Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα παρεμβατικά επιτόκια την Πέμπτη για πρώτη φορά από το 2019. Αυτό θεωρείται σχεδόν σίγουρο. Το τι θα ακολουθήσει μετά όμως δεν είναι ξεκάθαρο.
Ο πληθωρισμός έχει πλησιάσει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ αλλά επιταχύνθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις τον Μάιο και παραμένει επίμονος στον τομέα των υπηρεσιών.
Η οικονομία των 20 χωρών του ευρώ ανακάμπτει πιο γρήγορα απ' ό,τι αναμενόταν και στην αγορά υπάρχει αβεβαιότητα για το πόσες μειώσεις επιτοκίων θα ακολουθήσουν φέτος μετά την πρώτη κίνηση.
Την Πέμπτη η μεγάλη είδηση δεν θα είναι η μείωση, αλλά το τι θα σηματοδοτήσει η ΕΚΤ για το τι θα ακολουθήσει μετά. Οι αγορές περιμένουν μία πρώτη μείωση της τάξης των 25 μονάδων βάσης την Πέμπτη που θα χαμηλώσει το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,75% από το επίπεδο ρεκόρ του 4,0% που έφτασε τον Σεπτέμβριο πέρυσι.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν σχεδόν υποσχεθεί μία πρώτη μείωση τον Ιούνιο. Για φέτος οι αγορές βλέπουν την ΕΚΤ να χαμηλώνει τα επιτόκια λιγότερο από 60 μονάδες βάσης συνολικά, που σημαίνει δύο κινήσεις αντί για τρεις που προέβλεπαν τον Απρίλιο και σίγουρα όχι πέντε που τιμολογούσαν τον Ιανουάριο.
Αρκετοί αναλυτές συνεχίζουν να βλέπουν τρεις μειώσεις - τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο - δηλαδή στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ όπου ανακοινώνονται νέες οικονομικές προβλέψεις.
Τα «γεράκια» της ΕΚΤ προσπαθούν να αποσύρουν το ενδεχόμενο μείωσης τον Ιούλιο από το τραπέζι. Όμως, άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας FrancoisVilleroy de Galhau θέλουν να αφήσουν το παράθυρο αυτό ανοιχτό.
Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να αναμένεται πολύ κατατοπιστικό guidance από την πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde την Πέμπτη. Οι αναλυτές θεωρούν ότι θα επαναλάβει τη γραμμή της ΕΚΤ ότι η μετέπειτα πορεία των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα μακροοικονομικά δεδομένα.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών δεν θα αποτελέσει πολύ μεγάλο πονοκέφαλο για την ΕΚΤ.
Πριν από το ξεκίνημα των επιτοκιακών μειώσεων οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ήθελαν να δουν περισσότερες ενδείξεις ότι οι μισθολογικές αυξήσεις επιβραδύνονται. Τα στοιχεία του Μαΐου, όμως, έδειξαν ότι υπήρξε αύξηση 4,7% το πρώτο τρίμηνο.
Η ΕΚΤ έδειξε να μην ανησυχεί ιδιαίτερα. Ακόμη και ο διοικητής της γερμανικής Bundesbank Joachim Nagel, γνωστό γεράκι στους κόλπους της ΕΚΤ, δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών που αντικατοπτρίζει τη ζήτηση στο εσωτερικό ανέκαμψε τον Μάιο, ενώ το χαμηλό ποσοστό ανεργίας μπορεί να δημιουργήσει αμφιβολίες για το πόσο θα αποθερμανθούν οι μισθολογικές αυξήσεις.
Όσο για την ενδυνάμωση της οικονομίας της ευρωζώνης, ούτε εδώ υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Η οικονομία αναπτύχθηκε 0,3% το πρώτο τρίμηνο έναντι προβλέψεων για 0,2% και τα φρέσκα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί.
Τα τελευταία μακροικονομικά δεδομένα είναι ενθαρρυντικά και αποδυναμώνουν το επιχείρημα των «περιστεριών» της ΕΚΤ που υποστηρίζουν ότι η οικονομία έχει πρόβλημα και ότι θα πρέπει να υπάρξουν επιτοκιακές μειώσεις γρήγορα.
Η ΕΚΤ αναμένεται να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό ελαφρώς προς τα πάνω, αλλά αυτό δεν θα εκτροχιάσει την πρόβλεψή της ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% το 2025.