«Βουτιά» 6% στα χρηματιστήρια της Κίνας

«Βουτιά» 6% στα χρηματιστήρια της Κίνας

Ισχυρές απώλειες έως και 6% κατέγραψαν οι κινεζικοί δείκτες, συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια, εξαιτίας των ερευνών που διενεργούνται σε δύο χρηματιστηριακές εταιρείες της Κίνας και την πτώση των επιχειρηματικών κερδών τον Οκτώβριο.

Ο Shanghai Composite βρέθηκε να υποχωρεί έως και 6,1%, κλείνοντας με πτώση 5,5%, τη χειρότερη των τελευταίων τριών μηνών, καθώς οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν πως διενεργούν έρευνες στις χρηματιστηριακές Citic Securities Co. και Guosen Securities Co. για παραβίαση νομοθεσίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg έρευνες πραγματοποιούνται και στην Haitong Securities Co.

Η Citic Securities, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Κίνας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές στην έρευνα που πραγματοποιείται για ενδεχόμενη παραβίαση των χρηματιστηριακών κανόνων. Η Guosen Securities, η τρίτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή της χώρας, βάσει παγίων, ανακοίνωσε επίσης πως βρίσκεται εν μέσω έρευνας για πιθανές παραβιάσεις.

Οι μετοχές της Citic υποχώρησαν κατά 6,6% στη Σαγκάη και 4,2% στο Χονγκ Κονγκ, ενώ η Guosen, εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ έχασε 6%. Παράλληλα, οι μετοχές της Haitong σημείωσαν απώλειες 3,8%, προτού ανασταλεί η διαπραγμάτευσή τους, χωρίς να διευκρινίζονται οι λόγοι.

Η κίνηση των δεικτών φαίνεται πως επηρεάστηκε και από τα επιχειρηματικά κέρδη στην Κίνα, τα οποία μειώθηκαν, για πέμπτο διαδοχικό μήνα, κατά 4,6% τον Οκτώβριο, ενώ το Σεπτέμβριο είχαν μειωθεί μόλις 0,1%.

Οι ανησυχίες επιβάρυναν και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί περίπου 2%, και να οδηγεί τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 3%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,2%, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 0,08%.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες 0,3%.

Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο χαμηλότερα του μηδενός για τρίτο διαδοχικό μήνα, ενώ η ανεργία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995 το ίδιο διάστημα.

Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,1%, από το 3,4% τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, ο δομικός δείκτης του πληθωρισμού, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές τροφίμων, μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται πως την τελευταία φορά, που ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία είχε συρρικνωθεί τρεις διαδοχικούς μήνες ήταν το 2013, τη χρονιά όπου η Τράπεζα της Ιαπωνίας έθεσε στόχο 2% για τον πληθωρισμό και ανακοίνωσε μαζικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με στόχο την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού.