Τη διόρθωση των ευρωπαϊκών δεικτών ακολούθησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση χαμηλών τόνων, όπου κυριάρχησαν σχετικά εύκολα οι πωλητές που εστίασαν στα blue chips της πραγματικής οικονομίας, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη στις 662,39 μονάδες με πτώση 1,50%.
Ήταν μια μάλλον μονοσήμαντη συνεδρίαση χωρίς τις ιδιαίτερες συγκινήσεις και τις διακυμάνσεις προηγούμενων ημερών, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν εύκολα τα ηνία, καθώς οι αγοραστές δεν είχαν ερείσματα, ενώ δεν εισρέουν και νέα κεφάλαια στο σύστημα.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,4 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες να μένουν στο περιθώριο διακινώντας μόλις 14,7 εκατ. ευρώ, ήτοι το μικρότερο τζίρο των τελευταίων εβδομάδων, ένδειξη ότι σήμερα δε βρέθηκαν στο επίκεντρο. Μάλιστα, στις τράπεζες διακινήθηκε όγκος μόλις 21,4 εκατ. τεμαχίων, που είναι ο μικρότερος από τις 12 Μαΐου.
H αγορά επιβεβαίωσε τα σημάδια κόπωσης όταν πλησιάζει στη ζώνη των 680 μονάδων, ενώ επαναλαμβάνουμε ότι για να αλλάξει το Χ.Α. επίπεδο και να κινηθεί με αξιώσεις πάνω από τις 680 και τις 700 μονάδες, χρειάζεται ο μέσος τζίρος να σταθεροποιηθεί πάνω από το όριο των 70 – 80 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η πορεία του Χ.Α. εξαρτάται από το διεθνές κλίμα, ενώ όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς «το εκτιμώμενο εύρος διακύμανσης για τις υπόλοιπες συνεδριάσεις του μήνα μεταξύ των 720 και 620 μονάδων για το Γενικό Δείκτη. Επίσης τονίζει πως «στο μέτωπο της πανδημίας τα κρούσματα αυξάνονται σε ορισμένα μέρη, τάση που αν συνεχιστεί σίγουρα θα ενεργοποιήσει τους πωλητές».
O FTSE 25 έκλεισε τις 1.603,66 μονάδες με πτώση 1,55% ενώ έφτασε έως το χαμηλό των 1.595,55 μονάδων (-2,05%), με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει στις 379,53 μονάδες με πτώση 0,75%, έχοντας συνολική διακύμανση μόλις 2,85%.
Στο χώρο του Large Cap στήριξη στο Γ.Δ. στην προσπάθεια διακράτησης των 660 μονάδων έδωσαν μετοχές όπως Σαράντης (+2,42% με εξαιρετική συμπεριφορά όλο το τελευταίο διάστημα), Fourlis (+1,52%), Lamda Development, Πειραιώς και Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα η Ελλάκτωρ έκλεισε στην κορυφή των πιέσεων χάνοντας 6,55%, η Aegean Airlines στο -4,22%, άνω του 3% υποχώρησαν οι ΕΛΠΕ, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και Jumbo, ενώ πιέσεις δέχτηκαν και οι Viohalco, ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΟΛΠ και Coca Cola HBC.
Στον Mid Cap πτώση άνω του 5% είχε η Cenergy Holdings, στο -3,26% ο ΟΛΘ, ενώ υποχώρησαν και οι Intralot, Ολυμπιακή Τεχνική, Attica Bank, MIG, AVAX, Κρι Κρι, Intracom Holdings, Πλαστικά Θράκης και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς, η επικράτηση των πωλητών έφερε 71 μετοχές σε πτώση έναντι 28 που ενισχύθηκαν.
Θυμίζουμε πως αύριο Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα πριν τις αλλαγές στη στάθμιση στη βαρύτητα μετοχών του FTSE 25, ενώ υπάρχει και η τριπλή λήξη παραγώγων, η δεύτερη για το 2020.
Από Δευτέρα καμιά μετοχή του FTSE 25 δε θα επηρεάζει τον Large Cap άνω του 10% καθώς – μετά από πολλά χρόνια – μπαίνει πλαφόν, καθιστώντας πιο αντιπροσωπευτικό όλο το σύστημα. Γίνεται πιο πλουραλιστικός ο FTSE 25, οπότε η Coca Cola HBC που επηρεάζει τον FTSE 25 άνω του 23% και ο ΟΤΕ που τον οριοθετεί άνω του 14%, θα περιοριστούν στο 10%. Συνάμα, θα αυξηθεί μερικώς η επιρροή των τραπεζικών μετοχών.