Με απώλειες στους τρεις βασικούς δείκτες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους τόσο στα μακροοικονομικά στοιχεία σχετικά με την απασχόληση όσο και στις επικείμενες δηλώσεις προέδρων της Fed κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σε σταθερά επίπεδα παρέμειναν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 7η Νοεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Τα στοιχεία έδειξαν πως οι νέες αιτήσεις στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος ήταν στις 276.000, αριθμός που παρέμεινε αμετάβλητος για αυτή την εβδομάδα, πλησιάζοντας σε επίπεδο χαμηλό σχεδόν 15 ετών. Ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε κατά 5.000 στις 267.750. Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων προσεγγίζει επίσης το χαμηλό επίπεδο των τελευταίων ετών.
Η διατήρηση αυτής της δυναμικής για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ ενδεχομένως να ενθαρρύνει τη Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στα μέσα του επόμενου μήνα. Οι ομιλίες τόσο της προέδρου της Fed κ. Jellen όσο και άλλων προέδρων της Fed ενδέχεται να δώσουν “στίγμα” για τις αποφάσεις της επιτροπής της νομισματικής πολιτικής της Fed που θα συνεδριάσει το διήμερο 15-16 Δεκεμβρίου.
Η “σύνεση και μόνο” υποδεικνύει στη Fed πως θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια και να συρρικνώσει τον ισολογισμό της σε πιο “φυσιολογικά επίπεδα”. Αυτή ήταν η δήλωση του προέδρου της Fed του St. Luis κ. James Bullard σε σημερινή του ομιλία. Ο κ. Bullard πρόσθεσε πως με την ανεργία στο 5% και το επίπεδο πληθωρισμού να απέχει μόνο λίγο κάτω από το στόχο, η Fed είναι κοντά στην αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2006. “ Δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν τα πειράματα με ακραίες ρυθμίσεις πολιτικής” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Fed του St. Luis που θα έχει δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed για το 2016.
Αυτή την ώρα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 200 μονάδες (1,15%) και βρίσκεται στις 17.495 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq σημειώνει πτώση 44 μονάδων (0,87%) στις 5.022 μονάδες και τέλος ο S&P 500 χάνει 22 μονάδες (1,06%) στις 2.052 μονάδες.
Ο πρόεδρος της Fed του Richmond και η καμπύλη Philips
Στην καμπύλη Philips αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Fed του Richmond κ. Jeffrey Lacker, που απεικονίζει την βραχυχρόνια αντίστροφη σχέση μεταξύ ανεργίας και πληθωρισμού. Οι μετριοπαθείς ( γνωστοί και ως “περιστέρια” ) αναλυτές ως προς τις κινήσεις της Fed υποστηρίζουν ότι η σχέση αυτή έχει κλονιστεί και ότι η Fed δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων βασισμένη μόνο στη χαμηλή ανεργία αλλά να περιμένει αύξηση των μισθών και του πληθωρισμού.
Ωστόσο ο κ. Lacker, παρόλο που είχε διαφωνήσει με τις δύο τελευταίες δηλώσεις της Fed υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, στην ομιλία του εμφανίστηκε να αντικρούει αυτό το επιχείρημα. Υποστήριξε πως η Fed καθορίζει την πολιτική της ανεξαρτήτως αν υπάρχει ή δεν υπάρχει συσχέτιση με την καμπύλη Philips. Δήλωσε ότι “δεν πιστεύει πως το πρόσφατο χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού υποδηλώνει απομάκρυνση από το στόχο μας”