H άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, μέσω των διαδικασιών και των δράσεων της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι μια ανάγκη που ανέκυψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid 19 και κορυφώθηκε αμέσως μετά από αυτή και, φυσικά, άρχισε να απασχολεί σημαντικά όλους του επιχειρηματίες.
Και αυτό γιατί η έννοια της κοινωνικής ευθύνης έγινε πολύ πιο σημαντική και οι επενδυτές εστιάζουν πλέον στην κοινωνική συνιστώσα του ESG, ανατρέποντας την τάση όπου τα τελευταία χρόνια, λόγω κλιματικής μεταβολής, το περιβαλλοντικό κριτήριο μονοπωλούσε το ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα, τους πρώτους μήνες του 2020, οι μάνατζερς και τα υψηλά ιστάμενα στελέχη των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με το απόλυτο stress test, δηλαδή το πώς θα αντιδράσουν μετά από ένα οικονομικό και κοινωνικό σοκ.
Μάλιστα, δεν ήταν λίγα τα διευθυντικά στελέχη εταιρειών που έκαναν αρκετά βήματα, αναμένοντας υποστήριξη από επενδυτές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για την εκπλήρωση των κοινωνικών τους ευθυνών σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης.
Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας πολλοί θεώρησαν ότι η κρίση επιδείνωσε τις κοινωνικές ανισότητες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι μείωσαν τις αμοιβές τους, ως ισοδύναμο μέτρο των περικοπών μισθών και των απολύσεων, ορισμένες εταιρείες συνεισέφεραν επίσης άμεσα την προσπάθεια για την υγειονομική περίθαλψη.
Ακόμη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο βασίστηκαν σε συστήματα ψηφιακών πληρωμών για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε άτομα που είχαν ανάγκη. Η ευελιξία στην πίστωση βοήθησε στη διατήρηση των μικρών επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό, εκατομμύρια άνθρωποι που υπέστησαν σημαντικές οικονομικές απώλειες ήταν σε θέση να βασιστούν σε αποταμιεύσεις και εμβάσματα. Οι χώρες που είχαν δημιουργήσει χρηματοοικονομικά συστήματα χωρίς αποκλεισμούς ήταν καλύτερα προετοιμασμένες να ανταποκριθούν στην κρίση.
Η χρηματοοικονομική ενσωμάτωση αναδείχθηκε έντονα τον περασμένο χρόνο ως ένας τρόπος βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων, μείωσης της φτώχειας και της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης στον απόηχο της πανδημίας.
Θα πρέπει, ακόμη, να επισημανθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εθνικές κυβερνήσεις υιοθετούν πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία για την αειφορία αλλά και για την εταιρική κοινωνική ευθύνη.
Τα τελευταία χρόνια, στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων έχουν ευαισθητοποιηθεί επιχειρήσεις από πολλούς κλάδους.
Οι επιχειρήσεις από τον κλάδο του λιανεμπορίου (σούπερ-μάρκετ, αλυσίδες ρούχων και υποδημάτων κ.λπ.) ενσωματώνουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για μείωση του πλαστικού, προάγουν τον οικολογικό σχεδιασμό, τη βιώσιμη κατανάλωση, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την ισορροπημένη διατροφή μέσω προωθητικών ενεργειών και ειδικών προγραμμάτων για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.
Στον κλάδο της υγείας, νοσοκομεία, ασφαλιστικές, φαρμακευτικές επιχειρήσεις, εταιρείες εξειδικευμένων υπηρεσιών και εξοπλισμού, προσφέρουν προγράμματα υποστηρικτικής ιατρική, δςωρεάν υπηρεσίες και υλικοτεχνική υποστήριξη για την ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος. Παράλληλα, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της πρόσβασης των ευάλωτων ομάδων στην υγειονομική περίθαλψη και επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο.
Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας δημιουργούν τις βάσεις για την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων ψηφιακών λύσεων για όλους τους κλάδους της οικονομίας, προσφέροντας ταυτόχρονα λύσεις για την αειφόρο γεωργία και την ορθή διαχείριση των πόρων προς όφελος του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών επενδύουν στην αναβάθμιση των δικτύων και σε έργα ICT με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και την ισότιμη πρόσβαση στη συνδεσιμότητα και στις νέες τεχνολογίες.
Οι ενεργειακές επιχειρήσεις παίρνουν μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα σε εποχές υψηλών τιμών, όπως είναι αυτή που διανύουμε, ενώ προσφέρουν προγράμματα για ευάλωτες ομάδες. Η ενεργειακή βιομηχανία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, επενδύσεις σε εγχώριες υποδομές και καθαρή ενέργεια με στόχο την καταστολή της ενεργειακής φτώχειας.
Από την πλευρά του, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος παρέχει πλέον δάνεια με κριτήρια ESG, στηρίζει «πράσινα» projects, εκδίδει πράσινα ομόλογα και μεριμνά, ειδικά σε εποχές κρίσης, για την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε χρηματοοικονομικές και ψηφιακές υπηρεσίες.