Πενταετές πλάνο δράσης (2022-2026) υπό τον τίτλο «Μία και μόνη Υγεία» δόθηκε στη δημοσιότητα από διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι συμμαχούν για να αντιμετωπιστεί η επόμενη «υγειονομική απειλή» και να προωθηθεί η αειφόρος ανάπτυξη του πλανήτη, καθότι, η πανδημία του κορονοϊού απέδειξε τη στενή σύνδεση της πανίδας και των ανθρώπων σε έναν κόσμο που συνταράσσεται από την κλιματική αλλαγή. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί αύριο στο Βερολίνο, όπου διεξάγεται η παγκόσμια δύνοδος κορυφής για την υγεία.
Οι οργανισμοί που συμμετέχουν στο σχέδιο είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH), ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Στην κοινή τους ανακοίνωση, σημείωσαν ότι η συνεργασία «είναι ουσιώδης ώστε να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες υγειονομικές απειλές, όπως η ευλογιά των πιθήκων, η Covid-19 και ο Έμπολα».
Κθαώς και ότι, η διαχείριση των παγκόσμιων υγειονομικών κινδύνων δεν μπορεί να επαφίεται μόνο σε μία υπηρεσία αλλά αντιθέτως απαιτεί την πλήρη συνεργασία των τομέων που ασχολούνται με την υγεία των ζώων, των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι ανωτερω οργανισμοί ξεκινούν από τη διαπίστωση ότι η αποψίλωση των δασών σε ευρεία κλίμακα, η εντατική γεωργία, η υποβάθμιση του εδάφους και η απώλεια της βιοποικιλότητας, μεταξύ άλλων, είναι παράγοντες που απειλούν την ακεραιότητα των οικοσυστημάτων και συνιστούν οξείς υγειονομικούς κινδύνους όταν άνθρωποι, ζώα, φυτά και περιβάλλον αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Και οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν ιδίως τις πιο ευάλωτες κοινότητες.
Οι κίνδυνοι επιδεινώνονται από την εντεινόμενη αστικοποίηση, τους μη αειφορικούς τρόπους παραγωγής και κατανάλωσης, την κακοδιαχείριση των απορριμμάτων, την εξέλιξη των ταξιδιών και του εμπορίου, τη ρύπανση, όλες αυτές τις αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά οι οποίες δίνουν πολλές ευκαιρίες στους παθογόνους οργανισμούς να «αποικίσουν» νέα εδάφη και να μεταλλαχθούν σε νέους τύπους που μπορεί να είναι επικίνδυνοι για όλους.
Αναφορικά με την Covid-19, αποκάλυψε πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί η προέλευση ενός ιού. Όμως, πάνω από δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας, δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στα τέλη Ιουλίου στην επιστημονική επιθεώρηση Science κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προήλθε από την αγορά της πόλης Ουχάν, στην Κίνα – κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα ήταν ζωικής προέλευσης. Η θεωρία αυτή αμφισβητείται από εκείνους που επιμένουν ότι διέρρευσε από κάποιο επιστημονικό εργαστήριο της πόλης.
Σύμφωνα με τον WOAH, το 75% των αναδυόμενων ανθρώπινων παθογόνων παραγόντων είναι ζωικής προέλευσης.
Το σχέδιο δράσης
Το σχέδιο δράσης το οποίο θα παρουσιστεί επισήμως αύριο, την παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υεγία, στο Βερολίνο. Επικεντρώνεται στη στήριξη και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων σε έξι τομείς: τα συστήματα υγείας, τις αναδυόμενες και επανεμφανιζόμενες επιδημίες ζωονόσων, τις ενδημικές ζωονόσους, τις τροπικές ασθένειες και τις λοιμώδεις νόσους (όπως η ελονοσία, που μεταδίδεται από τα κουνούπια), τους κινδύνους που συνδέονται με την ασφάλεια των τροφίμων, την ανθεκτικότητα στους αντιμικροβιακούς παράγοντες και το περιβάλλον.
Ο στόχος είναι να εφαρμοστούν βιώσιμα υγειονομικά και διατροφικά συστήματα, να μειωθούν οι παγκόσμιες υγειονομικές απειλές και να βελτιωθεί η διαχείριση των οικοσυστημάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP