Αλλαγή προοπτικών για τη Roche
Shutterstock
Shutterstock

Αλλαγή προοπτικών για τη Roche

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια παχύσαρκοι ενήλικες.

H αγορά απώλειας βάρους θεωρείται πλέον από τις φαρμακευτικές και τις βιοτεχνολογικές εταιρείες ως η πιο ελπιδοφόρα αγορά από πλευράς ταχύτητας ανάπτυξης, δεδομένου ότι μπορεί να εκτοξευτεί ακόμα και πάνω από τα  100 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η Goldman Sachs είναι μάλιστα ακόμα πιο αισιόδοξη υπολογίζοντας ότι η πίτα των φαρμάκων απώλειας βάρους θα φτάσει τα 130 δισ. μέχρι το 2030. 

Γίνεται κατανοητό ότι όσες εταιρείες αποκτήσουν έστω και ένα μικρό κομμάτι από αυτή την  πίτα, θα μπορέσουν να διαμορφώσουν μια εντελώς διαφορετική τελική γραμμή αποτελεσμάτων και ως εκ τούτου μια τελείως διαφορετική κεφαλαιοποίηση.

Βλέπετε, εάν η δυνητική αγορά φθάσει το μέγεθος των 100 δις δολαρίων, ακόμα και το 5% αυτής της αγοράς μεταφράζεται σε ετήσιες πωλήσεις 5 δισ. δολαρίων.

Οι δύο εταιρείες που ήδη θριαμβεύουν σε αυτό τον κλάδο είναι οι γνωστές Novo Nordisk και η Eli Lilly, με ενέσιμα σκευάσματα, ενώ τις βάσεις για μια θέση δίπλα τους έχει βάλει ήδη από τον φετινό Φεβρουάριο η Ζealand Pharma.  (Σ.Σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Η επιτυχία των φαρμάκων που βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος όμως έχει δημιουργήσει μια πραγματική φρενίτιδα  στη φαρμακοβιομηχανία, με περίπου 40 εταιρείες να συνωστίζονται στην ανάπτυξη ανάλογων προϊόντων.

Πολλές από αυτές εστιάζουν στην παραγωγή χαπιών, προκειμένου να κλείσουν το κενό της αγοράς, όπως η Roche, η Pfizer, η Αmgen και η ΑstraZeneca.

Άλλωστε τα χάπια για το αδυνάτισμα εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν περίπου το ένα τρίτο της αγοράς φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

Πώς η Roche μπήκε με αξιώσεις στο παιχνίδι

Η Roche είναι η μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο, με πραγματικά διαφοροποιημένα φάρμακα στην ογκολογία, την ανοσολογία, τις λοιμώδεις νόσους, την οφθαλμολογία και τις ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η εταιρεία εδώ και μήνες έχει βάλει στόχο την είσοδο της στην αγορά φαρμάκων απώλειας βάρους, προκειμένου να ξεκολλήσει τη διαπραγμάτευση της  από τον χαμηλό πολλαπλασιαστή κερδών μετά από μια σειρά πρόσφατων απογοητευτικών αποτελεσμάτων στις κλινικές δοκιμές φαρμάκων για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο.

Η πρόσφατη εξαγορά της Carmot Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολαρίων φαίνεται ότι την έβαλε με αξιώσεις στο παιχνίδι, καθώς την προηγούμενη Τετάρτη η εταιρεία δημοσιοποίησε  θετικά αποτελέσματα  δοκιμής αρχικού σταδίου για το φάρμακο απώλειας βάρους που αναπτύσσει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ασθενείς που λάμβαναν δια στόματος το φάρμακο CT-699 μία φορά την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες έχασαν κατά μέσο όρο πάνω από το 7% του αρχικού τους βάρους, σε σύγκριση με όσους λάμβαναν εικονικό φάρμακο, οι οποίοι έχασαν μόλις το 1%.

Αν και πρόκειται για τα αποτελέσματα δοκιμής αρχικού σταδίου, η επενδυτική κοινότητα έσπευσε να λάβει θέση στην μετοχή, στοιχηματίζοντας ότι τα αποτελέσματα για το χάπι της Roche υποδηλώνουν ένα ανταγωνιστικό προφίλ.  

Ένα στοίχημα που πρόσθεσε την προηγούμενη Τετάρτη 16,8 δισ. δολάρια στη χρηματιστηριακή αξία της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας μόλις σε λίγες ώρες.

Αν και όλοι αναμένουν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν παρενέργειες, η Roche δήλωσε ότι με βάση τα τρέχοντα αποτελέσματα, το χάπι που αναπτύσσεται για τη θεραπεία τόσο του διαβήτη τύπου 2 όσο και της παχυσαρκίας βρέθηκε να είναι αποδεκτό σε σύγκριση με παρόμοια φάρμακα GLP-1, και ως εκ τούτου θα περάσει στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης φαρμάκου.

Σημαντική παρατήρηση είναι το συγκεκριμένο χάπι θα μπορούσε δυνητικά να λαμβάνεται οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο με άδειο στομάχι, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια βολική επιλογή για όσους επιθυμούν μια μακρόχρονη περίοδο συντήρησης μετά την απώλεια βάρους, ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει αρκετούς ασθενείς που έχουν ήδη χάσει κιλά μετά τη χρήση ενέσιμων φαρμάκων.

Tα ρίσκα

Όσοι ασχολούνται με τον βιοτεχνολογικό τομέα γνωρίζουν πόσο ασταθής είναι η φύση της φαρμακευτικής ανάπτυξης.

Η επιτυχία σε μια δοκιμή αρχικού σταδίου δεν αποτελεί καμία εγγύηση ότι ένα φάρμακο θα φτάσει στην αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg μάλιστα, περισσότερα από τα μισά φάρμακα που πέρασαν με επιτυχία την πρώτη κλινική δοκιμή μεταξύ των ετών 2011 και 2020, απέτυχαν όταν δοκιμάστηκαν σε περισσότερους ασθενείς.

Δεδομένου λοιπόν ότι η πρώτη κλινική δοκιμή της Roche έγινε σε 25 μόλις ασθενείς, οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερώνονται ανελλιπώς για την πορεία των υπόλοιπων κλινικών δοκιμών.  

Παρά ταύτα, σύμφωνα με τον Manu Chakravarthy, παγκόσμιο επικεφαλής της Roche για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών, νεφρικών και μεταβολικών προϊόντων, τα αποτελέσματα της δοκιμής πρώιμου σταδίου για το νέο φάρμακο απώλειας βάρους της Roche μπορεί να μην δείχνουν ακόμα την πλήρη εικόνα, αλλά αποτελούν μια σαφή ένδειξη για το  πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει το νέο φάρμακο.

Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι δεν εκτινάχθηκε μόνο η τιμή της Roche μετά από τα θετικά αποτελέσματα μιας δοκιμής πρώιμου σταδίου. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται γενικότερα στον κλάδο απώλειας βάρους, καθώς τα θετικά αποτελέσματα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης έχουν οδηγήσει στην αύξηση της αγοραίας αξίας των εταιρειών κατασκευής φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας κατά περίπου 93 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Αυτά τα νούμερα δεν ισχύουν για τα πειραματικά φάρμακα που αναπτύσσονται για άλλους τύπους ασθενειών. Ο λόγος που η αγορά αντιδρά τόσο επιθετικά στον συγκεκριμένο κλάδο είναι το μέγεθος της τελικής αγοράς, το οποίο πραγματικά είναι πολύ  μεγάλο.

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.