Της Γιάννας Σουλάκη
Η περίφημη «πάταξη του συστήματος της διαφθοράς και διαπλοκής στο χώρο της Υγείας», φαίνεται να γυρίζει μπούμερανγκ στο ίδιο το υπουργείο Υγείας, εάν αποδειχθούν οι πολύ σοβαρές καταγγελίες για ευθείες και πλάγιες παρεμβάσεις της ηγεσίας του και κρατικών στελεχών, στην κατεύθυνση της απόκρυψης σκανδάλου-μεγατόνων.
Οι καταγγελίες πήραν ήδη τον δρόμο της δικαιοσύνης, μετά από μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου του – μέχρι πρότινος - προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του εποπτευόμενου από το υπουργείο Υγείας, «Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία» (ΕΚΑΠΤΥ), ο οποίος φορέας ανήκει στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ) και είναι θυγατρική εταιρεία του ΕΟΦ.
Μηνυτής είναι ο πρώην πρόεδρος (κατατομήθηκε πρόσφατα) του ΕΚΑΠΤΥ, Χάρης Παπαδάκης, ο οποίος καταγγέλει την πρόεδρο του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου, αλλά και τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ότι με την παρότρυνση της πρώτης και με την ανοχή του δεύτερου, πιεζόταν να δεχθεί, να συνεργήσει και να συγκαλύψει «έκνομες» ενέργειες, από κατάχρηση κονδυλίων ΕΣΠΑ, έως την έκδοση πλαστών και παραποιημένων πιστοποιητικών προς τουρκικές εταιρείες.
Ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΠΤΥ υποστηρίζει ότι απέστειλε στον υπουργό Υγείας πολλές επιστολές - δύο εκ των οποίων υπήρχαν αναρτημένες (26 & 29/09/2017) μέχρι πριν από μερικές ημέρες στο site του ΕΚΑΠΤΥ (ekapty.gr), αλλά παραδόξως σήμερα δεν υπάρχουν - στις οποίες υποστήριζε ότι «ασκήθηκε βία» πάνω του, με σκοπό την συγκάλυψη αυτών των σκανδάλων. Σε μία επιστολή ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Σας είχα προειδοποιήσει ότι πιέζομαι να δεχτώ εγώ να συνεργήσω στην αποσιώπηση της κατάχρησης πόρων του υπουργείου Εξωτερικών, της έγκρισης και διαχείρισης επιδοτήσεων προσχηματικών προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ, της απώλειας πόρων του ίδιου του φορέα εξαιτίας κακοδιαχείρισης, της έκδοσης Πλαστών και παραποιημένων πιστοποιητικών προς Τούρκικες εταιρείες, της έκδοσης δεκάδων ατεκμηρίωτων και πλαστών γνωμοδοτήσεων για τιμές ιατροτεχνολογικών προϊόντων προς την ΕΠΥ και τον ΕΟΠΥΥ, που ο πλειοψηφών μέτοχος ΕΟΦ κατά τη Γενική Συνέλευση του 2015 προσπάθησε να συγκαλύψει... Ασκήθηκε τόση βία επάνω μου που ούτε από εχθρό θα ανέμενα. Και όχι μόνον επάνω μου. Η πρώτη αυτή απόρριψη πιστοποιητικού ασέλγησε και βίασε την προσπάθεια της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Ανοιξε διάπλατα την κερκόπορτα των διαπλεκόμενων συμφερόντων...».
Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνά πλήθος φακέλων από τον Απολογισμό 2015 του ΕΚΑΠΤΥ, φακέλους που κατέθεσε ο ίδιος ο καταγγέλων, με «έκνομες ενέργειες», που είχαν συμβεί πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Απρίλιο του 2016. Μέχρι τότε ο οικονομολόγος Χάρης Παπαδάκης, ήταν οικονομικός σύμβουλος Ναυτιλίας & Νησιωτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αργότερα άμισθος επιστημονικός συνεργάτης του υπουργού Υγείας, στενός συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη - ο οποίος φέρεται να τον διόρισε στη θέση του προέδρου του ΕΚΑΠΤΥ - πρόεδρος της Επιτροπής Παρατηρητηρίου Τιμών της ΕΠΥ και μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.
Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος φορέας για την αξιολόγηση της ποιότητας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ΕΚΑΠΤΥ, είχε μεταξύ άλλων την αρμοδιότητα να εκδίδει και πιστοποιήσεις για οργανισμούς του εξωτερικού που πιστοποιούν τεχνολογικά προϊόντα, σε χώρες όπως η Τουρκία και ο Λίβανος.
Στη δεύτερη επιστολή του, πάντως, ο υπογράφων Χάρης Παπαδάκης αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Αφού η πρόεδρος του ΕΟΦ απαίτησε να γίνω απατεώνας, επειδή ήταν δήθεν ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει το ΕΚΑΠΤΥ και αφού ο υπουργός Υγείας με την ανοχή του παρείχε πλήρη κάλυψη, οφείλεται να κληθούν να συναξιολογήσουν μαζί με την κοινωνία και τους θεσμούς, έστω αυτής της μελαγχολικής δημοκρατίας, το τίμημα της αποχής τους από την φρόνηση».
Στην περίεργη αυτή υπόθεση, απορίες προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι οι ανωτέρω καταγγελίες δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στον ημερήσιο τύπο, υπό μορφήν «διαφημιστικών καταχωρήσεων», ενώ ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά προκαλεί ο άγνωστος – μέχρι στιγμής – χρηματοδότης αυτής της ενέργειας.