Ηταν η πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου, όταν οι επενδυτές των κοινωνικών δικτύων, οργανωμένοι μέσα από το Reddit και τα Wall Street Bets, επιτέθηκαν στην αγορά ασημιού, ελπίζοντας πως οι μαζικές αγορές μεριδίων του SLV, διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου (E.T.F.) που επενδύει σε ασήμι στη φυσική του μορφή, θα προκαλούσαν στην τιμή του μετάλλου πορεία ανάλογη με αυτή της μετοχής της Gamestop.
Οι εμπνευστές της εφόδου πίστευαν πως θα προκαλούσαν στην αγορά αργύρου αυτό που λέμε short squeeze, και όσοι είχαν πουλήσει το μέταλλο χωρίς να το έχουν στα χέρια τους θα αναγκάζονταν να αγοράσουν άρον – άρον, ανεβάζοντας πολύ την τιμή. Όμως, η χρηματιστηριακή αγορά μετάλλων δεν δουλεύει με τον ίδιο τρόπο που δουλεύουν οι αγορές μετοχών, και η προσπάθεια έπεσε στο κενό.
Μετά από μία έντονη άνοδο δύο ημερών, που έφερε την τιμή του μετάλλου λίγο πάνω από τα 30 δολάρια/ουγγιά πετυχαίνοντας την ψηλότερη τιμή της τελευταίας επταετίας, η άνοδος ξεφούσκωσε, και για το ασήμι, και για το SLV και για τις μετοχές των αργυρωρυχείων που είχαν ακολουθήσει. Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ του Reuters ένας trader στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου, αυτή η προσπάθεια ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία και την παρομοίασε με μία απόπειρα αδειάσματος ενός ωκεανού από το νερό του.
Σήμερα σχεδόν κανείς δεν ασχολείται δημοσίως με το ασήμι και το εντυπωσιακό τριήμερο που ζήσαμε πριν περίπου έναν μήνα έχει σχεδόν ξεχαστεί, αν εξαιρέσουμε τις πληροφορίες που λένε πως οι εποπτικές αρχές θα ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα. Τα νέα μερίδια που εξέδωσε το SLV προκειμένου να ικανοποιήσει τη μεγάλη ζήτηση έχουν ήδη ακυρωθεί σχεδόν όλα, αφού η ζήτηση εξατμίστηκε και το μόνο που θυμίζει το τρελό τριήμερο είναι μία υποσημείωση που προστέθηκε στο ενημερωτικό φυλλάδιο του E.T.F. Η υποσημείωση προειδοποιεί τους επενδυτές πως σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη ζήτηση δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα καταφέρει να αγοράσει εγκαίρως όσο ασήμι θα αντιστοιχεί σε αυτή τη ζήτηση.
Τελείωσε λοιπόν η «υπόθεση ασήμι»; Θα περάσει στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» μαζί με τον χρυσό, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι φανατικοί οπαδοί των κρυπτονομισμάτων και ειδικά του Bitcoin, το οποίο έχει αντικαταστήσει για πολλούς επενδυτές τον χρυσό και τα πολύτιμα μέταλλα ως αντίδοτο στα χαμηλά επιτόκια, την εκτύπωση νέου χρήματος και τη γεωπολιτική αστάθεια;
Τα πλεονεκτήματα έναντι του χρυσού
Είναι αλήθεια πως η αναιμική πορεία του χρυσού τους τελευταίους μήνες έχει επηρεάσει και το ασήμι, όμως το ασήμι έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο λείπει από τον χρυσό. Περίπου το 50% της ζήτησης προέρχεται από τη βιομηχανία, και μάλιστα από τομείς που βρίσκονται στο προσκήνιο και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Το 20% της βιομηχανικής ζήτησης, περίπου 100 εκατομμύρια ουγγιές ετησίως, κατευθύνεται στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία για πολλά χρόνια ακόμα. Περίπου 60 εκατομμύρια ουγγιές χρησιμοποιούνται από την αυτοκινητοβιομηχανία, με προοπτική να φτάσουν τα 95 εκατομμύρια μέχρι το 2025 λόγω των αυξημένων ποσοτήτων αργύρου που απαιτούνται για τα ηλεκτροκινούμενα αυτοκίνητα σε σχέση με τα συμβατικά.
