Με έντονες πωλήσεις υποδέχθηκαν οι επενδυτές την εκτίναξη του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 3% τον Αύγουστο, στέλνοντας τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το γεγονός ότι οι αγορές της περιοχής οδεύουν για το κλείσιμο ακόμα ενός ισχυρού μήνα, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να βρίσκεται σε τροχιά για να ολοκληρώσει την έβδομη διαδοχική ανοδική του μηνιαία επίδοση.
Ειδικότερα, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων ο Stoxx 600 πέρασε σε αρνητικό πρόσημο και κινείται πλέον στις 471,07 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,35%, αλλά σε επίπεδο μήνα βρίσκεται στο +1,2%.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX που υπεραπέδιδε των υπολοίπων με κέρδη άνω του 0,7%, πλέον κινείται στις 15.824 μονάδες με -0,4%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,3% στις 6.666 μονάδες, ενώ βρετανικός ο FTSE 100 διαπραγματεύεται απώλειες 0,6% στις 7.105 μονάδες.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB διέγραψε άνοδο περίπου 0,7% και πλέον υποχωρεί κατά 0,25% κινούμενος στις 25.995 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 σημειώνει πτώση κατά 0,8% στις 8.797 μονάδες.
Γενικότερα, το επενδυτικό κλίμα παγκοσμίως έδειξε να έχει αποκατασταθεί από την Παρασκευή, μετά την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος έδωσε μεν σήμα για σταδιακή μείωση του ρυθμού αγορών ομολόγων - το λεγόμενο tapering- πριν το τέλος του έτους, αλλά ξεκαθάρισε ότι η οικονομία χρειάζεται ακόμα στήριξη και επισημαίνοντας ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για την αύξηση των - ιστορικά χαμηλών - επιτοκίων.
Ωστόσο, η είδηση που αντέστρεψε πλήρως το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα ήταν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3% τον Αύγουστο από το 2,2% του Ιουλίου σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας και έχοντας ξεπεράσει σημαντικά το στόχο της ΕΚΤ στο 2%, αν και συμμετρικά.
Ο πληθωρισμός τροφοδοτήθηκε κυρίως από το υψηλό ενεργειακό κόστος και το άλμα των τιμών των τροφίμων, ενώ καταγράφηκαν ασυνήθιστα μεγάλες αυξήσεις και στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ΕΚΤ έχει δείξει πως θεωρεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι παροδική και οφείλεται κυρίως σε μία σειρά παραγόντων που σχετίζονται με το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας, εκτιμώντας ότι οι αυξήσεις τιμών θα περιοριστούν γρήγορα το επόμενο έτος.
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι ο λεγόμενος δομικός, που δεν περιλαμβάνει τις ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές τις ενέργειας και των τροφίμων, σημείωσε μεν μεγάλη αύξηση τον Αύγουστο φθάνοντας το 1,6% από το 0,9% του Ιουλίου, ωστόσο ακόμα κι έτσι παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερα του στόχου.
Στα υπόλοιπα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, η δραστηριότητα των εργοστασίων στην Κίνα κατέγραψε μικρή υποχώρηση τον Αύγουστο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 50,1 μονάδες από τις 50,4 του Ιουλίου, έχοντας διατηρηθεί όμως έστω και οριακά πάνω από το όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση (οι 50 μονάδες).
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ανεργία στη Γερμανία υποχώρησε περισσότερο των εκτιμήσεων, ενώ νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι οι σοσιαλδημοκράτες διευρύνουν τη διαφορά τους από το κυβερνών κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ.
Γενικότερα, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα ρεκόρ για το υπόλοιπο του 2021 με στήριξη από τα εντυπωσιακά εταιρικά αποτελέσματα, που θα αντισταθμίσουν τις ανησυχίες για τη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, τις γερμανικές εκλογές και τις κανονιστικές παρεμβάσεις του Πεκίνου.
Στις κινήσεις των μετοχών, η δανέζικη Ambu πραγματοποιεί άλμα άνω του 7%, ενώ η Danske Bank σημειώνει βαριές απώλειες 4%.
Σημαντικές πιέσεις δέχονται επίσης οι τίτλοι των αεροπορικών Easyjet και Wizz Air με πτώση 1,8% και 2,8% αντίστοιχα.
Αντίθετα, η ολλανδική Prosus NV ενισχύεται άνω του 4,4% αφότου ενημέρωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την ινδική πλατφόρμα πληρωμών BillDesk, προκειμένου να την εξαγοράσει έναντι 4,7 δισ. δολαρίων.