Πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιληψία παγκοσμίως και ποσοστό περίπου 80% ζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου το θεραπευτικό κενό είναι πολύ υψηλό (80-90%).
Στην Ελλάδα: περίπου 86.700 άτομα έχουν επιληψία, 23.000 είναι παιδιά κάτω της ηλικίας των 16 χρόνων.
Η επιληψία είναι μια συχνή εγκεφαλική διαταραχή, η οποία παρατηρείται παγκοσμίως σε όλες τις ηλικίες ανεξάρτητα από τη φυλή, φύλο, εκπαίδευση, κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Επιληψία είναι η τάση που έχουν ορισμένα άτομα να κάνουν σπασμούς ή κρίσεις ή επεισόδια.
Ποσοστό περίπου 30% που παραπέμπεται με τη διάγνωση επιληψία, δεν έχει επιληψία. Ένα παρόμοιο ποσοστό που λαμβάνει φάρμακα για την επιληψία, δεν αντιμετωπίζεται σωστά.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο κατά της Επιληψίας υπάρχουν πολλές κατηγορίες επιληπτικών κρίσεων, επιληψιών και συνδρόμων. Άλλες επιληψίες αρχίζουν στη νεογνική-βρεφική ηλικία, άλλες στην παιδική και εφηβική ηλικία και άλλες σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μερικές επιληψίες της παιδικής ηλικίας αυτοπεριορίζονται στην εφηβική ηλικία.
Ποια είναι τα είδη επιληψίας;
Γενικά οι επιληψίες ταξινομούνται ανάλογα με το είδος των κρίσεων σε:
- Γενικευμένες (γενικευμένες κρίσεις)
- Εστιακές (εστιακές κρίσεις)
- Συνδυασμό γενικευμένων και εστιακών (γενικευμένες και εστιακές κρίσεις) και
- Αγνώστου αιτιολογίας (αγνώστου αιτιολογίας κρίσεις)
Η επιληψία έχει φύλο, δηλαδή είναι πιο συνηθισμένη στους άνδρες ή τις γυναίκες;
Εξαρτάται από το είδος της κρίσης, της επιληψίας ή του συνδρόμου. Γενικά οι ιδιοπαθείς γενικευμένες είναι συχνότερες στις γυναίκες και οι συμπωματικές στους άνδρες.
Μπορεί ένα άτομο με επιληψία να απολαμβάνει μία φυσιολογική ζωή;
Τα άτομα με επιληψία σε ποσοστό περίπου 70%, που δεν κάνει κρίσεις, με σωστή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία, ζει μια φυσιολογική ζωή, έχει φυσιολογικές δραστηριότητες και καταλαμβάνει μέσα στην κοινωνία ανώτατα αξιώματα.
Στα άτομα που περιοδικά κάνουν κρίσεις, οι δραστηριότητες είναι σχετικές με το είδος της κρίσης που κάνουν. Γενικά, πρέπει να κάνουν φυσιολογική ζωή με δραστηριότητες εδάφους. Φυσικά, το περιβάλλον πρέπει να έχει λάβει ανάλογες οδηγίες φροντίδας και αντιμετώπισης της μιας ενδεχόμενης κρίσης.
Ποια είναι η εξέλιξη στην πρόληψη και θεραπεία της επιληψίας μέσα στα χρόνια;
Η πρόληψη βασίζεται στην έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση. Σήμερα υπάρχουν αρκετά νέα αντικρισικά φάρμακα, που έχουν συμβάλλει σε λιγότερες παρενέργειες και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Επιληψία στα παιδιά
Η επιληψία αφορά ένα στα 100 παιδιά και οφείλεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε ανωριμότητα του νευρικού συστήματος. Εκτός από τα παιδιά, η επιληψία είναι πολύ συχνή και στους ηλικιωμένους – στους τελευταίους λόγω εκφυλίσεων στο νευρικό σύστημα.
Kάθε κρίση επιληψίας σε παιδί που δεν έχει ξαναεμφανίσει κρίση, θα πρέπει να διερευνάται, μάς λέει ο Παιδίατρος – ειδικός Παιδονευρολόγος, Διδάκτωρ Παιδονευρολογίας στο Πανεπιστημίου Lund Σουηδίας και μέλος της Παιδονευρολογικής Εταιρίας Σουηδίας, Μηνάς Καπετανάκης, MD, PhD.
