Εμφατικό ράλι επιστροφής πραγματοποιούν σήμερα σύσσωμοι οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες με φόντο τις ανακοινώσεις της Fed αλλά και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις προσπάθειες θεραπείας του κορονοϊού, με το ελληνικό χρηματιστήριο να ακολουθεί κλείνοντας στις 676,91 μονάδες με άνοδο 4,46%, έχοντας ως πρωταγωνιστές τις Πειραιώς (+9,81%), ΔΕΗ, Aegean και Εθνική που ενισχύθηκαν άνω του 8%.
Ήταν η καλύτερη συνεδρίαση εδώ και καιρό για το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και πολλούς από τους διεθνείς δείκτες, που τακτοποίησε σημαντικά τις τεχνικές και άλλες στρεβλώσεις από την πτώση – διόρθωση της περασμένης εβδομάδας, αφήνοντας καλή παρακαταθήκη για τη συνέχεια.
Θυμίζουμε ότι οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν το πρωτί με άνοδο έως και 4,88%, ο ευρωπαϊκές αγορές ενισχύονται έως και 4,42% με τον DAX της Φρανκφούρτης να επανέρχεται με θεαματικό τρόπο πάνω από τις 12.000 μονάδες, ενώ ράλι έως 3,10% καταγράφουν και οι δείκτες της Wall Street.
«Κλειδί» για την αλλαγή του κλίματος διεθνώς ήταν τα νέα μέτρα στήριξης της Fed τη Δευτέρα, όπως η απόφαση να επεκτείνει το εύρος του προγράμματος αγορών εταιρικού χρέους. Συνάμα, κινήσεις στήριξης καταγράφονται – ξανά – και από άλλες κεντρικές τράπεζες, δίνοντας «σήμα» στις αγορές ότι τα κράτη είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν να «τροφοδοτούν» το σύστημα και την οικονομία για όσο χρειαστεί.
Παράλληλα, θετικά είναι τα νέα από τις προσπάθειες που γίνονται για τη θεραπεία του κορονοϊού και μένει να δούμε αν αυτή τη φορά θα υπάρξει κάποιο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα, που θα αλλάξει τα δεδομένα παγκόσμια και θα επανακαθορίσει τους όρους στις οικονομίες, στις κοινωνίες, τις επιχειρήσεις και στον τουρισμό.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σήμερα κέρδισε 28,93 μονάδες κλείνοντας μάλιστα στο υψηλό ημέρας, μηδενίζοντας σχεδόν τις απώλειες από τη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας. Είναι θετικό ότι η αγορά – όπως έδειξε στις συνεδριάσεις Παρασκευής και Δευτέρας κράτησε την ευρύτερη περιοχή των 630 – 640 μονάδων χωρίς να απομακρυνθεί από τη ζώνη ψυχολογίας των 650 μονάδων, ενώ πλέον προσεγγίζει εκ νέου την περιοχή των 680 μονάδων.
Η εικόνα της αγοράς ήταν εξαιρετική με κύριο χαρακτηριστικό την απουσία πωλητών, που βλέποντας την αλλαγή του ειδησεογραφικού μείγματος διεθνώς άλλαξαν τακτική. Η άνοδος ήρθε «εύκολα» με ήπιες – για το εύρος του ράλι – συναλλαγές, στοιχείο που ασφαλώς δείχνει ότι τουλάχιστον προς το παρόν δεν υπάρχουν σημαντικές εισροές νέων κεφαλαίων, αλλά αναδιάταξη θέσεων μεταξύ των υπαρχόντων.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59,8 εκατ. ευρώ, σαφώς αυξημένη από τα 43,9 εκατ. ευρώ που ήταν η χθεσινή επίδοση, αλλά πολύ χαμηλότερη από τα 80 – 85 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος ημερήσιος τζίρος όλες τις προηγούμενες εβδομάδες. Στις τράπεζες, που χθες είχαν διακινήσει μόλις 16 εκατ. ευρώ, ο τζίρος έφτασε στα 30,1 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος, πέραν του διεθνούς κλίματος, πήρε ώθηση και από την κίνηση του Έλληνα Κροίσου Αριστοτέλη Μυστακίδη στην Πειραιώς, καθώς απέκτησε ποσοστό άνω του 5%, δίνοντας νέο ενδιαφέρον, με τη μετοχή να ξεχωρίζει σε όλο τον Large Cap.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.642,25 μονάδες με άνοδο 4,73% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 377,21 μονάδες με άνοδο 7,22%. Θετικά είναι τα μηνύματα και από το 9ο Greek Investment Forum που γίνεται διαδικτυακά με τη συμμετοχή 29 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών, όπου το παρόν δίνουν 77 funds και 116 αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, ενώ έχουν προγραμματιστεί 550 συναντήσεις – meetings που φέτος θα γίνουν εξ αποστάσεως.
Πλην της Πειραιώς σημαντικά κέρδη άνω του 8% είχαν οι ΔΕΗ, Aegean και Εθνική, άνω του 6% κέρδισαν οι Coca Cola HBC, ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank, ενώ σημαντική άνοδο σημείωσαν μετοχές όπως Eurobank, Viohalco, Motor Oil, Τιτάν, Μυτιληναίος, Σαράντης, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo κ.α.
Στον Mid Cap, ξεχώρισε με άνοδο 7,45% η MIG διορθώνοντας ένα μικρό μόνο μέρος από τις τεράστιες απώλειες της περασμένης εβδομάδας, ενώ κέρδη είχαν και οι Intralot, Autohellas, Attica Bank, AVAX, Intracom Holdings, Cenergy Holdings, Ικτίνος, Profile κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 85 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 21 που έκλεισαν με απώλειες.