Η μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών... σκάει. Δεν το λέμε εμείς αλλά η Bank of America Merrill Lynch. Σε έκθεση που έδωσε την περασμένη Κυριακή στη δημοσιότητα, ο επενδυτικός οίκος αναλύει όλα τα δεδομένα για τον βασιλιά των κρυπτονομισμάτων και τις προσπάθειες ελέγχου από τις παγκόσμιες και εθνικές ρυθμιστικές αρχές.
«Το κρυπτονόμισμα ακολουθεί τα χνάρια άλλων assets που κατέρρευσαν στο πέρασμα του χρόνου, λιγότερο από ένα χρόνο μετά το ιστορικό του ρεκόρ», σημειώνουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές του οίκου, με επικεφαλής τον Μάικλ Χάρτνετ.
Η Bank of America συγκρίνει τη φούσκα του Bitcoin με την «μανία της τουλίπας» που θεωρείται η πρώτη καταγεγραμμένη και μεγαλύτερη φούσκα της ιστορίας, καθώς και με άλλες περιπτώσεις assets που κατέρρευσαν, όπως οι μετοχές των Mississippi Company και South Sea Company το 1720, το χρυσός και το κραχ του 1929.
Η τιμή του ψηφιακού νομίσματος έχει υποχωρήσει πάνω από 65% σε σύγκριση με το ιστορικό ρεκόρ των 19.511 δολαρίων που καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Σήμερα διαπραγματεύεται στα 6.757 δολάρια, σύμφωνα με την πλατφόρμα Coindesk, με απώλειες 0,24%.
Την ίδια ώρα αναλυτές της Barclays συγκρίνουν την άνοδο του Bitcoin με την εξάλωση μίας μολυσματικής ασθένειας για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το ψηφιακό νόμισμα έχει... πιάσει ταβάνι. Το μοντέλο που «τρέχει» η Barclays χωρίζει τους επενδυτές του Bitcoin σε τρεις κατηγορίες: τους ευαίσθητους, τους μολυσμένους και τους απρόσβλητους. Υποθέτει ότι καθώς αυξάνεται η τιμή του Bitcoin, η «μόλυνση» εξαπλώνεται στόμα με στόμα. Διότι κανείς δεν θέλει να μείνει εκτός όταν ακούει φίλους και γνωστούς να κερδίζουν από το Bitcoin.
«Ενώ το κρυπτονόμισμα έχει καταφέρει να επιστρέψει από μεγάλες πτώσεις το 2011 και το 2013, το υψηλό επίπεδο ενημέρωσης σήμερα προδικάζει ότι το Bitcoin ίσως να μην επιστρέψει ποτέ στο επίπεδο των 20.000 δολαρίων που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο», τονίζουν οι αναλυτές της Barclays.