Κλιμακώθηκαν οι απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο με αποτέλεσμα ήδη ο Γενικός Δείκτης να κινείται κάτω από τη ζώνη ψυχολογίας των 700 μονάδων, εν μέσω νέων καταιγιστικών πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές
Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο των short καταγράφοντας διψήφιου ποσοστού πτώση, με την Πειραιώς στην κορυφή των πιέσεων (-16,46%) με τη μετοχή να κατρακυλά σήμερα έως τα 0,066 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά χαμηλά, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία της, έχοντας σαφώς χειρότερη εικόνα από τις υπόλοιπες τρεις συστημικές. Χθες άνοιξε το βιβλίο προσφορών (book building) με την Πειραιώς να επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια έως και 4,9 δισ. ευρώ.
Παράλληλα ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε σε D την Εθνική Τράπεζα (-11%) λόγω της δημόσιας προσφοράς για επαναγορά των ομολόγων της. Οι αναλυτές του οίκου τονίζουν ότι το deal που προτείνει η Εθνική στους ομολογιούχους της αποτελεί – για τα κριτήριά της – τη λεγόμενη ως ανταλλαγή υπό πίεση (distressed exchange).
Ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη απωλέσει τις 700 μονάδες ευρισκόμενος στις 694 μονάδες με απώλειες 2%, χάνοντας (τουλάχιστον ενδοσυνεδριακά) τη στήριξη τις 697 μονάδες, με επόμενη στις 683 μονάδες.
Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται 208,62 μονάδες με πτώση 2,33%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει κατέλθει στις 167,65 μονάδες με ισχυρές απώλειες σε ποσοστό 11,66%.
Η αξία συναλλαγών σε ήπιους ρυθμούς, διαμορφώνεται στα 26 εκατ. ευρώ, με τον όγκο στα 137 εκατ. τεμάχια, με τη Eurobank να έχει διακινήσει σχεδόν τα… μισά (60 εκατ. τεμάχια) και την Πειραιώς 33 εκατ. τεμάχια.
Στο χώρο του Large Cap πλην των τραπεζών δεν παρουσιάζονται ακρότητες ή υπερβολές, παρ' ότι η πλειονότητα των μετοχών κινείται πτωτικά, με τις Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo και Motor Oil να υποχωρούν άνω του 2%. Αντιθέτως, σε θετικό έδαφος βάζοντας «άμυνες» κινούνται τίτλοι όπως ΟΤΕ (παρουσίασε καλά αποτελέσματα με αύξηση κερδών 13,3%), ΕΧΑΕ και ΓΕΚ Τέρνα.
Ασφαλώς η αγορά δεν μπορεί να βρει κανένα αξιόπιστο momentum όσο είναι σε εξέλιξη οι τεράστιες εκκρεμότητες στις τράπεζες. Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ακραία τραπεζοκεντρικό, σε βαθμό όσο ελάχιστα παγκοσμίως, ενώ ακόμη και τώρα, που έχουν μείνει… ελάχιστες μετοχές τραπεζών στο ταμπλό, δεσπόζουν σε όγκους, τζίρους αλλά κυρίως στη διαμόρφωση της… τρέχουσας ψυχολογίας.
Από εκεί και πέρα, η αγορά νοσεί δομικά από την απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος για μετοχές που δεν ανήκουν στην «κάστα» του FTSE 25, ασχέτως ποιοτικών χαρακτηριστικών. Όλη η ρευστότητα έχει συγκεντρωθεί στις τράπεζες και τον Large Cap, ενώ ελάχιστα είναι τα χαρτιά του Mid Cap που απασχολούν αξιοσημείωτους όγκους και τζίρους.
Εύλογα, σχεδόν τα 2/3 των μετοχών του Χ.Α. παραμένουν ωσεί παρόν, με το ήμισυ εξ αυτών να μην ανοίγει καν στο ταμπλό…