Η διαφαινόμενη ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας θα συμβάλλει στην αύξηση της ζήτησης ασημιού για το 2021. Σύμφωνα με το Silver Institute, θα είναι η υψηλότερη της τελευταίας οκταετίας και θα φτάσει το 1,025 δισεκατομμύρια ουγγιές, αυξημένη σημαντικά σε σχέση με τα 963 εκατομμύρια ουγγιές του 2020 που ήταν μία κακή χρονιά λόγω της πανδημίας. Αυξημένη θα είναι και η προσφορά αφού τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στα ορυχεία λόγω της πανδημίας έχουν ήδη ξεπεραστεί.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα είναι κατά τι μεγαλύτερη της ζήτησης, αλλά η διαφορά τους θα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015. Σημαντικό εδώ είναι να τονίσουμε πως όταν μιλάμε για ζήτηση αναφερόμαστε στη ζήτηση για το φυσικό μέταλλο και όχι στην επενδυτική ζήτηση, η οποία εκφράζεται κυρίως μέσω των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων και ειδικότερα του SLV. Όταν λάβουμε υπόψη μας και αυτό το δεδομένο, βλέπουμε πως για το 2019 η ολική ζήτηση υπερέβη την προσφορά κατά 50 εκατομμύρια ουγγιές και το 2020 κατά 105 εκατομμύρια ουγγιές, πράγμα που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να εξηγήσει και την ανοδική πορεία της τιμής του μετάλλου την τελευταία διετία.
Τα πράγματα είναι αρκετά απλά: Η οικονομική ανάκαμψη κρατάει τη ζήτηση για τον άργυρο σε πολύ καλό επίπεδο, εξασφαλίζοντας πρακτικά μία ισορροπία με την προσφορά. Αυτό που θα κρίνει την περαιτέρω πορεία της τιμής του είναι η επενδυτική ζήτηση, δηλαδή η ζήτηση για το SLV.
Οι χρηματιστηριακοί «αντάρτες» του Reddit, έστω και με λάθος σκεπτικό, είχαν τη σωστή ιδέα. Μόνο που η άνοδος δεν θα έλθει ως αποτέλεσμα ενός short squeeze, αλλά ως αποτέλεσμα της πιθανότατης προεξόφλησης από τις αγορές της αύξησης της βιομηχανικής ζήτησης για το ασήμι, κατά τα πρότυπα του χαλκού που συνεχίζει την εντυπωσιακή άνοδό του.
Η εξαιρετικά ανθεκτική χρηματιστηριακή συμπεριφορά του μετάλλου μετά την αποτυχία της ερασιτεχνικής προσπάθειας των Wall Street Bets, δείχνει τη σταθερότητα της ζήτησης και δημιουργεί την υποψία πως σύντομα θα δούμε τη διάσπαση του επιπέδου των 29 - 30 δολαρίων/ουγγιά.
Η υπέρβαση αυτού του επιπέδου, το οποίο έχει συγκρατήσει το λευκό μέταλλο δύο φορές τους τελευταίους εννέα μήνες, θα είναι μία απόδειξη πως η αγορά όντως εκτιμά τον σπάνιο συνδυασμό που προσφέρει το ασήμι αυτή την περίοδο: Ένα κλασικό πολύτιμο μέταλλο το οποίο είναι ταυτόχρονα και βιομηχανικό με αυξανόμενη ζήτηση. Αν οι εκτιμήσεις μας είναι σωστές και το ασήμι περάσει τα 30 δολάρια/ουγγιά, δεν θα είναι υπερβολή να πούμε πως ανοίγει ο δρόμος για την προσέγγιση του ιστορικού υψηλού των 50 δολαρίων, που ζάλισε το ασήμι για τα καλά και το 1980 και το 2011.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.