Το Αμπού Ντάμπι έχει βάλει στόχο να γίνει διεθνές πολιτιστικό κέντρο και το κάνει με σχέδιο.
Σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας πρόκειται να δαπανήσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα της τέχνης, κοντά στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια που η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει για μία σειρά εμβληματικών έργων.
Φαίνεται πως η πανδημία και η αυξανόμενη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση ωθούν την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ν’ αποδεσμεύσουν την οικονομία του εμιράτου από το πετρέλαιο, που είναι κι ο βασικός του αιμοδότης.
«Όσον αφορά την ανάπτυξη, γνωρίζουμε ότι η βιομηχανία πολιτισμού και ψυχαγωγίας θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ στο Αμπού Ντάμπι», δήλωσε στους Financial Times ο Mohamed Al Mubarak, Πρόεδρος του τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού της πόλης (DCT Abu Dhabi), που προωθεί την πολιτιστική ανάπτυξη του Εμιράτου και την ανάδειξή του ως παγκόσμιου προορισμού.
Τα τελευταία χρόνια πολιτιστικός κόμβος στην περιοχή είναι το Ντουμπάι. Το παράδειγμά του δεν ακολουθεί απλώς η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά με αξιώσεις επιχειρεί να του πάρει τα πρωτεία.
Αιχμή της στρατηγικής του είναι το νησί Saadiyat (Σαντιγιάτ), όπου την τελευταία πενταετία ο τόπος ζει έναν κατασκευαστικό οργασμό.
Μιλάμε για συνολική επένδυση της τάξεως των 27 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνει πέντε μουσεία, με υπογραφές αρχιτεκτόνων όπως ο Νόρμαν Φόστερ, ο Φρανκ Γκέρι, η Ζάχα Χαντίντ, ο Ταντάο Αντο, ξενοδοχεία, συγκροτήματα κατοικιών, γήπεδα γκολφ, κ.ο.κ.
Η πλωτή αυτή πολιτεία, που έχει συγκεντρώσει την αρχιτεκτονική «dream team» από όλο τον κόσμο, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025.
Η αρχή έγινε με το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι, το οποίο άνοιξε το 2017 και έχει πραγματοποιήσει μια σειρά εξαγορών υψηλού προφίλ.
Για τη χρήση και μόνο του ονόματος, αρκεί να αναφέρουμε ότι το Λούβρο εισέπραξε γύρω στα 400 εκατ. ευρώ (τη φωτογράφηση του νέου Μουσείου – ένα έργο μνημειακό – που αφορά το κέλυφος και το εσωτερικό του μουσείου, με και χωρίς θεατές, έχει αναλάβει ο Έλληνας φωτογράφος Γιώργης Γερόλυμπος).
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Θα φιλοξενήσει επίσης το Guggenheim Abu Dhabi, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Frank Gehry, το Εθνικό Μουσείο Zayed, αφιερωμένο στον Sheikh Zayed, τον ιδρυτή του ΟΗΕ, και άλλα δύο προγραμματισμένα μουσεία.
Πέρα από την ανέγερση των μουσείων στο νησί Saadiyat, σημαντικό μέρος των νέων κεφαλαίων, σύμφωνα με τους Financial Times, θα κατευθυνθεί στη δημιουργία πάρκων πολιτισμού και πολυχώρων μουσικής και ψηφιακής τεχνολογίας.
Η πορεία των εργασιών έχει καθυστερήσει εξαιτίας της πανδημίας, αλλά οι ιθύνοντες φιλοδοξούν ότι το 2025 η πόλη θα είναι μια νέα πύλη πολιτισμού.
Σε αυτή τη θεαματική στροφή, το Αμπού Ντάμπι θέλει να δημιουργήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια άλλες 15.000 θέσεις εργασίας και, προκειμένου να προσελκύσει ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό, παρέχει ειδικά προνόμια.
«Εάν είστε καλλιτέχνης, έχετε την ευκαιρία να ανθίσετε οικονομικά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μουμπάρακ.
Κεντρικό ρόλο στις διεθνείς επενδύσεις των Εμιράτων έχει το γιγαντιαίο fund Mubadala, της κρατικής εταιρείας επενδύσεων. Πρόκειται για χρυσωρυχείο, καθώς η εταιρεία διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 230 δισ. δολαρίων παγκοσμίως.
Μόλις πριν λίγες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε στην πόλη και χαρακτήρισε στρατηγική τη σχέση της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Εκτός από τους τομείς στην άμυνα, την ενέργεια και την οικονομία, οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα κοινής δράσης και στον τουρισμό.
Ίσως είναι μία ευκαιρία, όχι μόνο για το εγχώριο καλλιτεχνικό δυναμικό, αλλά και για την ελληνική πολιτεία να βρει τρόπους συνεργασίας με τα ΗΑΕ μέσα από παραγωγές και πολιτιστικά προϊόντα που θα στηρίξουν οικονομικά και θα προωθήσουν την εικόνα της χώρας στο διεθνές κοινό.