Γιατί «κονταροχτυπιούνται» ΔΝΤ και IIF
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί «κονταροχτυπιούνται» ΔΝΤ και IIF

Ούτε ο δείκτης του TTF που έχει καθηλωθεί πέριξ των 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα ούτε τα καλύτερα σχετικά στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ φαίνεται να πείθουν το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο- εφεξής IIF- ότι η παγκόσμια οικονομία πέρασε τον κάβο των προκλήσεων που ξεκίνησαν περίπου πριν έναν χρόνο, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. 

Σε πρόσφατη ανάλυσή του, το IIF υποστηρίζει ότι μπορεί η υποχώρηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου κατά 75% από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου Αυγούστου να έχει εφησυχάσει τις αγορές, εντούτοις όλοι κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν σε επίπεδα έως και 230% υψηλότερα σε σχέση με την προ Covid περίοδο.

Αυτό που θέλει να πει το ΙIF είναι ότι ναι μεν η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας από τα πρόσφατα υψηλά είναι σημαντική, αλλά οι τιμές δεν παύουν να είναι σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα σε σχέση με δύο χρόνια πριν και αυτό είναι κάτι που θα έχει σημαντική επίδραση τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις υπόλοιπες αγορές. 

Εν ολίγοις, το ΙIF πιστεύει ότι το κλίμα ευφορίας των τελευταίων εβδομάδων είναι αδικαιολόγητο από τη στιγμή που βασίζεται στην πλασματική εικόνα μιας ενεργειακής αγοράς που δεν έχει καμία σχέση με εκείνη προ διετίας.

Για το IIF οι ενεργειακές τιμές τείνουν να σταθεροποιηθούν σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους μακροχρόνιους μέσους όρους, δημιουργώντας σοβαρές στρεβλώσεις στις αγορές και επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στην ζήτηση και στη βιομηχανική παραγωγή.

Ειδικά στους κλάδους έντασης εργασίας οι ρυθμοί έχουν χαρακτηριστικά μειωθεί. Το Ινστιτούτο θέτει ως παράδειγμα τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας στον κλάδο των χημικών και των φαρμάκων, η οποία υπολογίζεται ότι έχει υποχωρήσει κατά 15% από τα προ της πρόσφατης κρίσης επίπεδα, γεγονός που δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα με επιπτώσεις που εν ευθέτω χρόνω θα δούμε και στην απασχόληση. Ως εκ τούτου, προβλέπει ύφεση στην Ευρωζώνη για το 2023.

Αλλάζει γραμμή πλεύσης το ΔΝΤ

Η πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κινείται σε εντελώς διαφορετικό κλίμα.

Το ΔΝΤ δεν εστιάζει στο ύψος των ενεργειακών τιμών, αλλά στα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η παγκόσμια οικονομία αντέχει καλύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν τα επανειλημμένα σοκ.

Η παραδοχή αυτή σε συνδυασμό με την υιοθέτηση της πολιτικής «Live with Covid» και από την Κίνα, οδήγησε το Ταμείο να αναθεωρήσει προς το καλύτερο την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023, εκτιμώντας πως ο κίνδυνος της ύφεσης απομακρύνεται από αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Ευρωζώνης.

Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ προβλέπει πλέον για το 2023 ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας 2,9%, αντί ρυθμού 2,7% που είχε προβλέψει τον Οκτώβριο.

Βάζοντας τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2023 στερείται δυσκολιών και κινδύνων. Απλά αναγνωρίζει την ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν μέχρι στιγμής οι οικονομίες, την σημασία του τερματισμού της πολιτικής Zero Covid από την Κίνα και την βοήθεια του από μηχανής θεού που δεν είναι άλλος από τις καιρικές συνθήκες που διατήρησαν μέχρι τέλη Ιανουαρίου σχεδόν γεμάτες τις ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου.

