Οι τιμές του αργού πετρελαίου θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω καθοδικούς κινδύνους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, με τον OPEC να συνεχίζει να ελπίζει ότι θα κερδίσει τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με αναλυτή της Citigroup.
"Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα φυσικό πλεόνασμα προσφοράς-ζήτησης". Αυτό θα αποτυπωθεί και στις τιμές, οι οποίες θα παραμείνουν χαμηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δήλωσε στο CNBC ο Tim Evans, αναλυτής της Citigroup σε θέματα ενέργειας.
Οι τιμές του WTI και του Brent μειώθηκαν περισσότερο από 1% και διαμορφώθηκαν περίπου στα 37 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές συναλλαγές την Τετάρτη, μετά από ράλι περίπου 3% στις χθεσινές συνεδριάσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, εν μέσω προσδοκιών ότι η πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα τονώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης.
Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά ετών, ωστόσο η παραγωγή του OPEC βρίσκεται σε επίπεδα «πολύ πιο ψηλά συγκριτικά με ένα χρόνο πριν», δήλωσε ο κ. Evans στο CNBC.
Για παράδειγμα, το Νοέμβριο, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του OPEC, η Σαουδική Αραβία, παρήγαγε 7% περισσότερο αργό πετρέλαιο από ό,τι ένα χρόνο πριν, αντισταθμίζοντας τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου των ΗΠΑ.
"Αυτό το επιπλέον πετρέλαιο του OPEC είναι αυτό που διατηρεί το πλεόνασμα στην αγορά», πρόσθεσε ο κ. Evans.
Σήμερα, μάλιστα, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, δήλωσε πως η χώρα του δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική παραγωγής πετρελαίου και μάλιστα είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε πρόσθετη ζήτηση.