Τη στιγμή της κρίσης
Πώς πρέπει να αντιδράσουμε αν ένα παιδί εμφανίσει επιληψία; «Πρώτα από όλα, θα πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η κρίση, απομακρύνοντας όλα τα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται κοντά στο παιδί και στα οποία κινδυνεύει να τραυματιστεί. Μόλις ολοκληρωθεί η κρίση, τοποθετούμε το παιδί σε θέση ανάνηψης και σε δεύτερο χρόνο, αναζητήσουμε τη συμβουλή γιατρού’, συμβουλεύει ο κ. Καπετανάκης.
Διάγνωση
Η διάγνωση της επιληψίας γίνεται με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ενώ η αντιμετώπισή της εκτείνεται σε τρεις βασικούς άξονες: φαρμακευτική αντιμετώπιση (αντιεπιληπτική αγωγή – χρόνια ή αγωγή διάσωσης), διατροφική αντιμετώπιση (κετογονικές ως επί το πλείστον δίαιτες) και χειρουργική αντιμετώπιση (σε περιπτώσεις όγκων, αιματωμάτων, φλοιικών δυσπλασιών). Άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούνται στην επιληψία είναι η VNS (vagus nerve stimulator) και η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (DBS). Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ωστόσο, οι επιληψίες στα παιδιά, καθώς οφείλονται σε ανωριμότητα του νευρικού συστήματος, περνούν από μόνες τους», αναφέρει ο γιατρός.
Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας
Η Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας (Ε.Ε.Ε.Ε.) και ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.) έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τα Παγκόσμια Γραφεία Επιληψίας (International Bureau for Epilepsy και International League Against Epilepsy) και μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Επιληψίας έχουν κύριο σκοπό την σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την επιληψία. Ειδικότερα, με το σύνθημα «Εξαλείφουμε το στίγμα, “φωτίζουμε” ζωές», ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, το βράδυ της Δευτέρας, 10ης Φεβρουαρίου και με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, το σιντριβάνι της Ομόνοιας θα φωταγωγηθεί συμβολικά με μωβ χρώμα, το οποίο έχει καθιερωθεί ως χαρακτηριστικό της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την επιληψία. Παράλληλα, στην Πλατεία Ομονοίας θα φωταγωγηθεί το γλυπτό «Πεντάκυκλο», με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Γεωργίου Ζογγολόπουλου».
Στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ίδιου Ιδρύματος και σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το διάσημο γλυπτό «Ομπρέλες» που κοσμεί τη νέα Παραλία, θα φωτιστεί σε μωβ απόχρωση. Στη δράση συμμετέχουν και άλλοι Δήμοι της χώρας, φωταγωγώντας Δημαρχεία και κτίρια ανά την Ελλάδα και στέλνοντας μηνύματα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, καταπολέμησης και εξάλειψης των διακρίσεων και του στιγματισμού.
Ειδικότερα, ο Δήμος Ιωαννιτών θα φωταγωγήσει το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου Ιωαννίνων, ο Δήμος Πατρέων, το ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», ο Δήμος Χανίων τον Αιγυπτιακό Φάρο, σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο, ο Δήμος Ηρακλείου το κεντρικό Δημαρχείο που βρίσκεται στην Ενετική Λότζια, ο Δήμος Λαρισαίων το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού το Πολιτιστικό Κέντρο Αγίων Αναργύρων, ο Δήμος Πειραιά το Ρολόι του Πειραιά, ο Δήμος Αγρινίου το πρώην κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης το Δημαρχείο Σύρου, ο Δήμος Τρικκαίων την κεντρική γέφυρα Τρικάλων και το γλυπτό «Ομπρέλα», με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Γεωργίου Ζογγολόπουλου» και ο Δήμος Λήμνου το Δημαρχείο Λήμνου.
Στην πανελλήνια αυτή δράση επίσης καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και οι πολίτες. Μέσω facebook, twitter και instagram και χρησιμοποιώντας το hashtag #greeceforepilepsy μπορούν στείλουν το δικό τους μήνυμα, κοινοποιώντας τη δική τους ιστορία ή φωτογραφία.