Υπό προϋποθέσεις λοιπόν και με λίγη ...τύχη αυξάνονται οι πιθανότητες το 2023 να «αποδειχθεί σημείο καμπής» πριν από την ανάκαμψη της ανάπτυξης το 2024 και την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ προβλέπεται πλέον να αναπτυχθούν με ρυθμό 1,4% το 2023, έναντι ρυθμού 1% των προβλέψεων του Οκτωβρίου και η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να φθάσει το 0,7% από το 0,2% της προηγούμενης πρόβλεψης, με τη Γερμανία και την Ιταλία να αποφεύγουν πιθανότατα την ύφεση. (σ.σ: Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου δόθηκαν πριν τις ανακοινώσεις της Eurostat για την οικονομία της Γερμανίας, η οποιά συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2022, νούμερο χειρότερο από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί).

Όπως γράψαμε και χτες - περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ - η απόφαση της Κίνας να απομακρυνθεί από την πολιτική Zero Covid θα αλλάξει το παιχνίδι και για την Ασία, με την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας να αναμένεται πλέον στο 5,2% από το 4,4% που προβλεπόταν πριν από τρεις μήνες. 

Ακόμα και η Ρωσία ενδέχεται να αποφύγει την ύφεση, παρά τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας . Το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα καταγράψει μια οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,3% το 2023 και ανάπτυξη πέριξ του 2,1% για το 2024!

Εξαίρεση από το επιτυχές πέρασμα των συμπληγάδων φαίνεται να είναι η Μεγάλη Βρετανία σύμφωνα με το ΔΝΤ,καθώς εκτιμά ότι θα είναι η μοναδική χώρα της G20 που δεν θα αποφύγει την ύφεση φέτος, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να αναμένεται να είναι της τάξης του 0,6% ποσοστό τουλάχιστον καλύτερο από το 0,9% που προέβλεπε το Ταμείο τον Οκτώβριο.

Η αναθεώρηση για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2024 δεν έκρυβε κάποια έκπληξη, καθώς αναμένεται να φθάσει το 3,1%, ποσοστό ελαφρά μειωμένο από αυτό που προβλεπόταν τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πιο πρόσφατα συμπεράσματα του Ταμείου, ναι μεν το τρέχον και το επόμενο έτος η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει χαμηλή σε σχέση με τους ιστορικούς όρους, αλλά φαίνεται ότι τουλάχιστον «γλυτώσαμε τα χειρότερα».

Σημαντική εξέλιξη είναι η αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών και των πληθωριστικών πιέσεων, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να είναι λιγότερο υψηλός το 2023 από ό,τι το 2022 στις περισσότερες χώρες.

Πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ προβλέπει πως θα είναι μεν το 2023 λίγο υψηλότερος από ό,τι έλεγε τον Οκτώβριο – θα φθάσει το 6,6% και όχι το 6,5%- αλλά το 2024 εκτιμάται ότι θα κατέλθει σε επίπεδα κατώτερα αυτών του 2021, ήτοι στο 4,3% από το 4,7%.

Τώρα μένει να δούμε αν και η Παγκόσμια Τράπεζα μετά τις εξελίξεις στην Κίνα αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς στην προηγούμενη έκθεση της προέβλεπε περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Θα έχει δε ενδιαφέρον να δούμε πώς θα διαμορφωθούν πλέον και οι εκτιμήσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες αυτή την εβδομάδα. Μια ενδεχόμενη αναγνώριση ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έχει αρχίσει να «δουλεύει» προς την επιθυμητή κατεύθυνση και ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, μπορεί να δώσει το σήμα στις αγορές ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα μειωθεί περαιτέρω και δεν απέχουμε πολύ από το πολυπόθητο σημείο του θετικού πραγματικού επιτοκίου.

Σε λίγα 24ωρα θα δούμε αν ο Πάουελ και η Λαγκάρντ τάσσονται στο στρατόπεδο του ΔΝΤ ή του ΙΙF.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.