα και ταλαιπωρία.
* Εφαρμοζόμενες πολιτικές περιορισμού των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των Νοσοκομείων. Σε χιλιάδες καρκινοπαθείς δεν εγκρίνεται η εξέταση PET CT. Τα εμπόδια τίθενται για να γλιτώσει λεφτά ο ΕΟΠΥΥ. Πετάνε στον καιάδα καρκινοπαθείς, για 50 εκατ. ευρώ κατ' έτος. Ότι προσπάθησαν να κάνουν στη μικρή Νεφέλη, που ευτυχώς δεν το κατάφεραν.
Ελλείψεις σε προσωπικό
Η κατάρρευση των Δημόσιων Νοσοκομείων αυξάνει την θνησιμότητα από καρκίνο και είναι γνωστό ότι έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνους μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:
«Τα Δημόσια Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου. Τα Νοσοκομεία αποδεκατίστηκαν από ογκολόγους ιατρούς, τεχνολόγους, ακτινοθεραπευτές, ακτινοφυσικούς, νοσηλευτές κ.α.»
Χαλασμένα μηχανήματα
Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός των Νοσοκομείων που χρησιμοποιείται στη διάγνωση και την θεραπεία του καρκίνου είναι της περασμένης εικοσαετίας και για απόσυρση, λέει η ΠΟΕΔΗΝ:
«Πώς είναι δυνατόν να συντηρήσουν τον ιατροτεχνολογικό τους εξοπλισμό τα Νοσοκομεία, να επενδύσουν σε μηχανήματα που προσφέρουν σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου όταν οι κωδικοί των προϋπολογισμών τους είναι μηδενικοί; Οι καρκινοπαθείς για τη διάγνωση και θεραπεία πρέπει να ξενιτεύονται από τα σπίτια τους για να βρουν τα κατάλληλα μηχανήματα. Φυσικά με μεγάλο οικονομικό κόστος. Πολλές φορές αναγκάζονται να απευθύνονται στον Ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας αδρά από την τσέπη τους. Εάν έχουν! Ντροπή για μία κυβέρνηση που υποτίθεται είναι αριστερή, που υποτίθεται ότι έπρεπε να δίνει έμφαση στην προστασία των κοινωνικών αγαθών να κάθεται με σταυρωμένα χέρια απέναντι στους ασθενείς με καρκίνο και να λέει συνεχώς ψέματα».
Σε πρόσφατη έρευνά της, η ΠΟΕΔΗΝ, κατέγραψε ότι 13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται από τις ακτινοθεραπείες κατ' έτος και πεθαίνουν αβοήθητοι με φρικτούς πόνους.
Η χορήγηση ραδιοφαρμάκου
Για να υποβληθεί ο ασθενής στην εξέταση PET CT, πρέπει να του χορηγηθεί Ραδιοφάρμακο. Ενώ η διάρκεια ζωής κάθε δόσης Ραδιοφαρμάκου είναι μερικές ώρες - γι' αυτό και δεν παράγονται μεγάλες ποσότητες - η δόση σε κάθε ασθενή κοστίζει 750 ευρώ, λέει η ΠΟΕΔΗΝ:
«Στη χώρα μας μόνο μία εταιρεία στο Λαύριο παράγει το συγκεκριμένο Ραδιοφάρμακο. Αποκλειστικότητα. Μονοπώλιο. Η παραγωγή του Ραδιοφαρμάκου γίνεται από Μονάδα παραγωγής Κυκλότρου στο Λαύριο, που είναι η μόνη που προμηθεύει τα Δημόσια και Ιδιωτικά PET CT. Οι τύχες των καρκινοπαθών στις διαθέσεις μιας Εταιρείας. (…) Εάν παρουσιάσουν βλάβη τα μηχανήματα της Εταιρείας που παράγει το Ραδιοφάρμακο, όπως έγινε τον Μάιο εφέτος, αναβάλλονται όλες οι εξετάσεις PET CT- SCAN σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Δεν φρόντισαν ο Δημόσιος τομέας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να επενδύσει σε αγορά Μονάδας παραγωγής Κυκλότρου (στοιχίζει περίπου 2,5 εκατ. ευρώ) για να παράγουν το ραδιοφάρμακο. Θα έκαναν απόσβεση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Να κρέμεται η τύχη των καρκινοπαθών από μία εταιρεία, για μία επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ! Ντροπή!», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
ΠΟΕΔΗΝ: «Καρκινοπαθείς στην Ελλάδα: Ένα διαρκές έγκλημα»
Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για ανικανότητα της κυβέρνησης να συντονίσει την προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού, μέσω των κοινοτικών κονδυλίων:
«Μεγάλες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων επαγγελματιών Υγείας που ασχολούνται με τον καρκίνο. Μεγάλες ελλείψεις σε μηχανήματα. Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν ούτε ευρώ για επενδύσεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ανικανότητα και φαυλότητα παντού. Βουτηγμένοι στα ψέματα. Την πληρώνουν όμως οι ασθενείς με τη ζωή τους. Οι καρκινοπαθείς απαιτούν σεβασμό και επαρκή στελέχωση των Νοσοκομείων με επαγγελματίες υγείας, επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές. Έτσι θα επανέλθει το χαμόγελό τους. Το αξίζουν», καταλήγουν οι εργαζόμενοι.