Όλοι θυμόμαστε την ταινία επιστημονικής φαντασίας του George Lucas, «Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται», που αποτελεί μέρος της επικής κινηματογραφικής τριλογίας «Star Wars», που ξεκίνησε το 1977. Διαστημόπλοια, φωτόσπαθα, πολεμιστές ρομπότ, σε μια αδυσώπητη μάχη ανάμεσα στη «Δημοκρατία» και στην «Αυτοκρατορία». Σήμερα μπροστά μας, αρχίζουν να εξελίσσονται οι «Crypto Wars», ανάμεσα στην κοινότητα των χρηστών των κρυπτονομισμάτων και των κρατών.
Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των κρυπτονομισμάτων και ειδικότερα του bitcoin, που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν σαν όπλα της «Δημοκρατίας» των Star Wars και θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τα αμυντικά αντανακλαστικά της «Αυτοκρατορίας» των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών;
Το bitcoin είναι αποκεντρωμένο. Καμία κεντρική τράπεζα, καμία κυβέρνηση και κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν ελέγχει το δίκτυο bitcoin το οποίο διοικείται από ένα ανοικτό δίκτυο εξειδικευμένων υπολογιστών που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Με το bitcoin, η φερεγγυότητα και η εκκαθάριση των συναλλαγών, πιστοποιείται και εκτελείται από ένα κατανεμημένο και ανοικτό δίκτυο, που δεν ανήκει σε κανέναν.
Το bitcoin έχει περιορισμένη προσφορά. Τα παραδοσιακά νομίσματα όπως το δολάρια, ευρώ, γιεν, έχουν απεριόριστη προσφορά διότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκδώσουν όσα θέλουν και μπορούν να επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν σε σημαντικό βαθμό την αξία ενός νομίσματος σε σχέση με τα άλλα. Οι κάτοχοι του νομίσματος και ιδιαίτερα οι πολίτες, επωμίζονται αυτό το κόστος της χειραγώγησης Στο bitcoin, η προσφορά ελέγχεται αυστηρά από τον αλγόριθμο. Ένας μικρός αριθμός νέων bitcoins δημιουργείται κάθε τόσο και αυτή η διαδικασία θα συνεχίζεται με διαρκώς επιβραδυνόμενο ρυθμό, μέχρι να φτάσει το μέγιστο αριθμό των 21 εκατομμυρίων bitcoin.
Οι χρήστες του bitcoin, δεν χρειάζεται να πιστοποιήσουν τον εαυτό τους κατά την αποστολή bitcoin σε άλλο χρήστη. Όταν υποβάλλεται αίτημα συναλλαγής, το πρωτόκολλο ελέγχει όλες τις προηγούμενες συναλλαγές για να επιβεβαιώσει ότι ο αποστολέας διαθέτει το απαραίτητο bitcoin καθώς και την εξουσιοδότηση για την αποστολή του. Το σύστημα δεν χρειάζεται να γνωρίζει την ταυτότητά του.
Στην πράξη, κάθε χρήστης προσδιορίζεται από τη διεύθυνση του πορτοφολιού του και συναλλαγές μπορούν, με κάποια προσπάθεια, να παρακολουθούνται με αυτόν τον τρόπο. Και αυτό σε αντίθεση με τους αποστολείς ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω τραπεζών ή εναλλακτικών συστημάτων, που συνήθως εντοπίζονται.
Το bitcoin αποθηκεύεται σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι wallet και ο χρήστης δύναται να το μεταφέρει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, χωρίς έλεγχο και περιορισμούς και μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε πληρωμή για προϊόντα ή υπηρεσίες, κάτω από το ραντάρ των φορολογικών και ελεγκτικών αρχών.
Όπως είναι φυσικά όλα τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, και κυρίως η αποκέντρωση, η ανωνυμία, η απουσία οποιουδήποτε ρυθμιστικού και εποπτικού μηχανισμού, μαζί με την παρουσία ελάχιστων ισχυρών κατόχων bitcoin που έχουν στα wallets τους τον πλήρη έλεγχο των bitcoin, έχουν θορυθορυβήσει εδώ και καιρό τόσο τις κρατικές οντότητες όσο και τις κεντρικές τράπεζες.
Ο φόβος απώλειας του ελέγχου από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, στον χώρο των πληρωμών, των καταθέσεων και των εναλλακτικών συστημάτων χρηματοδότησης, σήμανε απ’ ότι φαίνεται τη στιγμή της αντεπίθεσης του «συστήματος».
Η αντεπίθεση γίνεται με δυο τρόπους:
Ο πρώτος τρόπος, αφορά την είσοδο των cryptos στις επίσημες επενδυτικές διαδικασίες, οι οποίες θα θέσουν προδιαγραφές και προϋποθέσεις, που θα απενεργοποιήσουν τα σημερινά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τόσο από την επενδυτική, όσο την εμπορική χρήση των κρυπτονομισμάτων. Ο σκοπός είναι να εξουδετερωθεί ο «αντισυστημισμός» χαρακτήρας των cryptos, μέσω της ενσωμάτωσης τους στο επενδυτικό σύστημα.
Ο δεύτερος τρόπος, αφορά τη δημιουργία κυβερνητικών ψηφιακών νομισμάτων, που θα προσφέρουν όλα τα θετικά (και ανώδυνα για το σύστημα) των κρυπτονομισμάτων, μαζί με όλα τα οφέλη των κλασσικών τραπεζικών δυνατοτήτων.
Ο απώτερος στόχος των κεντρικών τραπεζών θα είναι η μετάβαση στα ψηφιακά νομίσματα, στις ψηφιακές καταθέσεις και στις ψηφιακές χρηματοδοτήσεις.
Μια μετάβαση που ιστορικά εξελίσσεται διαρκώς, αν σκεφτούμε ότι τα μεταλλικά νομίσματα, έγιναν χαρτονομίσματα, μετά τραπεζικές καταθέσεις, μετά επιταγές, μετά πλαστικές κάρτες και μετά ηλεκτρονικές πληρωμές. Μια μετάβαση που θα έχει ως σκοπό και την παράκαμψη των παραδοσιακών τραπεζικών καναλιών. Μια μετάβαση που θα οδηγεί και στην άσκηση περιορισμών και ελέγχων, που θα αποτρέπουν τη εκδήλωση οποιουδήποτε συστημικού κινδύνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Coin Metris, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα, υπάρχουν 6,9 εκατ. διευθύνσεις που κατέχουν bitcoin αξίας >$1.000, 2,3 εκατ. διευθύνσεις που κατέχουν bitcoin αξίας >$10.000, 492 χιλιάδες διευθύνσεις που κατέχουν bitcoin αξίας >$100.000, 100 χιλιάδες διευθύνσεις που κατέχουν bitcoin αξίας >$1.000.000 και 9 χιλιάδες διευθύνσεις που κατέχουν bitcoin αξίας >$10.000.000.
Είναι προφανές, ότι ούτε οι κυβερνήσεις, αλλά ούτε και οι κεντρικές τράπεζες θα επιτρέψουν σε αυτούς τους ελάχιστους «παίκτες» που κατέχουν >$10.000.000 σε bitcoin, να πάρουν το πάνω χέρι στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό, επενδυτικό και νομισματικό σύστημα.
Η αντεπίθεση της Αυτοκρατορίας ξεκίνησε. Οι Crypto Wars, περνούν σε μια νέα φάση.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.