Με μικρές απώλειες διαπραγματεύονται στο κλείσιμο της χρηματιστηριακής εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτης των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς οι επενδυτές κινούνται επιφυλακτικά με τα βλέμματα στραμμένα στις εξελίξεις γύρω από την παραλλαγή Όμικρον, ενώ αναμένουν εντός της ημέρας τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στις 475,7 μονάδες με πτώση 0,3% και τις μεγαλύτερες πιέσεις στον κλάδο της τεχνολογίας που υποχωρεί κατά 0,9%.
Σε επίπεδο εβδομάδας πάντως ο δείκτης βρίσκεται σε τροχιά για να ολοκληρώσει με άνοδο που θα ξεπερνά το 2,5%, λόγω του ισχυρού ανοδικού ράλι αντίδρασης κυρίως στις δύο πρώτες ημέρες του πενθήμερου, όταν άρχισαν να υποχωρούν οι ανησυχίες για το νέο στέλεχος του κορονοϊού.
Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κινείται στις σημερινές συναλλαγές του με μικρή πτώση 0,1% στις 15.620 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στις 6.994 μονάδες με -0,15%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί ανεπαίσθητα κατά 0,07% κινούμενος στις 7.316 μονάδες.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB βρίσκεται πέριξ του αμετάβλητου στις 26.802 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 κινείται με ελαφριές απώλειες 0,25% στις 8.380 μονάδες.
Όπως προαναφέρθηκε, το μεσημέρι σε ώρες Ευρώπης ανακοινώνονται τα στοιχεία για την πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να παράσχουν κάποιες επιπλέον ενδείξεις για την πορεία που θα ακολουθήσει η Fed το προσεχές διάστημα.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για ετήσια εκτίναξη στο 6,7%, σε υψηλό σχεδόν 40 ετών, κάτι που αν επιβεβαιωθεί είναι πολύ πιθανό ότι θα επιταχύνει τις ενέργειες της ομοσπονδιακής τράπεζας.
Σε αυτό το κλίμα, η αναλύτρια της Bank of America Μίλα Σάβοβα αναφέρει πως «θεωρούμε ότι ο δρόμος για τις μετοχές θα είναι καθοδικός τους επόμενους μήνες».
«Οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων θα ανέβουν από τα χαμηλά ρεκόρ επίπεδα καθώς η Fed γίνεται πιο επιθετική και η αγορά αρχίζει να τιμολογεί με φόντο έναν ταχύτερο κύκλο αύξησης των επιτοκίων της τράπεζας. Ο συνδυασμός αυτός επιβράδυνσης της ανάπτυξης και αύξησης των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων θα αποτελέσει ένα βασικό αντικείμενο για το επόμενο έτος», εξηγεί η ίδια.