Aποτελέσματα που σε στέλνουν στο φεγγάρι
Lockheed Martin

Aποτελέσματα που σε στέλνουν στο φεγγάρι

Mετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες λόγω τεχνικών προβλημάτων και ουκ ολίγες ακυρώσεις λόγω καιρικών συνθηκών, η ιστορική πτήση του Οrion στέφθηκε με επιτυχία, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα Αrtemis, ένα πρόγραμμα που λίγοι γνωρίζουν σήμερα, όμως σε λίγα χρόνια θα το γνωρίζουν όλοι.

Πενήντα χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo, η ρομποτική αποστολή Artemis 1 της NASA έφτασε στον τελικό της προορισμό στη Σελήνη, αφότου πέρασαν πέντε μέρες από την εκτόξευσή της που πραγματοποιήθηκε στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.  

Το διαστημικό σκάφος Οrion θα παραμείνει συνολικά 26 ημέρες στο διάστημα, θα κάνει τον γύρο της Σελήνης με στόχο να επιβεβαιώσει ότι ο πύραυλος είναι ασφαλής ώστε να μεταφέρει στο σύντομο μέλλον πληρώματα, τα οποία θα ζήσουν αρκετές εβδομάδες στη Σελήνη και ο στόχος τους θα είναι να προετοιμάσουν τη βάση που θα αποτελεί τον προθάλαμο για το ταξίδι του ανθρώπου στον Άρη.

Αν όλα πάνε καλά και με την  προσθαλάσσωση του Οrion  στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 11 Δεκεμβρίου, τότε η αποστολή Αrtemis 1 θα έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και θα ανοίξει τον δρόμο για την αποστολή Artemis 2 το 2024, που θα «οδηγήσει» αστροναύτες μέχρι τη Σελήνη, χωρίς όμως να προσεδαφιστεί και πάλι, καθώς αυτός θα είναι ο στόχος της αποστολής Artemis 3 που θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο το 2025.

Η εταιρεία πίσω από την κάψουλα Οrion

Διαβάζουμε για την αποστολή Αrtemis, την κάψουλα με το όνομα Orion, τη ΝASA, τους στόχους του προγράμματος κ.ο.κ. Όμως ποια είναι η εταιρεία πίσω από αυτή την επιτυχία;

Ποιος κατασκευάζει τις διαστημικές κάψουλες Orion  που είναι στην ουσία ένα από τα πιο κρίσιμα μέρη του προγράμματος Artemis; Ενός προγράμματος που στοχεύει σε κάτι πολύ παραπάνω από τα διαστημικά ταξίδια στη Σελήνη.  Στοχεύει  στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης παρουσίας στη σεληνιακή επιφάνεια που θα μας επιτρέψει να προετοιμάσουμε το μεγάλο μας ταξίδι στον Άρη και όχι μόνο.

Η Lockheed Martin είναι ο κύριος εργολάβος κατασκευής του διαστημόπλοιου Orion και έχει ήδη  οριστικοποιήσει ένα συμβόλαιο για έξι αποστολές διαστημικών σκαφών Orion με δυνατότητα παραγγελίας έως και 12 συνολικά.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι μηχανικοί της Lockheed Martin για να κατασκευάσουν το μοναδικό  αυτό διαστημόπλοιο που θα μεταφέρει τους ανθρώπους πιο βαθιά στο διάστημα περιλαμβάνει:

-Συστήματα Υποστήριξης ζωής και περιβαλλοντικού ελέγχου ειδικά σχεδιασμένα για αποστολές μεγάλης διάρκειας με στόχο να διατηρούν το πλήρωμα ασφαλές και υγιές.

-Συστήματα προστασίας του πληρώματος αλλά και του διαστημικού σκάφους από την κοσμική και την ηλιακή ακτινοβολία που παρατηρείται στο βαθύ διάστημα. Το Heat Shield είναι σχεδιασμένο να λαμβάνει ακραίες θερμοκρασίες 5.000°F ενώ θα διατηρεί το πλήρωμα ασφαλές και άνετο.

- Σύστηματα πρόωσης που θα περιλαμβάνουν 33 κινητήρες, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου κύριου κινητήρα που θα χρησιμοποιείται για την παροχή ελιγμών υψηλής ισχύος στο βαθύ διάστημα.

