Έντονες πιέσεις για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση δέχονται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τον τεχνολογικό κλάδο να παραμένει εντός κλοιού ρευστοποιήσεων καθώς οι επενδυτές κλείνουν γενικότερα θέσεις στις μετοχές ανάπτυξης, την ώρα που η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον εγείρει ξανά ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και όχι μόνο.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με απώλειες 400 μονάδων ή 1,1% και βρίσκεται στις 35.426 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,8% και κινείται στις 4.633 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq διαπραγματεύεται στις 15.097 με -0,5%.
Παρά την αρχική ευφορία που επέδειξαν οι επενδυτές μετά τις αποφάσεις της Fed την Τετάρτη, το κλίμα δείχνει πως αντιστράφηκε γρήγορα καθώς με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό και την επέλαση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού πετούν σε μεγάλες ποσότητες τα χαρτιά των ιδιαίτερα αναπτυξιακού χαρακτήρα εταιρειών και στρέφονται σε παραγωγούς βασικών αγαθών.
Σε αυτό το πλαίσιο, για ακόμα μία ημέρα η τεχνολογία και ειδικά οι γίγαντες του κλάδου βρίσκονται στο επίκεντρο των πωλήσεων, με την Alphabet στο -1,3% ενώ οι Amazon και Microsoft υποχωρούν κατά περίπου 1%. Γενικότερα στο σύνολο της εβδομάδας η Microsoft βρίσκεται στο -6% και η Apple στο -5%.
«Με την Federal Reserve να γίνεται πιο επιθετική και τις προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια να έχουν ενισχυθεί, οι επενδυτές μειώνουν την έκθεσή τους σε αναπτυξιακές μετοχές, των οποίων υψηλότερο ποσοστό ταμειακών ροών ανάγεται σε πιο μακρινό μέλλον», επισημαίνει στο CNBC ο αναλυτής της The Leuthold GroupΤζιμ Πόλσεν.
Παράλληλα, οι τράπεζες που ήταν από τους αρχικούς ωφελημένους των ανακοινώσεων της Fed, πλέον δέχονται επίσης σημαντικές πιέσεις, με την Bank of America στο -0,8% και την JPMorgan στο -0,7%.
Έτσι και οι τρεις δείκτες κινούνται για αρνητικό κλείσιμο εβδομάδας, με τον Nasdaq να είναι ο μεγαλύτερος χαμένος καθώς βλέπει απώλειες πενθημέρου σχεδόν 4%, ενώ οι Dow Jones και S&P 500 βρίσκονται στο -1%.