Τελείωσε το συνέδριο, τελείωσε ο MSCI, έβγαλαν αποτελέσματα οι μεγάλες εταιρίες, τι μένει; Συνήθως ο Δεκέμβριος είναι μήνας επενδυτικής παύσης, οι διαχειριστές είθισται να κινούνται πιο συντηρητικά ενόψει του κλεισίματος της χρονιάς και να αποφεύγουν την ανάληψη νέου ρίσκου –και ειδικά μετοχών που έχουν την έννοια στοιχημάτων- που θα χάλαγε την εικόνα των χαρτοφυλακίων τους.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κινητικότητα που παρατηρήθηκε τo Νοέμβριο στην επίσπευση έκδοσης νέων ομολόγων από την πλευρά των τραπεζών για την κάλυψη του δείκτη MREL. Τα βιβλία κλείνουν και μένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες για να κλειδώσουν την απόδοση της χρονιάς. Παρόλα αυτά το 2022 ήταν μια χρονιά σημαντικής μεταβλητότητας η οποία ενδεχομένως να συνεχιστεί στις περισσότερες από τις 20 συνεδριάσεις που απομένουν για το τέλος του έτους.
Η χρονιά δεν έχει τελειώσει αφού στο μέσο του μήνα θα λάβουν χώρα σημαντικές συναντήσεις αλλά και οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών. Στις 14 Δεκεμβρίου η FED θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για τα αμερικανικά επιτόκια με τις προσδοκίες της αγοράς να αναμένουν αύξηση 50 μονάδων βάσης. Πολλά θα εξαρτηθούν από την ανακοίνωση του πληθωρισμού Νοεμβρίου στις 13 Δεκεμβρίου καθώς η αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο κατέβασε το ρυθμό αύξησης του κόστους χρήματος, ενδείξεις κορύφωσης ωστόσο ακόμα δεν έχουν παρατηρηθεί.
Στις 15 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει η ΕΚΤ η οποία θα κινηθεί ανάλογα με την απόφαση της FED. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Νωρίτερα στις 13 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας για την υιοθέτηση των τριών κανονισμών για το ενεργειακό, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Στο εσωτερικό υπάρχουν ακόμα νέα που μπορούν να συντηρήσουν συνολικά αλλά και επιμέρους το ενδιαφέρον. Από τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις ξεχωρίζει η ανακοίνωση του ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης. Το γ’ τρίμηνο είναι το πλέον καθοριστικό για την πορεία της χρονιάς για την οποία η εκτίμηση της Ε.Ε έχει αναθεωρηθεί ανοδικά στο 5,6%. Έως τις 15 Δεκεμβρίου οι εισηγμένες θα πρέπει να έχουν ανακοινώσει τα βασικά μεγέθη κερδοφορίας για το γ’ τρίμηνο καθώς και τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση.
Στις 16 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα η τελευταία αναδιάρθρωση δεικτών για φέτος με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε FTSE και Euro Stoxx. Για τον τελευταίο οι αλλαγές -αν υπάρξουν- θα γνωστοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα ενώ για τον FTSE η κυριότερη αλλαγή αφορά την είσοδο της Autohellas στην θέση του ΑΔΜΗΕ.
Στο μέτωπο των εταιρικών πράξεων πιθανόν να μείνουν εκκρεμότητες. Στις 14 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η ΑΜΚ της Lavipharm ενώ μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου θα έχουμε μέσα στο μήνα από τις Autohellas (1,00 ευρώ αποκοπή 5 Δεκεμβρίου), Ideal (0,12 ευρώ αποκοπή 6 Δεκεμβρίου), Νάκας (0,10 ευρώ αποκοπή 9 Δεκεμβρίου) και Jumbo (0,385 ευρώ αποκοπή 9 Δεκεμβρίου). Για κάποια από τα εγχειρήματα εξαγορών που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός και εκτός ΧΑ αλλά και εντός και εκτός Ελλάδας όπως και για την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερα το 2023.
Αν ο Γενικός Δείκτης καταφέρει και υπερασπιστεί τα μικρά έστω κέρδη που έχει καταγράψει στους προηγούμενους 11 μήνες του 2022 έως τις δημοπρασίες της λήξης της συνεδρίασης της 30ης Δεκεμβρίου θα μπορούμε να μιλάμε για μια χρονιά που το Χρηματιστήριο βγήκε και μια φορά «contrarian» απέναντι στις ζημιές των βασικών ξένων αγορών. Και αυτή θα είναι μια ιστορική πρωτιά. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον μέχρι χθες τα στατιστικά από το 1995.