Ακουλουθώντας τη διεύρυνση πιέσεων στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το μεσημέρι, το Χ.Α. «κρέμασε» χαμηλότερα μετά τις 16:15 μ.μ., με το Γενικό Δείκτη να πλησιάζει πλέον την περιοχή των 650 μονάδων!
Η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς και η πλήρης αδυναμία οποιασδήποτε ανοδικής αντίδρασης, είναι απολύτως χαρακτηριστική του καθεστώτος... ομηρίας από τις αμκ των τραπεζών αλλά και του ότι η δόση των 2 δισ. ευρώ είναι ακόμη στον «αέρα».
Ο Γενικός Δείκτης πλέον κατήλθε στις 659 μονάδες με απώλειες 1,283%, με την αξία συναλλαγών στα 32 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 175 εκατ. τεμάχια.
Η εικόνα των τραπεζών είναι μεικτή, καθώς ανοδικά κινούνται οι Attica Bank (+11,11% με φόντο τη διαδικασία αμκ) και Πειραιώς (+2,22%), ενώ απώλειες έως 8,90% σημειώνουν οι Εθνική και Alpha Bank.
Στον Large Cap η εικόνα χάλασε μετά τις 16:15 μ.μ. περαιτέρω, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, πιέζουν τους δύο τίτλους που υποχωρούν έως 5,11%, μεταγγίζοντας το αρνητικό κλίμα ευρύτερα.
Ανοδικά κινούνται τον FTSE 25 μόνο οι Coca Cola HBC, Folli Follie, Jumbo και Ελλάκτωρ, ενώ πτώση 5,41% σημειώνει η Motor Oil, -5,11% ο ΟΠΑΠ, -4,31% η ΔΕΗ, 3,77% ο ΟΛΠ, -3,31% η ΓΕΚ Τέρνα κ.ο.κ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες πιθανότητα να μην χρειαστούν και τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, δήλωση ασφαλώς θετική, ειδικά όταν λέγεται από πρόσωπο με τέτοια θέση.
O διοικητής της ΕΚΤ χαρακτήρισε ισχυρό το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, θέτοντας τέσσερις όρους για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Απαιτείται 1) να βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής, 2) να τηρεί τους στόχους του προγράμματος, 3) να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και 4) να έχει την ανάλογη πιστοληπτική ικανότητα.
Οι εξελίξεις στις τράπεζες και η προσδοκία για συμφωνία
Κύριος καταλύτης που οριοθετεί το momentum της αγοράς τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα, είναι ασφαλώς η πορεία των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, καθώς και η πορεία των αμκ των τραπεζών.
H συνεδρίαση λαμβάνει χώρα με φόντο το κρεσέντο ανοίγματος των βιβλίων προσφορών των τραπεζών που βρίσκονται σε «πυρετό» προσπάθειας έλκυσης κεφαλαίων συνολικά άνω των 8 δισ. ευρώ.
Σήμερα άνοιξαν τα βιβλία προσφορών (και) των Εθνικής και Eurobank με στόχο την άντληση 1,6 δισ. και 2,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα, με τις διοικήσεις να είναι αισιόδοξες ότι οι αυξήσεις θα στεφθούν με επιτυχία.
Οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν νέα πτώση, καθώς οι επίδοξοι μέτοχοι – επενδυτές πιέζουν για όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, σε μια συγκυρία που ευνοεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι οι τραπεζικές μετοχές κινούνται σε ιστορικά χαμηλά! Χαμηλά όλων των εποχών. Ενώ αν αφαιρεθούν τα reverse split (μόνο η Alpha Bank δεν έχει κάνει), τότε οι τιμές των τραπεζών είναι αισίως στο... μηδέν!
Τουτέστιν, η τρέχουσα χρηματιστηριακή εικόνα των τραπεζικών μετοχών δεν είναι το κυρίαρχο ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι κατ'' αρχήν η επιτυχία των αμκ και το κεφαλαιακό... διαβατήριο για την επόμενη ημέρα, ώστε οι τράπεζες να εξασφαλίσουν το έλασσον της κανονικής τους λειτουργίας, όσο εφικτό είναι αυτό σε τέτοιες ασφυκτικές συνθήκες.
Σε ότι αφορά το χρηματιστηριακό ζητούμενο, αν εξομαλυνθούν οι συνθήκες, αν πετύχει η αύξηση, αν υπάρξει η συμφωνία για τη δόση και γίνουν και τα (νέα) reverse split, τότε οι τράπεζες θα μπορούν να «ξυπνήσουν» εκ νέου στο ταμπλό, ίσως με εντυπωσιακό τρόπο.
Όμως, οποιαδήποτε χρηματιστηριακή κίνηση κάνουν οι τράπεζες, όσο μεγάλη κι αν είναι, η ιστορική και άνευ προηγουμένου απαξίωση που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε ζημιά τα χαρτοφυλάκια έως και το 99%, ασφαλώς και οριοθετεί την (πραγματική) αλήθεια. Μόνο για... νέους υποψήφιους μετόχους, ίσως παρουσιάσουν περισσότερο επενδυτικό – χρηματιστηριακό ενδιαφέρον οι τραπεζικές μετοχές.