Γενικευμένο sell off επικράτησε σήμερα στις διεθνείς αγορές μετά τα δυσμενή στοιχεία για κορυφαίες οικονομίες του κόσμου όπως ΗΠΑ και Γερμανία, με αποτέλεσμα τις γενικευμένες ρευστοποιήσεις, με το ΧΑ να κατρακυλά στις 618,86 μονάδες με πτώση 2,14%, με τη Eurobank να υποχωρεί 6,14%, την Εθνική -5,83% και την Alpha Bank -4,89%.
Οι οικονομίες και ευρύτερα ο… .δυτικός κόσμος, έρχεται αντιμέτωπος – με στοιχεία και αριθμούς – με τις επιπτώσεις του κορονοϊού και κυρίως τις επιπτώσεις των lockdown, που όπως αποδεικνύεται, ήταν καταστροφικές.
Η γερμανική οικονομία (3η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη) κατέγραψε στο 2ο τρίμηνο του 2020 τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από το 1970, όπως γνωστοποίησε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10,1% σε επίπεδο τριμήνου και σε εποχιακά αναθεωρημένη βάση, με την ύφεση να ξεπερνά τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 9%.
Την ίδια ώρα, τρομακτική πτώση κατά 32,9% κατέγραψε το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, των ΗΠΑ στο 2ο τρίμηνο του 2020, ενώ συνάμα η ανεργία διατηρήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για πολλοστή εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των επενδυτών ότι το πλήγμα της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα ήταν άνευ προηγουμένου.
Η πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από την πρώτη στιγμή τήρησης των σχετικών στοιχείων το 1947! Μάλιστα, η προηγούμενη χειρότερη μέτρηση ήταν το πρώτο τρίμηνο του 1958 όταν το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 10%.
Μέσα σ’ όλα αυτά, ήρθε και η ανάρτηση στο Twitter του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για πιθανή μετάθεση των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Νοέμβρη, θα φέρει περαιτέρω αναστάτωση. Εντός αυτών των συνθηκών, σύσσωμες οι αγορές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού σημειώνουν πολύ μεγάλες απώλειες.
Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με το σημαντικότερο χρηματιστήριο της Ευρώπης, τον DAX της Φρανκφούρτης να υποχωρεί άνω του 4% (!!), άνω του 3% χάνει ο βρετανικός FTSE 100, ενώ περίπου 3,50% υποχωρούν οι αγορές του νότου, Μιλάνο και Μαδρίτη!
Εντός αυτών των συνθηκών, το ρηχό, περιφερειακό ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε για 5η συνεδρίαση πτωτικά στις έξι τελευταίες, με το Γενικό Δείκτη να χάνει και τις 620 μονάδες, κάτι που είχε να γίνει από τις 22 Μαΐου, ήτοι πλέον των δύο μηνών πίσω. Μάλιστα, πλέον οι απώλειες το 2020 αυξήθηκαν στο 32,49% για το Γενικό Δείκτη. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.490,39 μονάδες με πτώση 2,31%, χάνοντας τις 1.500 μονάδες για πρώτη φορά από τις 25 Μαΐου, ενώ το 7μηνο του 2020 υποχωρεί κατά 35,14%.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 306,26 μονάδες με πτώση 5,35%, ανεβάζοντας πλέον τις απώλειες το 2020 στο -65,40%!
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη σημαντικά από τα 24,6 εκατ. ευρώ της χθεσινής ημέρας, κάτι που σε τόσο πτωτική συνεδρίαση, μάλλον είναι αρνητική εξέλιξη, καθώς δείχνει την αποχώρηση ρευστότητας από την αγορά. Υπήρξαν σημαντικότατες πωλήσεις στις τράπεζες πρωτίστως, ενώ και στον ευρύτερο Large Cap, μόνο οι Σαράντης, Τιτάν και ΟΛΠ έκλεισαν σε θετική τροχιά.
Πλην των τραπεζών, πιέσεις άνω του 3% δέχτηκαν οι Aegean Airlines, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Viohalco, Fourlis, Πειραιώς και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 2% υποχώρησαν οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ. Στον Mid Cap, μόνο η AVAX έκλεισε σε ήπια θετικό έδαφος, ενώ πιέστηκαν οι Intrakat (-5,04%), Attica Bank (-4,50%), Autohellas (-3,76%), MIG, ΟΛΘ, Cenergy Holdings, Πλαστικά Θράκης, ΕΥΑΘ, Τεχνική Ολυμπιακή κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 25 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 75 που υποχώρησαν.