Τον εμβολιασμό βρεφών και μικρών παιδιών που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρός της καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.
Συγκεκριμένα συστήνεται να εμβολιαστούν με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα βρέφη και παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι ανοσοκατεσταλμένα. Υγιή παιδιά μπορούν επίσης να εμβολιαστούν, με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου που τα παρακολουθεί.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, τα παιδιατρικά εμβόλια έχουν παραληφθεί και τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείνονται τα ραντεβού. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά θα εμβολιάζονται στα παιδιατρικά εμβολιαστικά κέντρα.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Αμερικανικός όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA, EMA) έχει εγκρίνει εδώ και δύο περίπου εβδομάδες των εμβολιασμό όλων των παιδιών αυτής της ηλικιακής κατηγορίας. Οι εθνικές αρχές τροποποιούν τις συστάσεις ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Τα επικαιροποιημένα εμβόλια καλύπτουν τις νέες μεταλλάξεις
Παράλληλα, όπως ανάφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου στη χώρα μας, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης από κορονοϊό στα υγιή βρέφη και παιδιά είναι χαμηλός. Αντίθετα, παιδιά με προϋπάρχουσες παθήσεις ή σε ανοσοκαταστολή κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν νοσηλεία.
Ήδη έχει συσταθεί επαναληπτική επικαιροποιημένη δόση σε παιδιά 5 – 11 ετών, τα οποία επίσης ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η σύσταση δεν «απαγορεύει» τον εμβολιασμό των υγιών παιδιών, ειδικά αν αυτός κρίνεται απαραίτητος από τους γιατρούς που τα παρακολουθούν.
Στην αποτελεσματικότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι ήδη στη χώρα μας – δεν αναμένονται άλλα πουθενά στον κόσμο.
Όπως είπε, η προστασία που προσφέρουν τα νέα εμβόλια είναι θέμα συνεχούς έρευνας και κυρίως για το πώς αντιδρά ο οργανισμός μας εξηγώντας ότι οργανισμός αντιδρά στα αντιγόνα.
«Το Nature δημοσιεύει μία πολύ αισιόδοξη έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις νέες μεταλλάξεις» είπε.
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στον ΠΟΥ σύμφωνα με τον οποίο οι νέες παραλλαγές αποτελούν, όχι έναν νέο ιό, αλλά ένα τμήμα της μετάλλαξης της Όμικρον. Δεν είναι επί του παρόντος χρήσιμο να αναβαθμιστεί η σημασία τους.
Πράσινο φως για τον εμβολιασμό βρεφών και μικρών παιδιών
Έφτασε και στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή ΧΒΒ
Οριακή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού, καταγράφει η νεότερη έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η οποία για πρώτη φορά αναφέρει κρούσματα της υποπαραλλαγής ΧΒΒ.
Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν 8 κρούσματα XBB η οποία κυριαρχεί στη Σινγκαπούρη και αποτελεί υποπαραλλαγή της Όμικρον 2.
Καταγράφηκαν ακόμη 17 κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 και BQ1.1, που είχαν εμφανιστεί από την περασμένη εβδομάδα.
Οι υποπαραλλαγές αυτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ενδέχεται μέσα στο Δεκέμβριο να συνυπάρξουν με τις υποπαραλλαγές Όμικρον 5 (σήμερα κυριαρχεί στη χώρα μας στο 95% των μολύνσεων) και Όμικρον 4.
Οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον διαφεύγουν της ανοσίας, αλλά όπως τονίζουν οι επιστήμονες, τα επικαιροποιημένα εμβόλια παρέχουν κάλυψη έναντι σοβαρής νόσησης.
Απολογισμός
Τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα ανήλθαν σε 53.436, σημειώνοντας αύξηση κατά 1%. Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 85 διασωληνωμένοι ασθενείς, έναντι 82 της προηγούμενης εβδομάδας.
Οι θάνατοι από κορωνοϊό αυξήθηκαν κατά 12%: Την τελευταία εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους 164 ασθενείς (138 την προηγούμενη εβδομάδα). Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία σημείωσε οριακή αύξηση κατά 3% (145 εισαγωγές ανά ημέρα).
Οι επαναλοιμώξεις αποτελούν το 23% του συνόλου των νέων μολύνσεων. Ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι οριακά κάτω από τη μονάδα, στο 0,99.
Αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα οκτώ περιοχών
Aυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 8 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 24 -30 Οκτωβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 17 -23 Οκτωβρίου.
Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τέσσερεις περιοχές.
Καθαρά αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+176%), στο Βόλο (+113%), στην Αλεξανδρούπολη (+102%), στα Ιωάννινα (+100%), στην Ξάνθη (+46%), στη Λάρισα (+41%) και στη Κέρκυρα (+38%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στη Θεσσαλονίκη(+28%). Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον 'Αγιο Νικόλαο (-57%), στο Ηράκλειο (-52%), στην Αττική (-36%) και στα Χανιά (-36%).