Με την κλιματική κρίση να αποτελεί πραγματικότητα, οι εταιρείες έχουν ευαισθητοποιηθεί σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που στόχο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος. Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι τεράστιες και οι εταιρείες, είτε με εσωτερικές διαδικασίες λειτουργίας, είτε μέσω της ανακύκλωσης και ενίσχυσης οργανώσεων προστασίας του φυσικού οικοσυστήματος συμβάλλουν στην προστασία του. Παράλληλα, έρευνες αναδεικνύουν πως τα κονδύλια των εταιρειών για την προστασία του περιβάλλοντος συνεχώς αυξάνονται.
Οι συχνότερες δράσεις των εταιρειών που στόχο έχουν την αποκατάσταση της ισορροπίας στο φυσικό περιβάλλον είναι:
- Προώθηση της ανακύκλωσης στους χώρους εργασίας με τοποθέτηση ειδικών κάδων συγκέντρωσης χαρτιού, μπαταριών, αλουμινίου κ.λπ.
- Έλεγχος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και δράσεις για τη μείωσή της (π.χ. με αντικατάσταση λαμπτήρων πυρακτώσεως)
- Προώθηση των μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων σε εξουσιοδοτημένους για τον σκοπό αυτόν φορείς
- Προγράμματα ευαισθητοποίησης του προσωπικού της επιχείρησης ή και του ευρύτερου κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα. Χρήση ανακυκλωμένων ή ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας.
- Έλεγχος κατανάλωσης νερού και δράσεις για τη μείωσή του (π.χ. με τοποθέτηση βαλβίδων αυτόματης διακοπής ροής).
- Εφαρμογή δεικτών μέτρησης για εντοπισμό των επιπτώσεων της παραγωγικής διαδικασίας στο περιβάλλον προκειμένου να υλοποιηθούν δράσεις.
- Ένταξη στην επιχείρηση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με εθνικά και διεθνή πρότυπα
- Αλλαγή παραγωγικής διαδικασίας για αποτελεσματικότερη χρήση φυσικών πόρων.
- Εφαρμογή πολιτικών πρόληψης περιβαλλοντικών ατυχημάτων.
Αυξάνονται οι δράσεις για την κλιματική αλλαγή
Όπως αναφέρει έρευνα της ICAP οι επιχειρήσεις αναγνωρίζοντας ότι η λειτουργία τους, ανεξάρτητα από την δραστηριότητα και το μέγεθóς τους, μπορεί να έχει επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον, υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό δράσεις ΕΚΕ που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 81% των εταιρειών του δείγματος εφαρμόζουν εσωτερικά προγράμματα ανακύκλωσης σε μεγάλο βαθμό («πολύ» ή «πάρα πολύ»), ποσοστό σημαντικά αυξημένο κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020. Ακολουθεί η εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων (80%) και η ένταξη στην επιχείρηση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με εθνικά/διεθνή πρότυπα (π.χ. ISO 14001, EMAS κλπ.) με ποσοστό 76%.