- Συστήματα επικοινωνιών και πλοήγησης προσαρμοσμένα για ταξίδια στο βαθύ διάστημα - Deep Space Communications & Navigation-καθώς εκεί που πηγαίνει ο Orion, δεν υπάρχουν GPS ή δορυφόροι επικοινωνιών.

-Ειδικά εφεδρικά συστήματα ώστε όταν η γρήγορη επιστροφή στο σπίτι δεν αποτελεί επιλογή, τα συστήματα αυτά να διασφαλίζουν ότι κρίσιμα στοιχεία όπως οι υπολογιστές,

θα παραμένουν λειτουργικά εάν κάτι πάει στραβά. (σ.σ: Περισσότερα για τα τεχνικά χαρακτηριστικά, την τεχνογνωσία της Lockheed Martin πάνω στην κρυογονική διαχείριση υγρών  και την πυρηνική θερμική πρόωση, καθώς και με ποιες εταιρείες συνεργάζεται μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

«Αστρονομικές» επιδόσεις

Η εταιρεία έχει ξεπεράσει σε επιδόσεις  την αγορά τα τελευταία 15 χρόνια κατά 3,4% σε ετήσια βάση, παράγοντας μέση ετήσια απόδοση 10,26%. Αν πριν 15 χρόνια επένδυε κάποιος 100 δολάρια στην Lockheed Martin, σήμερα θα είχε ένα κεφάλαιο της τάξης των 444,56 δολαρίων.

Οι προοπτικές σύμφωνα με τη διοίκηση παραμένουν δυνατές, παρά τις προκλήσεις του οικονομικού κύκλου στον οποίο εισερχόμαστε.

Ενδεικτικά ήταν άλλωστε τα οικονομικά αποτελέσματα  του τρίτου τριμήνου του 2022, κατά τα οποία η εταιρεία επαλήθευσε τις προοπτικές για το 2022.

Οι πωλήσεις της εταιρείας έφτασαν τα  16,6 δις δολάρια έναντι πωλήσεων 16 δις το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021  και τα καθαρά κέρδη  ανήλθαν στα 1,8 δις δολάρια ή 6,71 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 614 εκατομμυρίων δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ή 2,21 δολάρια/μετοχή.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν στα  2,7 δις δολάρια έναντι 1,6 δις δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2021,  ενώ το ανεκτέλεστο ανέρχεται πλέον στα 140 δις δολάρια.

Η εταιρεία είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη, καθώς επέστρεψε 2,1 δις δολάρια σε μετρητά στους μετόχους μέσω επαναγορών μετοχών και μερισμάτων, ενώ αποφασίστηκε η αύξηση κατά 7% του μερίσματος της εταιρείας- το οποίο υπόψιν διανέμεται ανά τρίμηνο -και ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών συνολικού ύψους 14 δις δολαρίων.

Η συνεχιζόμενη ικανότητα της εταιρείας να προσφέρει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, όπως αυτές αναδεικνύονται από την ισχύ στις ελεύθερες ταμειακές ροές, τις παραγγελίες και τα περιθώρια της εταιρείας, της επιτρέπει περαιτέρω επενδύσεις σε τεχνολογίες που της δίνουν αδιαμφισβήτητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Στις τεχνολογίες αυτές συμπεριλαμβάνονται τα  F-35 πέμπτης γενιάς, Javelin και HIMARS- το τελευταίο μαζί με τα Μ270 και GMLRS αποτελούν προϊόντα ζωτικής σημασίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία-  τα λέιζερ υψηλής ισχύος-αποτελούν το πρώτο τακτικό οπλικό σύστημα λέιζερ που ενσωματώνεται σε υπάρχοντα πλοία-  οι δορυφόροι SBIRS –είναι ένα από τα προγράμματα υψηλής προτεραιότητας για τις ΗΠΑ και χρησιμοποιούν υπέρυθρη επιτήρηση για να παρέχουν την πιο έγκαιρη προειδοποίηση πυραύλων- το ΑRRW που στην ουσία αποτελεί ένα όπλο ταχείας υπερηχητικής αντίδρασης, το όργανο ΝIRCam που ενσωματώθηκε στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA και χάρη στην υπέρυθρη απεικόνιση μας έδωσε μια άνευ προηγουμένου ματιά στην ιστορία του σύμπαντος κ.α.

Οι τεχνολογίες αυτές δεν είναι απλά απαραίτητες για την υποστήριξη των πελατών της, αλλά  ταυτόχρονα της δίνουν ισχυρό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.