Άμυνες στις 830 μονάδες για το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Άμυνες στις 830 μονάδες για το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Κίνηση δύο ταχυτήτων για την ελληνική αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία ολοκληρώθηκε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη (-0,12% στις 832,06 μονάδες) χάρη στα αντίβαρα επιμέρους δεικτοβαρών μετοχών, που εξισορρόπησαν τις νέες ισχυρές πιέσεις στην Πειραιώς, τις ρευστοποιήσεις στην Aegean Airlines και τη διορθωτική κίνηση των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ειδικότερα, οι εκτενέστατες απώλειες της μετοχής της τράπεζας Πειραιώς (-20,06% στα 0,428 ευρώ) που συνοδεύτηκαν από υψηλό τζίρο αξίας 15,4 εκατ. ευρώ ήταν μια από τις βασικές αφορμές για να διατηρηθεί το αρνητικό κλίμα στο ταμπλό. Η παντοδυναμία των πωλητών που έχουν ήδη οδηγήσει 55% χαμηλότερα την αξία της τράπεζας σε τέσσερις συνεδριάσεις εν αναμονή της αύξησης κεφαλαίου, αποτυπώθηκε και στην αγορά παραγώγων καθώς το ΣΜΕ Ιουνίου κατέγραψε μεγάλη απόκλιση, κλείνοντας στα 0,363 ευρώ (-30%) αντί των 0,428 της μετοχής.

Με σημαντικά αυξημένες συναλλαγές και απώλειες 12,3% στα 4,955 ευρώ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και η μετοχή της Aegean Airlines, προφανώς επηρεασμένη από το γενικό κλίμα και με φόντο τις επικείμενες εξελίξεις ως προς τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου. Έχουμε τονίσει ότι η μετοχή έχει ανεβάσει μεταβλητότητα μετά την εμφάνιση της πανδημίας, πρώτον λόγω απόλυτης έκθεσης της εταιρείας στις συνέπειες των μέτρων και δεύτερον λόγω της σημασίας μιας τέτοιας ΑΜΚ (άρα και των όρων της) στη συνολική της αποτίμηση.

Σε ρόλο ισορροπιστών της αγοράς βρέθηκαν οι μετοχές της Motor Oil με άνοδο 4%, η Viohalco που έκλεισε με κέρδη 3%, οι τρεις άλλες τραπεζικές μετοχές που έδειξαν τάσεις θετικής αυτονόμησης με την Alpha και την Εθνική να κλείνουν με άνοδο πάνω από 2%, αλλά και οι μετοχές των Fourlis, ΑΔΜΗΕ, Mytilineos κ.α

Η γενικότερη εικόνα που αποκομίζουμε πάντως με αφορμή την καθίζηση της τιμής της Πειραιώς και της επίμονης νευρικότητας στις διεθνείς αγορές είναι ιδιαίτερα θετική. Κάτι που φαίνεται υπό το πρίσμα της ανθεκτικότητας των τιμών και της εν γένει συμπεριφοράς των εισηγμένων, καθώς δεικτοβαρείς μετοχές όπως οι Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Σαράντης, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.λπ στέκονται αξιοπρεπέστατα σε υψηλά επίπεδα έτους και προς το παρόν δεν διαφαίνεται καμία προθυμία για μαζικές πωλήσεις.

Εξάλλου, οι πρόσφατες αντλήσεις κεφαλαίων, είτε σε κρατικό φάσμα (30ετές) είτε σε εταιρικό (ΔΕΗ, ΜΟΗ), αλλά και τα μεγάλα πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών ενδυναμώνουν την παραπάνω πεποίθηση, καθώς η ισχυρή προσφορά, το ύψος του επιτοκίου και τα premium αναδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών υπέρ αυτών και των προσδοκιών για την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις στα αμερικανικά ομόλογα συνεχίζονται, αυτό δεν φαίνεται να συνοδεύεται ούτε από σημαντική πίεση στις αγορές διεθνώς ούτε και από ευρεία αποδυνάμωση του δολαρίου, τουλάχιστον στο μέτρο που θα δικαιολογούταν από τη θεωρία.

Έτσι, αρχίζει και επισημαίνεται από μερίδα αναλυτών ότι τα ρευστοποιημένα ομόλογα καταλήγουν (ή θα καταλήξουν αργά ή γρήγορα) και πάλι στις αγορές μετοχών, με το επιχείρημα ότι καθώς ο συστημικός κίνδυνος έχει σχετικά απαλειφθεί, μικτά χαρτοφυλάκια δικαιολογούν στάθμιση σε μετοχές, οι οποίες φυσικά έχουν την τιμητική τους το τελευταίο διάστημα.

Επιπλέον, με τις κεντρικές τράπεζες να ισχυροποιούν τις θέσεις τους υπέρ της συνέχισης της οικονομικής μεγέθυνσης, δεν φαίνεται να μπορεί να αναχαιτιστεί ακόμα η ανοδική τάση στις μετοχές. Και επιστρέφοντας στην ελληνική αταγορά, η συνέχιση της μεσοπρόθεσμης τάσης έχει ακόμα τις περισσότερες πιθανότητες από ένα αντίστροφο σενάριο.