Bank of America: Οιωνός κρίσης η παράλληλη άνοδος χρυσού και ομολόγων

Bank of America: Οιωνός κρίσης η παράλληλη άνοδος χρυσού και ομολόγων

Εάν τα κρατικά ομόλογα και η τιμή του χρυσού αυξάνονται ταυτόχρονα, η αγορά τείνει να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τουλάχιστον αυτό συνάγεται από την ιστορική εμπειρία. Οι υψηλές τιμές του χρυσού συνδυαζόμενες με άνοδο των ομολόγων είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να εντοπίζει κανείς επικείμενη αστάθεια της αγοράς, σύμφωνα με νέα έκθεση της Bank of America Merrill Lynch, που παρουσίασε το CNBC.

Τόσο στο χρηματιστηριακό κράχ του 1973-1974, όσο και στη Μαύρη Δευτέρα τον Οκτώβρη του 1987, είχαν προηγηθεί τρία συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης των κρατικών ομολογιών και αύξησης του χρυσού, αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής Michael Hartnett, και οι συνάδελφοί του στην Bank of America.

Το σκεπτικό είναι ότι, εάν τα επιτόκια και η τιμή του χρυσού ανεβούν ταυτοχρόνως, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αύξησης του πληθωρισμού, κάτι που οδηγεί την FED να αυξήσει τους στόχους των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων. Η αύξηση των επιτοκίων είναι συνήθως δυσάρεστη είδηση, για την οικονομία, και συγκεκριμένα για τις μετοχές.

Σύμφωνα με την άποψη του Hartnett, οι προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού, έχουν αυξηθεί σημαντικά, λόγω κυρίως της εκλογής του Donald Trump, όπως και λόγω της απόφασης για αύξηση των επιτοκίων από τη FED.

Παράλληλα ο χρυσός κινείται από τα τέλη Δεκέμβρη ανοδικά, και φέτος ενισχύθηκε πάνω από 6%, μετά την πτώση που είχε προηγηθεί στο δεύτερο μισό του 2016, ενώ χθες η τιμή για μία ουγγιά χρυσού έφτασε τα 1.233,80 δολάρια. Τη προηγούμενη εβδομάδα μετά από ράλι ανόδου, σημειώθηκε η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Απρίλιο.

Μάλιστα οι επενδυτές παρουσιάζονται αισιόδοξοι για συνέχεια της αύξησης στην τιμή του χρυσού. Όπως ο Chad Morganlander της Washington Crossing Advisors, που δηλώνει: «Θα επενδύαμε στο χρυσό» (...) «Είμαστε αισιόδοξοι και επενδύουμε στο κίτρινο μέταλλο».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής για τη διεθνή στρατηγική της Envestnet, Zachary Karabell, θεωρεί ότι η άνοδος των επιτοκίων από τη FED (η οποία έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να κάνει τρεις διαδοχικές αυξήσεις μέσα στο έτος) δείχνει ότι η Κεντρική Τράπεζα αναμένει τουλάχιστον μια συντηρητική άνοδο του πληθωρισμού. «Για χρόνια ο χρυσός αφορούσε το πληθωριστικό παίγνιο, και το παίγνιο του φόβου, και θα έλεγα ότι είχαμε λίγο και από τα δύο τους τελευταίους μήνες», συμπλήρωσε ο Karabell.