Ο Ελλακτωρ είναι από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές της χώρας ενώ παράλληλα ενσωματώνει ένα σημαντικό σκέλος ενεργειακών δραστηριοτήτων μετά τη συγχώνευσή της με την Άνεμος.
Η εταιρεία έχει πολύ μεγάλο ανεκτέλεστο έργων ύψους 1,8 δισ. ευρώ και ακόμη και αν αν δεν βρίσκονταν στο τραπέζι πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστεί ίσως και αρκετά περισσότερα κεφάλαια από τα 50 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα τις κατασκευαστικές της δραστηριότητες .
Η αποτίμηση της εταιρείας στο χρηματιστηριακό ταμπλό διαμορφώνεται σε 334 εκατ. ευρώ, όταν λίγους μήνες ήταν στα 500 εκατ. ευρώ και το 2014 προσέγγιζε το 1 δισ. ευρώ. Είναι, λοιπόν, εύλογο να εγείρονται ερωτήματα αν η εταιρεία είναι «επενδύσιμη» με βάση κάποια από τα θεμελιώδη μεγέθη της, η σταδιακή επιδείνωση των οποίων την έχει σε χαμηλή αποτίμηση, θυμίζοντας κατά κάποιο τρόπο την ιστορία της ΔΕΗ η οποία επίσης είχε υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών.
Από την άλλη το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια για τον μετοχικό και διοικητικό της έλεγχο, δείχνει πως υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι διακρίνουν σημαντικά περιθώρια αξίας στην επιχείρηση.
Η δε τεχνική εικόνα που παρουσιάζει η μετοχή της Ελλάκτωρ στο χρηματιστηριακό ταμπλό μας έχει δώσει σοβαρά σημάδια αντιστροφής της μεσοπρόθεσμης τάσης ανοδικά σε ανοδική, όπως μπορεί κανείς να διακρίνει στο εβδομαδιαίο διάγραμμα το οποίο είναι long.
Αν και η τεχνική εικόνα δεν αποκαλύπτει πάντα όλη την αλήθεια, οφείλουμε να την λάβουμε σοβαρά υπόψη καθώς είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο για να μπορέσει κανείς, συνδυάζοντάς της και με άλλα στοιχεία, να βγάλει συμπεράσματα για το μέλλον.
Στην μετοχή τον τελευταίο χρόνο παρατηρούμε μία διαμάχη για το ποιος θα πάρει στα χέρια του τον έλεγχο της εταιρείας με αγορές και πωλήσεις μετοχών εκατέρωθεν. Αυτό είναι μία διαδικασία που λογικά θα πάρει χρόνο. Παρόλα αυτά μας δείχνει ότι το ενδιαφέρον είναι σημαντικό και συνήθως νικητής αναδεικνύεται αυτός που έχει τη ρευστότητα και τις κατάλληλες συμμαχίες.
Όλα τα παραπάνω μας κάνουν να σκεφτούμε ότι αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσουμε τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην εταιρεία, αντίστοιχες των οποίων δεν είχαμε δει εδώ και δεκαετίες στην αγορά.
Παρότι οι μετοχικές μάχες έχουν ενίοτε έβαση που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς, οι πιθανότητες να κερδίσει ένας επενδυτής από αυτές, θα μπορούσαν να είναι αξιόλογες στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν και το επενδυτικό ρίσκο δεν είναι αμελητέο.
Επιπλέον μια αλλαγή φρουράς στην εταιρεία θα σηματοδοτούσε σημαντικές αναδιαρθρώσεις και αλλαγές στην εικόνα της εταιρείας, εφόσον μπουν νέα χρήματα στο τραπέζι, ακολουθήσουν συμφωνίες αναδιάρθρωσης του δανεισμού και δημιουργηθούν συνέργειες.
Τεχνικά πολύ σημαντική είναι η περιοχή των 1,35 ευρώ για τη μετοχή, ενώ το μεγάλο πακέτο που άλλαξε χέρια την περασμένη εβδομάδα στα 1,30 ευρώ λειτουργεί θεωρητικά σαν μαξιλάρι.
Το γράφημα μας δείχνει ότι σε ημερήσιο η μετοχή είναι short με stop το 1,77, ενώ σε εβδομαδιαίο η μετοχή είναι long, με stop τα 1,32 ευρώ.
Ο σχολιασμός γίνεται γιατί αν η εταιρεία αλλάξει σελίδα θα μπορούσε να ακολουθήσει στο μέλλον μια αντίστοιχα καλή πορεία, όπως λ.χ η ΔΕΗ, αλλά και επειδή πάντα σε εξάρτηση με το επενδυτικό προφιλ του καθενός, πρέπει να έχουμε ανοιχτό το μυαλό μας και να προσπαθούμε να δούμε πίσω από την κουρτίνα για να καταλήξουμε σε μια σωστή πρόβλεψη ή εκτίμηση.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.