Στην έκδοση του πρώτου ομολόγου μακράς λήξης της Ελλάδας από το 2008 αναφέρεται ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg συμφωνα με το οποίο σηματοδοτείται η επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές χρέους.
Το γεγονός ότι η χώρα πουλά τα 30ετή ομόλογά της μέσω τραπεζών μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τους επενδυτές να «γευτούν» αποδόσεις που είναι πιθανότατα οι υψηλότερες στην ευρωζώνη, σχολιάζει το Bloomberg προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ακολουθεί τη γενική τάση στην ζώνη του ευρώ οι χώρες να δανείζονται με σχετικά χαμηλό κόστος προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την μετά πανδημία ανάκαμψή τους.
Η έκδοση αποτελεί σημάδι του πόσον δρόμο έχει διανύσει η Αθήνα την τελευταία δεκαετία, εκτιμά το ρεπορτάζ σημειώνοντας ότι στην κορύφωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είχε εκτοξευθεί στο 44%. Πλέον, οι αποδόσεις κυμαίνονται κάτω του 1%, σε μια ευκαιρία για εκδόσεις μακράς λήξης και ομαλοποίησης της καμπύλης αποδόσεων.
«Για τους επενδυτές, τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη αποδώσει», αναφέρει το Bloomberg, καθώς το περασμένο έτος απέδωσαν 18%, το καλύτερο ποσοστό στην ευρωζώνη.
Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα διατηρεί μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 30 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι γι' αυτόν τον λόγο δεν βρίσκεται σε άμεση ανάγκη για συγκέντρωση πόρων βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τα αποθεματικά της, καθώς το οικονομικό πλήγμα από την πανδημία είναι μεγαλύτερο απ' όσο αναμενόταν αρχικά.
Για τον fund manager της Mediolanum, Τσαρλς Ντιμπελ, η έκδοση σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται «και πάλι στο παιχνίδι», ενώ ο Γιαν Βον Γκεριχ της Nordea λέει ότι
«Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον λόγω της μακράς λήξης και ένα καλό τεστ για τα επίπεδα του υποκείμενου κλίματος ανάληψης ρίσκου στην αγορά ομολόγων».