Το καλοκαίρι γράφαμε για την παριζιάνικη δημοπρασία του «Sotheby's Luxury Edit» τον Σεπτέμβριο και τον λαμπερό πρωταγωνιστή της: το ρολόι θρύλος, γνωστό στους συλλέκτες ως «Cartier Cheich», που εκτιμούσαμε ότι θα ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ. Τελικά, ο νέος του κάτοχος θα το φορέσει για 1,1 εκατομ. δολάρια
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε, έστω ακουστά, για το Ράλι Παρίσι-Ντακάρ, την εξαντλητική δοκιμασία μηχανοκίνητου αθλητισμού που ξεκίνησε το 1979 από τη Γαλλία με προορισμό τη Σενεγάλη μέσα από την αδιάβατη έρημο Σαχάρα (συνολικής διαδρομής 6.200 μιλίων). Πίσω από το σύννεφο σκόνης που απηχεί το γεγονός, υπάρχει η λάμψη ενός μοναδικού τροπαίου το οποίο φέρει την υπογραφή της Cartier. Ο πιο σκληρός ανταγωνισμός εκτός δρόμου και το κορυφαίο κοσμηματοπωλείο συναντήθηκαν πριν από 39 χρόνια σε μια συνεργασία που κρατά αλησμόνητη η πώληση ενός μοναδικού ρολογιού, καθώς πριν από λίγες ημέρες άλλαξε χέρια για 1,1 εκατομμύρια δολάρια.
Η ιστορία του ρολογιού χρονολογείται το 1983, στην αρχή του πέμπτου Paris-Dakar. Ο τότε τιμονιέρης της Cartier, Alain Dominique Perrin πλησίασε τον ιδρυτή του ράλι Thierry Sabine, με την ιδέα να προσφέρει ένα λαμπερό έπαθλο σε όποιον μπορούσε να πετύχει το ακατόρθωτο: να κερδίσει το Paris-Dakar δύο συνεχόμενες χρονιές στην ίδια κατηγορία. Αλλά το ζευγάρι δεν είχε υπολογίσει το αξιοσημείωτο ταλέντο και την υπεράνθρωπη αντοχή του μικρού Βέλγου δρομέα μοτοσικλετιστών Gaston Rahier, του τριπλού παγκόσμιου πρωταθλητή μοτοκρός (125cc) που, αφού εγκατέλειψε το scrambling, έγινε σούπερ σταρ με BMW. Μόλις ανακοινώθηκε το Cartier Challenge, ο Rahier πέτυχε τη νίκη στο αγώνισμα του 1984 και συνέχισε με νίκη την επόμενη χρονιά, ανταποκρινόμενος στην «πρόκληση».
Έπαθλο ήταν το, πέρα από τα συνήθη, ρολόι «Cheich» που προσφέρθηκε προς πώληση απευθείας από την οικογένεια του οδηγού στον οίκο Sotheby's στο Παρίσι. Εμπνευσμένο από το λογότυπο του ράλι – μια σιλουέτα προσώπου της φυλής Τουαρέγκ που φορά το παραδοσιακό βαμβακερό κεφαλής γνωστό ως «cheich» – το ρολόι είναι σφυρηλατημένο από τρία χρώματα χρυσού 18 καρατίων (λευκό, ροζ και κίτρινο) για να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό κάλυμμα που αναπαράγει τις πτυχές του ενδύματος. Φωλιασμένο μέσα σε τυπικό καντράν ρολογιού της Cartier, φέρει το χαρακτηριστικό μπλε cabochon του κατασκευαστή. Εκτός από το πρωτότυπο λουράκι, το ρολόι συνοδεύεται από ειδική θήκη, το καπάκι της οποίας φέρει τον τίτλο «Trophee Paris Alger Dakar» με χρυσά γράμματα.
Μόνο τρία ρολόγια Cheich είναι γνωστό ότι δημιουργήθηκαν: αυτό που απονεμήθηκε στον Βέλγο οδηγό, άλλο ένα για γυναίκα νικήτρια και ένα τρίτο που κατασκευάστηκε το 1985 για όποιον πετύχει το «διπλό». Τα άλλα δύο δείγματα του Cheich παραμένουν στην ιστορική συλλογή της Cartier και, όπως λέγεται, δεν θα πουληθούν ποτέ – πράγμα που σημαίνει ότι η πώληση από το χέρι του Rahier, το καθιστά μοναδικό.
Οι τελευταίες πωλήσεις vintage ρολογιών της Cartier παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση. Σε πρόχειρη έρευνα που κάναμε, ο ιστότοπος διαδικτυακών δημοπρασιών Loupe This πούλησε τον Μάιο, ένα μοντέλο «Crash» του 1967 για 1,65 εκατομμύρια δολάρια. Σε αντίθεση, όμως, με το Cheich, το πρωτότυπο Crash είχε στην πορεία μερικές δεκάδες «αδελφάκια». Αντιθέτως, το Cartier Cheich δεν έχει όμοιό του, παρά μόνο στη συλλογή του οίκου. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν θα περάσει καιρός που θα το ξαναδούμε σε νέα πώληση, καταγράφοντας νέο ρεκόρ.