Οι ελπίδες για μια σημαντική δέσμη δημοσιονομικών κινήτρων στις ΗΠΑ προκάλεσαν ανακούφιση στους επενδυτές κι ένα ράλι σε μετοχές και πιστώσεις παγκοσμίως . Τα περισσότερα κύρια νομίσματα κινήθηκαν θετικά, σημειώνοντας άνοδο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Τα νομίσματα των commodities ηγήθηκαν της πορείας αυτής, μιας πορείας ελπίδας για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη, ενώ οι καθυστερημένοι της πορείας ήταν το γιεν και η στερλίνα. Η τελευταία, εξακολουθεί να αγωνίζεται να βρει τη θέση της, καθώς οι αγορές ανησυχούν για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Παντού στους G10, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι στο κατώτατο επίπεδο, ενώ η πολιτική πίεση για πιο έντονα δημοσιονομικά κίνητρα αυξάνεται παντού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την γενική αύξηση της καμπύλης των επιτοκίων, καθώς οι traders ενσωματώνουν στην τιμολόγηση το επερχόμενο κύμα έκδοσης κρατικών ομολόγων.
Με τους Δημοκράτες να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, μειώνονται οι προοπτικές για αμφισβητούμενες εκλογές στις ΗΠΑ. Έτσι, αυτήν την εβδομάδα η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία ο Μπόρις Τζόνσον έχει χαρακτηρίσει ως όριο για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit. Τα δεδομένα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τη Δευτέρα θα πρέπει να προσεχθούν, καθώς έχουμε δει κάποια απόκλιση στη δυναμική του πληθωρισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ, (εκεί ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει σε επίπεδα προ COVID) και την Ευρωζώνη, όπου εξακολουθεί να σημειώνει ιστορικά χαμηλά.
Στερλίνα
Οι traders του νομίσματος επικεντρώνονται στην 15η Οκτωβρίου, το όριο που έθεσε ο Μπόρις Τζόνσον για απόσυρση από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ως τότε. Πιστεύουμε ότι είναι πιθανόν το deadline να πάει λίγο πιο πίσω, καθώς και οι δυο πλευρές είναι θετικές ως προς την πρόοδο που σημειώνεται σε μια συμφωνία που χαρακτηρίζεται μέτρια. Η έκθεση για την απασχόληση που θα εκδοθεί την Τρίτη αναμένεται να επισκιαστεί από το δράμα των διαπραγματεύσεων ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου ακριβώς πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά αναμένεται να παράσχει βασικές πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην αγορά εργασίας.
Ευρώ
Ενώ το νόμισμα ανέκαμψε την περασμένη εβδομάδα στον απόηχο της αυξανόμενης διάθεσης για κίνδυνο, αρχίζουμε να βλέπουμε τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους να συσσωρεύονται στο κοινό νόμισμα. Πρώτον, τα κρούσματα COVID συνεχίζουν να αυξάνονται και ξεπέρασαν το επίπεδο των ΗΠΑ. Τα επακόλουθα τμηματικά lockdown θα επηρεάσουν την οικονομική απόδοση της ευρωζώνης. Δεύτερον, τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο στα οποία υπογραμμίστηκε η ανησυχία της για τους κινδύνους από τον αποπληθωρισμό, εκδόθηκαν πριν την ανακοίνωση των ακόμη πιο δυσοίωνων αριθμών για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου. Η πιθανότητα για την ΕΚΤ να προβεί σε περαιτέρω χαλάρωση για τον Δεκέμβριο αυξάνεται. Τέλος, η κερδοσκοπική θέση των εμπόρων σε μεγάλες συναλλαγές σε ευρώ έχει μόλις αρχίσει να συρρικνώνεται από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία είχε βρεθεί στα τέλη Αυγούστου. Συνολικά, βλέπουμε ορισμένους κινδύνους για μια προσωρινή απόσυρση στο κοινό νόμισμα τις επόμενες εβδομάδες.
Δολάριο ΗΠΑ
Σε μια εβδομάδα με λίγα δεδομένα, αναμένεται η πολιτική να καθορίσει τις οδηγήσει τις συναλλαγές του δολαρίου. Οι επενδυτές θα αναζητήσουν τις νέες δημοσκοπήσεις για να επιβεβαιώσουν την πιθανότητα μια ισχυρής ανόδου των Δημοκρατικών, ώστε να αποτραπεί η προοπτική των αμφισβητούμενων εκλογών, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα να προκύψουν πρόσθετα δημοσιονομικά κίνητρα το 2021. Βραχυπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να δούμε ένα πακέτο δαπανών πριν τις εκλογές, καθώς η αγορά αυξάνει την τιμολόγηση. Κάτι τέτοιο θα ήταν αναμφίβολα θετικό για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, αν και ο αντίκτυπος στη σχέση ευρώ/δολάριο είναι δύσκολο να προβλεφθεί.
*Chief Risk Officer της εταιρίας διεθνών πληρωμών Ebury. Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από το Bloomberg στη δεύτερη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τρίτο τρίμηνο του 2020.