Στο στόχαστρο της κυβέρνησης η υπερσυνταγογράφηση
Shutterstock
Shutterstock

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης η υπερσυνταγογράφηση

Οι πρόσφατες απάτες με εικονικές συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, που χρέωσαν τον οργανισμό με ζημιά που ξεπερνά το αστρονομικό ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ είχαν ως αποτέλεσμα να τεθούν σε εφαρμογή μια σειρά αλλαγών που θα βάλουν τέλος στην υπερσυνταγογράφηση. Οι απάτες εξαρθρώθηκαν από την ΕΛΑΣ και ανάμεσα στους 16 συλληφθέντες βρίσκονται γιατροί, υπάλληλοι και ιδιοκτήτες φαρμακείων σε Αττική και Βοιωτία, ενώ χειροπέδες πέρασαν και σε έναν ιατρικό επισκέπτη.

Αυτό φαίνεται πως ήταν το κερασάκι στην τούρτα προκειμένου το σύστημα συνταγογράφησης να αρχίσει να οχυρώνεται με ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποτρέψουν ανάλογες καταστάσεις.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, θα λειτουργήσει το σύστημα του ψηφιακού ιατρικού φακέλου ώστε να μην γίνεται καμία συνταγογράφηση χωρίς τις εξετάσεις που τη δικαιολογούν.

«Μέχρι τέλος του έτους, οι διαγνωστικές εξετάσεις θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή, θα έχουν συνδεθεί όλα τα διαγνωστικά κέντρα με τον ΕΟΠΥΥ και πλέον για να γράψει ο γιατρός στον ασθενή ένα συγκεκριμένο φάρμακο, θα πρέπει να ανεβάσει στο σύστημα εξετάσεις που να δικαιολογούν το νόσημα και επομένως τη συνταγογράφηση του συγκεκριμένου φαρμάκου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. 

Όπως εξήγησε, μάλιστα, «τα συστήματα που έχουμε και θα θεσπίσουμε θα κάνουν ελέγχους και προς τα πίσω, για τα προηγούμενα χρόνια». Ειδικά, δε, για το Ozempic, είπε ότι ζήτησε «να γίνει αντιστοίχιση των ποσοτήτων που παραδόθηκαν από τις φαρμακαποθήκες με τις πωλήσεις των φαρμακείων και με τα αποθέματα που υπάρχουν, για να δούμε αν υπάρχει παράνομη εξαγωγή του σκευάσματος, το οποίο έχει συγκεκριμένο όριο παραγωγής παγκοσμίως».

«Έχουμε τις λιγότερες από ποτέ ελλείψεις φαρμάκων, λόγω σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως η αύξηση των τιμών στα χαμηλού κόστους φάρμακα, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξαγωγή φαρμάκων, που ευθύνεται για την έλλειψη πολλών φαρμάκων. Η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, έγινε με βάση τον νόμο Ξανθού. Ο νόμος είναι σωστός, δεν είναι ακριβά τα φάρμακα στην Ελλάδα», υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Χθες, ο υπουργός Υγείας είχε αναφερθεί σε ένα σύστημα που θα μοιάζει με το e-banking προκειμένου να ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση με ασφάλεια, ελαχιστοποιώντας τις όποιες ζημίες.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, για να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα πρέπει ο ασφαλισμένος να επιβεβαιώσει έναν κωδικό με μήνυμα OTP που θα έρχεται στο κινητό του, κάτι που θυμίζει αρκετά τραπεζικές συναλλαγές.

Με την εγγραφή σας μπορείτε επίσης να λαμβάνετε ενημερώσεις μέσω SMS ή email για ιατρικά σας ραντεβού. 

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό: «Παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τεχνικά δύναται, με ΑΜΚΑ ανθρώπου που δεν μπορεί να το δει και να σε καταγγείλει, να κάνεις εικονικές συνταγογραφήσεις. Ένα νέο σύστημα ασφαλείας αφορά σε ένα μήνυμα OTP (επιβεβαίωση), το οποίο θα έρχεται στο κινητό του ατόμου στου οποίου το ΑΜΚΑ, για συναίνεση στη συνταγογράφηση. Θα τους ελέγξουμε όλους» συνέχισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.